Selen | Moje zdraví

Selen

Selen
Autor: istock.com
25. května 2020 • 00:24

Selen (Selenium, Se) patří mezi základní biogenní prvky (minerální látky) v lidském těle. Je přítomný v celém organismu, ale nejvíc se ho ukrývá v ledvinách, játrech, slezině, slinivce břišní a ve varlatech.

Minerální látky jsou anorganické biogenní prvky, které je potřeba tělu dodávat a které se účastní mnoha životně důležitých funkcí.

Účinky selenu

Selen působí jako velmi účinný antioxidant blokující škodlivé volné radikály, které poškozují DNA. Proto je také považován za možnou účinnou zbraň proti rakovině, ale i srdečním onemocněním, mozkové příhodě nebo šedému zákalu. Je účinný také v boji proti virovým infekcím, zmírňuje průběh oparu a pásového oparu, může zpomalit průběh AIDS a lupusu.

Vše o léčbě AIDS čtěte zde.

Nedostatek selenu

Příznaky nedostatku selenu jsou nejasné a je nutné jej potvrdit laboratorními testy. Nízká hladina selenu může způsobit únavu a ospalost, dále narušuje imunitní systém, snižuje ochranu proti oxidačnímu stresu, ovlivňuje hormonální regulaci těla, a dokonce zvyšuje riziko propuknutí některých chorob – především kardiovaskulárních (ischemická choroba srdce, infarkt myokardu). Předpokládá se také, že se urychluje proces aterosklerózy.

Nadbytek selenu

Dlouhodobé vstřebávání vysokých dávek selenu může vyvolat važné vedlejší účinky jako je vyrážka, nevolnost a zvracení, ztráta vlasů, česnekový zápach z úst, depigmentace kůže, změny nehtů či deprese.

Selen v potravinách

Nejvíce selenu je obsaženo v některých druzích ořechů (para ořechy), ve vnitřnostech, rybách a mase mořských plodů. Mezi potraviny s velmi vysokým obsahem selenu patří mořské řasy. Selen obsahují také ovesné vločky, slunečnicová semínka, hnědá rýže, sýry cottge, čočka a banány.

Doporučená denní dávka selenu je 65 mikrogramů pro muže i ženy.

Co je dobré vědět

Selen se vstřebává v tenkém střevě a v organismu se neuskladňuje do zásoby, takže rychle vzniká jeho nedostatek. 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.