Vápník | Moje zdraví

Vápník

Vápník
Autor: istock.com
25. května 2020 • 00:47

V lékařství je vápník (Calcium - Ca) patří mezi základní biogenní prvky (minerální látky) v lidském těle. Tvoří okolo 1,5 % celkové tělesné hmotnosti, přičemž více jak 99 % vápníku je v kostech.

Minerální látky jsou anorganické biogenní prvky, které je potřeba tělu dodávat a které se účastní mnoha životně důležitých funkcí.

Účinky vápníku           

Vápník vytváří strukturu kostí a zubů, podílí se na regulaci nervosvalové činnosti, srážlivosti krve a srdeční aktivitě. V lidském organismu tvoří vápník okolo 1,5 % celkové tělesné hmotnosti, přičemž více jak 99 % je v kostech.

Nedostatek vápníku

Deficit vápníku může být způsobený jak nedostatkem stravy bohaté na tento minerál, tak špatným vstřebáváním přijatého vápníku. Akutní nedostatek vápníku se může projevit mimovolnou kontrakcí svalů a křečemi, protože zvyšuje nervosvalovou dráždivost. Dlouhodobý deficit se projeví především na kostech, kde může způsobit osteoporózu – řídnutí kostí. Ta ohrožuje každou třetí ženu po padesátce a každou druhou po 70. roce. Má-li dítě nedostatek vápníku, může dojít k poruše růstu z nesprávného vývoje kostry i k poruše vývoje a růstu zubů.

O tom, jaké látky prospívají kostem, čtěte zde.

Nadbytek vápníku

Potřebné množství vápníku z potravy se vstřebá ve střevech a zbytek se vyloučí stolicí a močí. Při pravidelných vysokých dávkách (cca 2,5 gramu denně) ale může dojít k takzvanému zavápnění organismu, které se projeví například ledvinovými kameny. Dochází také k ovlivnění vstřebávání dalších minerálů, převážně zinku, železa a hořčíku. Při vyšším dávkování, než je doporučené, se může objevit i plynatost, zažívací obtíže spojené se zácpou, zvracením a nechutenstvím. Tyto stavy bývají často doprovázeny žízní a bolestmi hlavy.

Vápník v potravinách

Známým zdrojem vápníku jsou mléčné výrobky. Největší podíl však není v mléce, ale v tvrdých sýrech. Ve 30% Eidamu je podíl vápníku 800 mg/100 g, v Ementále dokonce 1020 mg/100 g. Vápník je obsažen i v rostlinných zdrojích. Nejvíce v máku, dále v semínkách sezamu, mandlích, bohaté na kalcium jsou i para a lískové ořechy. Zdrojem vápníku je i kapusta či brokolice.

Doporučená denní dávka vápníku je asi 800 mg.

Co je dobré vědět

Pozor, vstřebávání vápníku snižuje kyselina šťavelová vyskytující se v některých druzích zeleniny, např. špenát, mangold či rebarbora. Z některých studií vyplývá, že takto působí především v zelenině tepelně zpracované.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.