Hořčík | Moje zdraví

Hořčík

Hořčík
Autor: istock.com
24. května 2020 • 21:27

Hořčík (Magnesium - Mg) patří mezi základní biogenní prvky (minerální látky) v lidském těle. Náš organismus obsahuje asi 24 g hořčíku, z toho 60 % v kostře.

Minerální látky jsou anorganické biogenní prvky, které je potřeba tělu dodávat a které se účastní mnoha životně důležitých funkcí.

Účinky hořčíku

Díky své důležité roli v organismu přispívá hořčík k mnoha jeho činnostem. Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání, správné činnosti nervové soustavy a svalů, udržení zdravých zubů a kostí a metabolismu. Podílí se také na procesu dělení buněk a syntéze bílkovin.

Zvýšenou potřebu hořčíku má organizmus například při:

  • zvýšené konzumaci živočišných tuků a bílkovin
  • zvýšené konzumaci sladkostí a výrobků z bílé mouky zvýšené fyzické aktivitě a sportu
  • diabetu
  • konzumaci alkoholu
  • stresu
  • znečištěném prostředí

Nedostatek hořčíku

Deficit hořčíku se projevuje především zvýšenou únavou, dále pak podrážděností, nespavostí, náladovostí, špatným trávením, bušením srdce nebo srdeční arytmií. Může také vyvolat deprese, případně záchvat astmatu. Nedostatek hořčíku se může projevovat také svalovými křečemi a negativně se projevuje i na kvalitě vlasů a nehtů.

 O všem, co nám ničí nehty, čtěte zde.

Nadbytek hořčíku

K předávkování hořčíkem může dojít při jeho zvýšeném příjmu nebo v podobě některých doplňků stravy. I při zvýšeném příjmu hořčíku nicméně zdravé tělo dokáže jeho nadbytek vyloučit, s výjimkou případů, kdy je narušené jeho vstřebávání. Předávkování hořčíkem způsobuje řadu příznaků včetně nechutenství, zvracení, svalové slabosti a únavy. Výchylky v hladině hořčíku ovlivňují i srdeční činnost a zvyšují riziko vzniku poruch rytmu včetně srdeční zástavy.

O tom, jak si udržet zdravé srdce, čtěte zde.

Hořčík v potravinách

Mezi potraviny bohaté na hořčík patří špenát, mandle, avokádo, banány, hořká čokoláda, tofu, černé fazole či ovesné vločky. Velké množství hořčíku obsahuje také ananas, kukuřice, luštěniny, mořské řasy a datle. Pamatujte, že hořčík se ztrácí při rafinování. Proto bychom měli ve stravě upřednostňovat celozrnné potraviny před těmi zpracovanými.

Doporučená denní dávka hořčíku je 300 mg.

Co je dobré vědět

Alkohol podporuje vylučování hořčíku, proto je u lidí konzumujících pravidelně i malá množství alkoholu uváděna denní potřeba až 500 mg.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.