Jak se zbavit celulitidy? | Moje zdraví

Jak se zbavit celulitidy? Zabírá jen pohyb a důslednost

Jak se zbavit celulitidy? Zabírá jen pohyb a důslednost
Celulitida je způsobena horším prokrvením pokožky • Autor: istockphoto.com
7. května 2023 • 06:00

Celulitida sice postihuje ve větší míře ženy, ani u mužů však není výjimkou. Ačkoliv jde spíše o estetický problém, při zanedbání může způsobit zdravotní problémy. Do boje můžeme vyrazit jak s jednoduchými prostředky, tak i s moderní technologií. Platí na ni ovšem jen jedno – pravidelnost.

Když vám někdo bude slibovat, že na nějakém přístroji nebo díky určité metodě zeštíhlíte a ztratí se vám celulitida, nevěřte mu. Ne že by to nebylo možné, ale nesmíme opomenout jednu podstatnou věc – jakmile jednou vstoupíte do této války a dosáhnete prvního vítězství, nikdy už nemůžete přestat.

Video se připravuje ...
Podívejte se na tipy, jak se zbavit celulitidyVIDEO 


Za celulitidu může kombinace několika faktorů. Dvěma hlavními jsou nevhodné stravování a málo pohybu. To má za následek pomalý metabolismus a špatnou funkci lymfatického systému. Zapomenout nesmíme ani na hormonální antikoncepci, která – kromě své užitečné funkce při plánování rodičovství – zasahuje do kolagenu podkožního vaziva a způsobuje zbytnění a tuhnutí tkáně.

Za to, že celulitida trápí především ženy, může genetika. Vazivová tkáň je velmi pružná, aby se v případě těhotenství mohla co nejvíce roztáhnout do všech stran; snáze proto dovoluje tukovým buňkám zvětšovat svůj objem. Mužské buňky jsou plošší a rozšiřují se vodorovně. Ženské buňky mají kulovitý tvar a při zvětšování se tlačí vzhůru. Výsledkem je ochabnutí vaziva a zpomalení lymfatického systému, jehož následkem je zhoršení prokrvení kůže. Podkožní buňky se tak plní škodlivými odpadními látkami a odumřelé buňky se nevyplavují z těla, ale usazují se v podkoží.

4 stupně celulitidy:

I. Celulitida je patrná pouze při tzv. štípacím testu – kůže uchopená mezi dvěma prsty tvoří jemné varhánky a připomíná kůru pomeranče. Krev i lymfa proudí bez problémů.

II. Celulitida je viditelná při ostrém světle, vsedě a vestoje nebo při stažení svalu v dané oblasti. Vleže se reliéf vyhladí.

III. Vazivová vlákna se zmnožují a zapouzdří zbytnělé tukové buňky. Lymfatické cévy nejsou schopny odvádět tekutinu do mízních uzlin a ta se následně hromadí v těle. Nerovnosti jsou viditelné vestoje i vleže.

IV. Degenerace tukových buněk a vaziva je nevratná – kůže je chladná, zbytnělá, napjatá a tuhá. Nejde už jen o problém kosmetický, ale i zdravotní.

Co nedělat, když máte celulitidu:

  • Nenoste příliš těsné oblečení, protože lymfa nemůže volně proudit.
  • „Nekrmte“ celulitidu cukrem a tuky – ty má totiž vyloženě ráda.

Co dělat, když máte celulitidu:

  • Sprchujte stehna a zadek silným proudem vody (střídavě teplou a studenou vodou), krev i lymfa se pomalu rozproudí.
  • Ideální je přidat k tomu ještě masírování krouživými pohyby drsnou žínkou nebo kartáčkem. Při masírování vždy postupujeme směrem k srdci.
  • Můžete si pořídit galvanickou žehličku, která stimuluje pokožku a zvyšuje proudění krve a lymfy.
  • Na závěr péče je dobré ošetřenou partii natřít – například zpevňujícím mlékem obsahujícím látky, jež podněcují prokrvení.

Zapomenout nesmíme na dobrý pitný režim, v němž by neměl chybět zelený čaj, protože působí blahodárně na snížení hladiny krevních tuků, nic nezkazíme ani čisticími a bylinnými čaji. Přidáme-li k tomu ještě pravidelný pohyb, zmaříme celulitidě práci.

Ačkoli celulitida není nemoc, pouze estetický nedostatek, dá se definovat jako hernie – tukové buňky uložené v podkoží jsou malé kýly. V procesu herniace tyto drobné kýly proniknou přes dermis do pokožky. Jestliže na ně působíme nějakou energií (laser, ultrazvuk atd.), stáhnou se a celulitida zmizí.
V honbě za štíhlou postavou bez celulitidy nejsme zdaleka odkázáni jen na domácí péči. Pravidelné masáže a hlavně lymfodrenáže (ruční nebo na přístrojích, jako je např. Lymfoven), kombinované se zábaly (např. s mořskými řasami, skořicí nebo rašelinou), nás mohou svým výsledkem příjemně překvapit. Saunování je již dávno osvědčený prostředek zvýšení imunity, zahnat ovšem dokáže i celulitidu, protože se při něm prokrvuje kůže.

Nabídku možností na formování postavy a zlikvidování celulitidy obohacuje čím dál tím více přístrojových metod založených na různých technologiích. Neinvazivní formování postavy se současnou likvidací celulitidy lze řešit infračerveným zářením (např. přístroj X Shape), chladem (kryolipolýza), radiofrekvencí (např. přístroj Accent), LPG Lipomassage (přístrojová gymnastika, která aktivuje štěpení a uvolňování tuků), ultrazvukem (např. přístroj Ultracontour), rázovou vlnou (např. přístroj X-Wave Expert), podtlakem (přístroj VacuShape) nebo laserem, případně jejich kombinací.

Autor: Adéla Nová, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.