Laserové operace a otázky kolem nich | Moje zdraví

Laserové operace a otázky kolem nich

18. června 2018 • 00:00
Prezentace klienta • 

Důležitost zraku pro lidský život je nezpochybnitelná. Je pro nás zásadním smyslem, kterým vnímáme svět. Moderní medicína nám předkládá řešení pro téměř všechny oční vady a umožňuje nedokonalé vidění opravit.

Laserové operace se po celém světě provádějí již desítky let, do České republiky dorazily v devadesátých letech a jsou nejrychleji se rozvíjejícím odvětvím očního lékařství. Díky technologickému pokroku mohou v dnešní době pacienti již týden po zákroku například jít plavat nebo běhat. „Při refrakčních operacích očí na naší klinice pacienti nejčastěji volí operační balíček NeoSMILE 3D, který zahrnuje nejen samotnou korekci oční vady, ale i veškerá vyšetření, pooperační péči, léky a doživotní záruku,” popisuje primářka oční kliniky DuoVize Lucie Valešová a dodává, že pacient se prakticky hned druhý den vrací do normálního života a už za týden může jít například plavat.

Femtosekundový laser pracuje šetrně a precizně. • Autor: Neovize Group s.r.o.

Kdy jít na operaci?

Oční vady se zpravidla ustálí v rané dospělosti. To je příhodný okamžik, kdy je laserová korekce výborným řešením. Pacient si může jejích výhod užívat desítky let. Odloží brýle i kontaktní čočky, které ho provázejí už od dětství, a může se věnovat svým zálibám, řídit, sportovat, pracovat a žít bez omezení. Jako velké plus často pacienti také uvádějí možnost nosit hezké sluneční brýle, které si před operací museli buď nechat speciálně vyrobit, nebo jejich nošení kombinovat s kontaktními čočkami. Ani ženy, které operaci odkládají na dobu, až porodí děti, nemusí vyčkávat. “Během těhotenství nebo kojení se sice biomechanické vlastnosti rohovky mění, ale poté se zase vrátí do svého normálního stavu a na vývoj oční vady mají minimální vliv,” vysvětluje primářka Šárka Skorkovská z brněnské kliniky NeoVize.

Je operace drahá?

Jednorázové vydání vyšší částky peněz vypadá jako vysoká investice. Pokud ale sečteme náklady na pořizování kontaktních čoček a brýlí, což je více než 6 000 Kč ročně, a srovnáme je s laserovou operací s doživotní zárukou, která stojí 38 000 Kč, čísla ukážou, že již za několik let se operace vyplatí. Na kvalitní klinice navíc cena obsahuje také před- a pooperační péči, všechna vyšetření a léky, často nabízí také možnost splátek. Radost z výborného zraku a pohodlí bez nutnosti starat se nepřetržitě o brýle se penězi vyčíslit nedají.

Jaká operace je nejlepší?

Zákroků existuje několik druhů, pro každého se hodí jiný. Při rozhodování o operaci je velice důležité důkladné vyšetření, na základě něhož lékař doporučí nejvhodnější postup. Například na brněnské oční klinice si pacienti nejčastěji vybírají zákrok NeoLASIK HD, což je více služeb v jednom balíčku včetně doživotní záruky. Velice šetrným zákrokem je již zmíněný NeoSMILE 3D, třetí generace laserové refrakční chirurgie. Velice šetrným zákrokem je již zmíněný NeoSMILE 3D, který je žhavou novinkou refrakční chirurgie. Je ideálním řešením pro pacienty, kteří trpí krátkozrakostí a astigmatismem. Jeho hlavní výhodou je rychlá rekonvalescence. Dříve velmi rozšířená metoda PRK / LASEK je ověřena na miliónech pacientů na celém světě a stále se provádí, pomalu je již ovšem nahrazována modernějšími způsoby operace.

Nebude to bolet?

Ne. Laserové operace očí jsou bezbolestným lékařským výkonem. Oko je znecitliveno speciálními anestetickými kapkami, které se kapou před operací i v jejím průběhu. Pacient cítí pohyby, mírný tah nebo tlak, doteky, ale bolest nikoliv. Každý snáší zákrok jinak, citlivější lidé se nemusejí cítit úplně komfortně a v klidu, čemuž se zpravidla předchází podáním léků na uklidnění. Skvělým způsobem, jak předejít předoperačnímu stresu je zajímat se o operaci, znát její průběh, hovořit o ní s lékařem, který by měl vše podrobně objasnit. Platí zásada, že žádná otázka není nevhodná. Laser je naprogramován vždy na konkrétního pacienta, ještě těsně před samotnou emisí paprsku znovu oko registruje a kdykoliv se pacient pohne, přístroj okamžitě zastaví.

Díky technologickému pokroku jsou současné laserové operace bezpečné, efektivní a s přesnými výsledky. Při rozhodování je dobré mít co nejvíce informací a absolvovat vyšetření u lékaře, kterému důvěřujete. Ideální je, když se můžete zeptat někoho na osobní zkušenost nebo doporučení. Patnáct minut na operačním sále přinese výhody, jichž si můžete užívat desítky let.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.