Vlhkost a plísně v bytě vážně ohrožují děti. Víte, jak se jich zbavit? | Moje zdraví

Vlhkost a plísně v bytě vážně ohrožují děti. Víte, jak se jich zbavit?

Vlhkost a plísně v bytě vážně ohrožují děti. Víte, jak se jich zbavit?
Autor: istock.com
4. června 2020 • 10:00

Bydlení, kde jsou děti vystavovány plísním, výrazně zvyšuje riziko nemocí dýchacích cest. Nejčastějšími problémy jsou alergie a astma. Jediným řešením je nebezpečné mikroorganismy ze zdí odstranit.

Studie dokázaly, že nezdravé bydlení zvyšuje v dospělosti až o čtvrtinu riziko vzniku nemocí dýchacího ústrojí – lékaři jim říkají respirační. Například děti, které žijí ve vlhkých bytech, jsou až sedmkrát náchylnější ke vzniku astmatu.

Další informace k tématu čtěte zde.

„Vlhké byty s přítomností plísní nepříznivě působí především na dýchací cesty svým dráždivým a alergizujícím účinkem. Zdravým jedincům mohou zvyšovat frekvenci respiračních onemocnění a náchylnost k alergickým projevům, zejména k dýchacím obtížím a k atopickým ekzémům,“ říká alergoložka MUDr. Hana Štenclová.

Podle lékařky mohou u astmatiků plísně zhoršovat onemocnění a komplikovat léčbu, a to i v případě, že nemocný nemusí mít na konkrétní druh interiérové plísně prokázanou alergickou reakci.

Horší zdraví, ale i výsledky ve škole

Statistiky říkají: Přes 144 tisíc dětí, čili každé jedenácté dítě v Česku, žije v domácnosti s výskytem plísní. Kromě plísní je ohrožuje vlhkost a nadměrný hluk. Vyplývá to z šetření neziskové organizace RAND a její studie Healthy Homes Barometer z roku 2019. Plísně mají podle odborníků přímou spojitost nejen s nemocemi dýchacího ústrojí, ale u dětí vedou také ke zhoršeným výsledkům ve škole, snížené schopnosti soustředění a zvýšenému počtu zameškaných hodin. „Děti s astmatem, alergiemi a atopickými ekzémy mají zvýšený počet absencí především kvůli častým návštěvám lékaře a obtížně pak zameškanou látku dohánějí,“ říká ředitel 3. základní školy v Říčanech Dalibor Dudek.

Vlhkost ve zdech způsobuje růst různých mikroorganismů, zejména plísní a bakterií. „Vedle estetických vad jsou to především důvody zdravotní, proč je nutné plísně odstraňovat. Dělá se to mechanicky a s pomocí biocidních přípravků na hubení plísní. Vhodné je i použití interiérových barev, které jsou biocidním přípravkem ošetřené. Zcela zásadní je pak odstranit příčiny vlhkosti v obydlích, kterých může být celá řada – například zatékající střecha, špatná izolace základů, nedostatečné větrání a topení,“ říká Stanislav Polívka ze společnosti HET, výrobce barev a prostředků na likvidaci plísní v domácnostech.

Jak se zbavit plísní

Stanislav Polívka ze společnosti HET přidává několik praktických tipů, jak postupovat při odstraňování plísní na zdech. „Prvním krokem je usmrcení plísní a jejich mechanické odstranění. Plíseň na napadených plochách se nesmí odstraňovat za sucha, aby nedošlo ke vdechování zdraví škodlivých výtrusů plísní a kontaminaci okolí. Napadená místa se proto namočí biocidním přípravkem a plíseň se opatrně odstraní špachtlí. Na obnažený podklad se opět aplikuje biocidní přípravek, aby aktivní složky mohly proniknout až k plísňovému myceliu hluboko ve zdivu,“ vysvětluje.

V případě silného napadení je možné přípravek aplikovat i vícekrát a nechte jej působit minimálně 6 až 12 hodin. Při aplikaci v interiéru v průběhu nanášení a schnutí je potřeba zajistit důkladné větrání.

O tom, jak plísně poznáte, a dalších tipech na jejich odstranění čtěte zde.

 

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.