Mýty o metabolismu: Naučte se rozumět svému tělu a bude se vám lépe hubnout | Moje zdraví

Mýty o metabolismu: Naučte se rozumět svému tělu a bude se vám lépe hubnout

Mýty o metabolismu: Naučte se rozumět svému tělu a bude se vám lépe hubnout
Autor: istock.com
16. května 2019 • 06:00

Slovo „metabolismus“ je často spojováno s výrazy jako „dieta“, „cvičení“ nebo „hubnutí“. Výsledkem je, že kolem něj stále vzniká spousta mýtů, které mají od pravdy hodně daleko. Víte, které to jsou?

Lékařská definice metabolismu je poměrně prostá. Jde o tělesné procesy, které mají za úkol udržet nás při životě. Za pomoci metabolismu mění naše tělo jídlo, které sníme, v energii, kterou potřebujeme. Pojem zahrnuje všechny chemické procesy nezbytné pro život, jako jsou dýchání, trávení nebo obnova buněk. Dietoložka Nancy Farrell Allen z americké Akademie výživy a dietetiky promluvila o těch nejznámějších stereotypech, které jsou mezi lidmi v případě metabolismu obecně rozšířené.

MÝTUS č. 1: Štíhlí lidé mají rychlejší metabolismus

„Metabolismus závisí spíš na stavbě těla, než na jeho velikosti nebo váze,“ říká Nancy Allen. „Svaly jsou metabolicky aktivnější, což znamená, že čím víc jich máte, tím víc kalorií spálíte, když odpočíváte. Ve výsledku to znamená, že metabolismus není rychlejší, když jste štíhlí, ale spíš vysportovaní.“

MÝTUS č. 2: Metabolismus je daný geneticky a nelze ho změnit

Je pravda, že naše geny jej částečně ovlivňují, ale podle dietoložky určitě ne více než náš životní styl. To, kolik času věnujeme cvičení, i to, co jíme, na něj může působit úplně stejnou měrou. Vše tedy závisí hlavně na naší vůlí a prioritách. Existují ovšem některé nemoci, například ty, které souvisejí se štítnou žlázou, kvůli kterým přibíráme na váze a naše šance na zrychlení metabolismu je prakticky nulová.

MÝTUS č. 3: Pokud máme rychlý metabolismus, můžeme jíst, co chceme

Ti, kteří mají rychlejší metabolismus, nepřibývají na váze tolik jako ti s pomalejším, přesto to ale neznamená, že můžou jíst všechno, co je napadne, a zapomenout na zásady zdravé výživy. Vyvážená strava pomůže těmto lidem udržet si vysněnou váhu, být dlouho fit a mít i zdravé srdce.

MÝTUS č. 4: Lepší je jíst víc menších jídel

„Říkáme sice lidem, ať jedí pět nebo šest malých porcí denně, ale podle některých výzkumů je lepší si dopřát jen dvě nebo tři,“ tvrdí Nancy Allen. „Když lidé slyší, že mohou jíst víc, zapomenou si hlídat velikost porcí, a to je špatně,“ dodává. Navíc, každý člověk je jiný, má jinou denní aktivitu, a každému tak bude vyhovovat jiné rozvržení jídel během dne. Jedna z nejdůležitějších věcí ale je hlídat si druhy potravin, které konzumujeme. Kobliha i proteinová tyčinka mají asi 250 kalorií, ale z výživového hlediska je mezi nimi samozřejmě obrovský rozdíl.

MÝTUS č. 5: Potravinové doplňky mohou urychlit metabolismus

Na nákup podobných produktů raději rovnou zapomeňte. Dietoložka upozorňuje, že sice často nemají žádné kalorie nebo energii, ale metabolismus nemohou přímo ovlivnit. Žádná látka nedokáže spálit kalorie z dortíku nebo z chipsů. Některé doplňky navíc mohou negativně ovlivňovat zdraví, a to ani nemluvě o tom, že se často špatně snáší s léky na předpis.

FAKT č. 1: Pikantní potraviny urychlují metabolismus

Ať už preferujete chilli koření nebo třeba zázvor, existuje domněnka, že mohou zvýšit produkci tepla v našem organismu, což vede k rychlejšímu spalování kalorií. Efekt je ale pouze krátkodobý a také závisí na tom, jak moc pálivé jídlo jíme.

FAKT č. 2: Metabolismus se s věkem zpomaluje

Je to smutná pravda týkající se stárnutí, ale není tak děsivá, jak by se na první pohled mohla zdát. Metabolismus se totiž nezpomalí úderem třicetin, jak si někteří lidé myslí. Výrazné zpomalení mohou ženy pocítit až kolem menopauzy, tedy kolem padesáti let. Hormonální změny u žen také způsobí, že mají tendence víc přibírat na břiše, bocích a stehnech.

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.