Revmatická artritida | Příčiny, příznaky a léčba revmatu | Moje zdraví

Revmatická artritida

Revmatická artritida, lidově nazývaná revma, je nemoc, která může postihnout nejen klouby, jak se obvykle předpokládá, ale i jiné části těla, včetně plic, srdce nebo očí. Toto onemocnění vzniká v důsledku poruchy imunitního systému, který napadá tkáně vlastního těla a způsobuje u nich chronický zánět. Revma je bolestivý stav, který se postupně zhoršuje a může bránit postižené osobě v provádění každodenních aktivit.

Co je to revma?

Revmatická artritida (revma) je autoimunitní onemocnění, které způsobuje zpravidla zánět kloubů. Postihnout může ale také plicní, oční nebo jiné tkáně. Jde o chronickou chorobu, která se s časem zhoršuje a způsobuje nejen bolesti, ale také omezení pohybu. Revma je sice nevyléčitelné, ale poměrně dobře léčitelné.

Příčina této nemoci není známa. Jde o autoimunitní onemocnění, takže určitý vliv hraje dědičnost, genetika a životní prostředí. Ženy onemocní třikrát častěji než muži. Nemoc se vyskytuje poprvé většinou mezi 20. a 50. rokem života, ovšem mohou jí onemocnět i malé děti. Nemoc nelze vyléčit, léčba je soustředěna na zmírnění příznaků.

Příznaky

  • Bolest, otok a omezení pohybu kloubů
  • Únava a celková malátnost
  • Zvýšená teplota
  • Ztuhlost kloubů ráno nebo po dlouhodobém sedění
  • Pocit brnění, mravenčení nebo štípání v rukou nebo nohou
  • Zčervenání a citlivost kloubů
  • Oční potíže, jako jsou bolesti, zarudnutí nebo snížené vidění
  • Kožní vyrážky
  • Poruchy dýchání a srdeční problémy

Prvními příznaky revmatoidní artritidy jsou bolesti, tuhost kloubů obzvláště ráno a otoky kloubů prstů na obou rukách. Někdy bolí jen jeden nebo několik málo kloubů. Dalším příznakem, který přichází spolu s bolestí kloubů, je únava, vyčerpání, ztráta váhy a mírná horečka. Také se může přidat necitlivost nebo brnění rukou, chudokrevnost, dlouho se hojící zranění kloubů.

Zhruba u pětiny pacientů zase příznaky spontánně vymizí. Většinou se však zhoršují a přidávají se další klouby. Funkčnost postižených kloubů se časem snižuje. Revmatickou artritidou mohou být postiženy i další orgány, zejména srdce. V plicích a srdci mohou vzniknout revmatické uzlíky. Ty se mohou objevit i na kůži v blízkosti postižených kloubů jako bulky veliké až několik centimetrů.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Klouby, srdce, plíce

Léčba

Léčba je soustředěna na zmírnění příznaků. U lehčích forem stačí podávání nesteroidních antivrevmatik (bez kortikosteroidů, například aspirin, diklofenak, ibuprofen). Tyto léky jen tiší bolest a nemoc neléčí, při dlouhodobém užívání mohou poškozovat zažívací trakt.

Dále se používají také nesteroidní antivrevmatika, tzv. coxiby, které jsou stejně účinné, ale zažívací trakt nepoškozují. Mohou mít ale jiné nepříznivé účinky na ledviny, cévní systém a srdce. Také jsou velmi drahé. O jejich vhodnosti rozhodne lékař.

Rozvoj onemocnění zmírňují soli zlata, hydrochlorochin, penicilamin, sulfasalazin a metotrexát. Účinek je však pomalý a vedlejší příznaky hojné.

Dále jsou používány kortikosteroidy (hydrokortizon, prednizolon, dexametazon a další), které působí protizánětlivě. Aby se zmenšily jejich nežádoucí účinky, musí být kortikosteroidy užívány v co nejnižších (ale ještě účinných) dávkách, přesně podle pokynů lékaře.

Naděje jsou vkládány do biologických imunomodulátorů (látky, které ovlivňují imunitní systém). Tyto látky velmi účinně potlačují zánět tak, že blokují signální molekuly pro rozvoj zánětu nezbytné. Potlačením zánětu (přirozeného obranného mechanismu organismu) mohou však oživit chronické infekce. Proto by se mělo k léčbě těmito léky přistupovat mimořádně citlivě.

K chirurgické léčbě se přistupuje v případě, že léky nepomohly zabránit těžkému poškození kloubů nebo mají závažné vedlejší účinky. Například je-li kloub už nefunkční, může být nahrazen umělým.

Léky 

Předepisují se nesteroidní antirevmatika (ibalgin, diclofenak, ibuprofen atd.), kortikoidy, coxiny, biologické imunomodulátory. Více viz léčba.

Bylinky

Mohou pomoci tyto bylinky:

Jalovec obecný – rozžvýkat denně několik bobulek, velmi dobrý jako přirozená desinfekce.
Kopřiva dvoudomá – účinný je jak čaj z ní, tak potírání zánětlivých ložisek jejími listy díky silným močopudným účinkům. Má také velmi mnoho vitamínů.
Oves setý – koupel z něj pomáhá při revmatických bolestech.
Rybíz černý – velmi mnoho vitamínů k posílení imunity, konzumujte čerstvý i jinak upravený.
Smetánka lékařská – čaj z této bylinky je silně močopudný a je vhodné vypít jej větší množství během krátké doby.
Šalvěj lékařská – čaj z ní má protizánětlivé účinky, posiluje a uklidňuje.
Řebříček obecný – pomáhá diuretickými a protizánětlivými účinky ve formě čaje, koupele i olejů a tinktur. Užívejte s mírou, nadměrné používání může vyvolat bolesti hlavy a závratě.
Třezalka tečkovaná – je univerzálním lékem při celé řadě chorob. Posiluje tělo i nervy. Užívejte ve formě čajů i tablet.

Očkování

ne

Délka léčby

Doživotní
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Homeopatika

Po dohodě s lékařem je možné použít tato homeopatika:

Traumeel S (mast) – Dle doporučení výrobce: poranění všeho druhu (sport, nehoda) jako podvrtnutí, vymknutí, zhmoždění, krvácení do kloubů, zlomeniny, otřes mozku atd. Postoperační a posttraumatický otok a otoky měkkých tkání. Zánětlivé a se zánětem spojené degenerativní procesy v různých orgánech a tkáních. Zánětlivé procesy v podpůrném a pohybovém aparátu.
           
Rhus toxicodendron 9 CH – Revmatické bolesti jako následek vlhkého anebo deštivého počasí. Pocit trhání a tahání v okolí kloubů nebo i v kloubech. Velký neklid. Bolesti se zhorší při začátku pohybu, avšak pokud pacient překoná počáteční potíže a vytrvá v pohybu, například v chůzi, dostaví se úleva. Zlepšení teplem a suchými teplými obklady. Zvláště příjemná a úlevná je termoláhev zabalená v suchém ručníku přiložená na záda.

Calcarea carbonia 9CHRevmatická artritida. Pacient působí velmi ustaraným dojmem, potí se na hlavě, zejména v noci.

Calcarea phosporica 9CH – Velmi bolestivé revma zvláště na rukou, prstech, zápěstích a kotnících. Velmi obtížné a bolestivé pohyby. Ideální je podat toto homeopatikum brzy, když se začínají bolesti projevovat na kloubu, jímž je palec spojen s rukou.

Causticum 9CH – Lokálně umístěný revmatismus, například v čelistním kloubu. Může se současně objevit i ztuhlost šíje, případně částečná paralýza obličejových svalů, zvláště po expozici studenému větru. Příčinou potíží bývá téměř vždy nachlazení studeným větrem. Za deštivého počasí jsou potíže naopak mírnější.

 

 

Domácí léčba a babské rady

Je dobré upravit stravovací zvyklosti, omezit potraviny, které obsahují kyselinu arachidonovou. Jde hlavně o vajíčka, vepřové sádlo, játrový salám a vepřová játra. Doporučuje se zvýšit příjem nenasycených mastných kyselin (v rybách), vitamínu C a E, selenu (zelenina a rostlinné oleje), kalcia (mléko a mléčné produkty) a vitamínu D.

Vyšetření 

V raných stádiích nemoci se těžko rozpoznává. Lékař prohlédne tělo a odebere krev. Následuje rentgen. Revmatické uzlíky jsou však patrné až v pozdějších stadiích nemoci.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Možné komplikace

Komplikací je postižení vnitřních orgánů.

Trvalé následky

Následkem může být postupná invalidita, nemoc zkracuje život asi o deset let.

Zdravotní cviky

Cvičení a fyzioterapie jsou stejně důležité jako léky. Cvičení pomáhá zmírnit postižení kloubů a posiluje svalstvo. Používají se střídání chladu a tepla, koupele, elektroterapie, masáže a léčba světlem.

Kdy jít k lékaři

Lékaře navštivte při bolestech kloubů.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.