Astma | Jak poznat začínající astma a jak ho léčit? | Moje zdraví

Astma (Asthma bronchiale)

Astma je onemocnění dýchacích cest, při kterém vlivem alergických látek a vlivů prostředí dochází ke stahu svaloviny průdušek a průdušinek a tím ke zhoršenému průchodu vzduchu dýchacími cestami. Dýchací cesty astmatiků jsou zanícené a oteklé a zvýšeně citlivé na podráždění. Nemoc je chronická.

Tato nemoc je způsobena životním prostředím, kouřením, ale z části také dědičností. Obvyklým spouštěčem astmatického záchvatu (intenzivního zhoršení příznaků) jsou infekce, alergeny (pyl, plísně, srst a prach), silné vůně (například parfémy), tabákový kouř, námaha, změny teploty a vlhkosti vzduchu, silné emoce, jako jsou úzkost, strach, smích, pláč a stres.

Příznaky astmatu

Příznakem astmatu je kašel, sípavý dech, dušnost, tlak a bolest na prsou. Astma je individuální a projevuje se u různých pacientů v různé intenzitě.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Plíce, srdce

Léčba astmatu

Při léčbě astmatu se používají jak léky pro rychlou úlevu k léčbě akutních symptomů, tak i dlouhodobě podávané léky používané k prevenci dalších záchvatů.

Léky

Mezi rychle působící patří Salbutamol (v inhalátoru s odměřováním dávek běžně používaný k léčbě záchvatů astmatu). Dlouhodobě působí kortikosteroidy. Používají se v inhalátorvé formě, mohou však být i ve formě tablet.

Bylinky

Pomáhá čaj z plicníku lékařského, kopřivy dvoudomé, omanu pravého, anýzu vonného, jablečníku obecného, květu lípy obecné (užívejte 3x denně). Uklidňující při záchvatu je čaj z majoránky zahradní. Dále pomáhá proti záchvatu: pukléřka islandská, květ bezu černého, květ heřmánku pravého, mateřídouška úzkolistá, lékořice lysá, plicník lékařský a proskurník. Tinktury ze smilu písečného, břízy bělokoré a ostropestřce mariánského.

Homeopatika

Při astmatu jsou účinná následující homeopatika:

ACONITUM NAPELLUS 9CH - Suchý kašel s dušností. Strach (zejména ze smrti) a nepokoj. Astmatické projevy při horečnatých onemocněních. Zlepšení vzpřímeným sezením, zhoršení v teplé místnosti a při výdechu. Příčinou aktuálních potíží může být nachlazení studeným suchým větrem, průvanem a nebo přestálý šok či leknutí.

ANTIMONIUM TARTARICUM 9CH - Bohatý, silně vazký až tuhý hlen, nedá se vykašlat. Dusivý kašel. Rachotivé dýchání. Nemůže ležet, musí se posadit. Vykašlání hlenu uleví, ale poté je pacient zcela vyčerpaný a bledý. Potíže zlepšuje studený vzduch, zhoršuje teplo, ulehnutí a zlost. Osvědčený prostředek na výše uvedené potíže zejména u seniorů a malých dětí.

ARSENICUM ALBUM 9CH - Dušnost a noční záchvaty kašle. Pacient platí za pořádkumilovného až úzkostlivého. Vyčerpanost a slabost. Panický strach při záchvatu a po něm, především v noci. Mrazení, touží po teple. Usrkává vodu nebo jiný nápoj. Sklon k průjmům, které odporně zapáchají. Na kůži může být, nebo dříve byl, pálící, svědící suchý ekzém. Zhoršení kolem půlnoci a též studeným vzduchem. Lepší při sezení. Důležitý konstituční lék při léčení ekzémů a astmatu.

BELLADONNA 9CH - Prudce nastupující astmatické potíže, obličej zčervenal. Příčinou potíží bude nejspíše nachlazení v důsledku sychravého počasí.

CUPRUM METALLICUM 9CH - Prudce nastupující astma s dávivým kašlem až zvracením. Mohou se objevit i křeče, škubavé pohyby. Křečovitý kašel, kdy se nedostává vzduchu, obličej bledý, modrání rtů a okolní pokožky. Zhoršení kolem 3. hodiny ranní. Příčinou potíží může být potlačení kožních vyrážek nevhodnou léčbou.

IPECACUANHA 9CH - Astma s pocitem sešněrování na prsou. Chrčivý, dávivý kašel až do zvracení. Vyčerpanost. Nemůže popadnout dech, dusí se. Neustávající pocit jako na zvracení. Celková bledost, ale tváře mohou být červené. Léčí též astmatickou bronchitidu s kašlem u dětí.

KALIUM IODATUM 9CH - Křečovitý dráždivý kašel s potížemi s dýcháním. Pacient je náladový, popudlivý. Hojný, vodnatý nosní sekret. Hlen na průduškách pevně sedící, nedá se vykašlat. Zhoršení chladem a v nedostatečně větrané místnosti. Zhoršení v časných ranních hodinách, zlepšení na čerstvém vzduchu.

LOBELIA INFLATA 9CH - Chrčivé až rachotivé zvuky v hrudníku, ačkoliv se netvoří mnoho hlenu. Dušnost. Pocit svírání a tlaku na prsou.

NATRUM SULFURICUM 9CH - Astma s bohatým, hustým, žlutým hlenem. Pocit tíže na prsou. Hloubka dýchání je omezena. Může se objevit i průjem. Příčinou potíží bývá promoknutí nebo vyčerpání z námahy. Zhoršení další námahou a po ránu. Osvědčený lék pro děti, pokud symptomy souhlasí.

SAMBUCUS NIGRA 5CH - Dušnost a dýchací potíže donutí pacienta k posazení. Záchvat astmatu se postupně zmírňuje, až ustane, ale pak přichází znovu. Silná, v noci se objevující dušnost. Modré zbarvení kůže a sliznic. Při ranním procitnutí se silně zpotí. Zhoršení spánkem a v noci.

Očkování

ne

Délka léčby

Celoživotní
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Domácí léčba a babské rady

Pomáhají dechová cvičení, například nafukování balónků. U malých dětí se doporučuje hra na flétnu, při níž se úžasně cvičí dech a uvolnění. Nedostatek molybdenu, kterým lidé s astmatem trpí, je možné doplnit celozrnnými obilovinami. Vhodná jsou zejména špalda, rýže natural, zelí, špenát, čočka, droždí, červené fazole, žlutý hrách nebo fazole adzuki.

Vyšetření 

Lékař stanoví diagnózu podle příznaků a reakce na léčbu v čase. K potvrzení diagnózy se používá spirometrie. To je vyšteření, které změří funkci plic, tedy jak dobře jsou plíce schopné nádechu a výdechu. Spirometr je přístroj, který zakreslí dýchání jako graf závislosti objemu plic na čase. Vyšetření nebolí, jen dýcháte z a do přístroje.

Možné komplikace

U osob s astmatem se častěji vyskytují gastroezofageální refluxní choroba (GERD), atopický ekzém, rinosinusitida a obstrukční spánková apnoe. Přidruženou komplikací bývají také psychická onemocnění, která jsou u nemocných astmatem častější než v běžné populaci. Není však jasné, zda astma způsobuje psychické problémy, či je tomu naopak.

Zdravotní cviky

Pomáhají dechová cvičení, viz domácí léčba.

Prevence

Prevencí je nekouřit, omezit vystavení plodu kouři jak v děloze, tak po porodu. Doporučuje se dlouhodobé kojení a kontakt s domácími zvířaty v raném věku.

Kdy jít k lékaři 

Lékaře navštivte při dušnosti, sípání, trvalém kašli.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.