Tělové rituály pro zdraví, krásu i kondici: Jaké jsou trendy a z čeho můžete vybírat? | Moje zdraví

Tělové rituály pro zdraví, krásu i kondici: Jaké jsou trendy a z čeho můžete vybírat?

Video se připravuje ...
15. července 2018 • 06:00
Wellness neboli tělo hýčkající procedury se stále více stávají komplexnější a propracovanější. Celotělová regenerační nebo uvolňující péče vám pomůže dostat tělo do kondice, uleví bolavým zádům, pomůže s eliminací celulitidy či otoků, odstraní únavu a stres a umožní vám cítit se po všech stránkách lépe.

Proč jsou tolik oblíbené? Poskytují komplexní péči nejen o tělo, ale také o duši. Vesměs jsou inspirovány prastarými (tedy osvědčenými) praktikami východních filozofií, využívají účinku vzácných a čistě přírodních esencí, jejichž přínos pro lidské zdraví je známý po tisíciletí, a dokážou zklidnit mysl, dodat novou energii, odstranit stres i špatnou náladu, prokrvit organismus i vyhladit a zjemnit pokožku. Co si přát více?

Každodenní stres a shon jsou již téměř synonymem moderního života. Nic nestíháme, honíme se, spěcháme, odkládáme povinnosti, ale i odpočinek „na později“ a tak dále. Jenže naše tělo si vše dobře pamatuje a jednoho dne řekne „stop“. Jedním ze způsobů, jak předcházet zdravotním potížím a „vyhoření“, je naslouchat svému vnitřnímu hlasu a čas od času zvolnit tempo a trochu se rozmazlit. 

Přínos pro tělo i duši

Nechat se hýčkat s pomocí vzácných přírodních olejů, bylinných extraktů, kokosového mléka, medu, bambuckého či kakaového másla, mořské soli nebo třeba horké čokolády? Neváhejte, nejenže budete krásnější, prospějete také svému zdraví a kondici.

„Rituály pomáhají nastolit rovnováhu. Uleví při neklidu, nepokoji duše a bolestech těla. Používané přírodní esence působí antidepresivně, uvolňují napětí, odstraňují vyčerpání a přinášejí klid a harmonii. Přípravky, které jsou vždy cíleně vybírané podle konkrétního ošetření, působí na hydrataci, omlazení a rovnováhu pokožky, uvolňují svalové napětí, zlepšují prokrvení, regenerují, dodávají výživu nebo třeba zeštíhlují. Při samotné masáži současně dochází také k rozproudění krevního oběhu, zlepšuje se i činnost lymfatického systému,"  vysvětluje Tereza Patraulea, manažerka centra asijských masáží Planet Zen.

A pokračuje: "Lymfatický systém je jedním z klíčových detoxikačních orgánů. Spolu se zvýšeným krevním oběhem se postará o to, aby byly toxiny (odpadní látky) uvolňovány z tkání. I proto se doporučuje po proceduře zvýšit pitný režim a odpočívat.“

Ekzém nebo křečové žíly? Vybírejte opatrně!

Základem je, že na veškeré wellness a lázeňské procedury byste měli chodit (stejně tak, jako třeba do sauny) jen v případě, že jste zcela v pořádku a stoprocentně fit. Pokud i jen malinko cítíte, že „na vás něco leze“, návštěvu raději odložte.

Terapeuta nebo maséra vždy předem informujte o veškerých zdravotních problémech (i chronických potížích), pooperačních stavech, těhotenství, alergiích (třeba na konkrétní rostliny a byliny, které se užívají v masážních esencích a olejích) a ekzémech, křečových žílách či vysokém krevním tlaku. „Vždy záleží na tom, o jaký typ tělového ošetření se jedná.

Následně pak můžeme doporučit proceduru přímo na míru například pro maminky v očekávání či některá ošetření uzpůsobit, vybrat vhodný olej pro alergiky, vynechat při masáži místa, kde jsou křečové žíly, nebo naopak se soustředit na místa, která potřebují napravit či pořádně uvolnit,“ zdůrazňuje Tereza Patraulea.

Hot Ájurvéda sází na byliny

Staré indické léčebné učení Ájurvéda je cestou k rovnováze. Speciální masáž přinese osvěžení nejen fyzické, ale hlavně psychické. Procedura s názvem „Hot“ Ájurvéda je celotělová olejová masáž spojená s tlakovou terapií. Provádí ji vyškolení indičtí terapeuti a olej, který používají, je namíchán a dovážen přímo z Indie (obsahuje 22 léčivých bylin).

Nebesky si odpočinete od starostí všedních dní, uvolníte se a prohřejete. Začíná se masáží krku, ramen a paží vsedě na stoličce. Poté se položíte a necháte důkladně hýčkat záda, nohy a v případě zájmu i břicho. Velice příjemnou součástí procedury je jemná antistresová masáž hlavy nahřátým olejem.

Rituál královny babylonské 

Objevte smyslný rituál krásy a mládí! Jedinečná kompozice aromaterapeutických složek přinese dokonalý smyslový požitek. Díky vzácným přírodním olejům z myrhy, kadidla, citrusů, bílého kosatce a santalového dřeva navrátí terapeutka vaší pokožce jemnost, hebkost a mladistvý vzhled.

Dvouhodinové hýčkání má podobu celkové aromaterapie, tělového peelingu, detoxifikačního zábalu, ošetření obličeje (peeling, detoxifikační a mineralizující masku, masáž obličeje směsí olejů podle typu pleti, hydratační masku, pleťový krém dle typu pleti) a na závěr celotělové relaxační aromamasáže. 

Síla horské přírody

Absolutní novinkou ve Wellness hotelu Vista na Dolní Moravě je relaxační Rituál horskou solí. Během intenzivně očistného rituálu zažijete celotělový peeling krystalky horské soli, který prokrví, zjemní a vyčistí pokožku. Poté následuje detoxikační razítková masáž solnými měšci, která dokáže vytáhnout nečistoty z hloubi těla i duše. Na závěr vás čeká příjemný odpočinek.

Za zmínku stojí také Rituál horskými bylinami, Medový nebo s tajemným názvem podle praslovanského názvu řeky pramenící v Dolní Moravě – Rituál řeky Marahwy. Terapeuti při nich využívají vzácné místní přírodní dary – čerstvé i sušené horské byliny nebo jejich silice, léčivé jíly a med nasbíraný na zdejších loukách.

Severské hýčkání

Nechte se unést originálním a zbrusu novým rituálem, který vás během chvilky v mysli přenese do divokých severských zemí. V komnatách pražského zámku Chateau St. Havel můžete vyzkoušet na vlastní kůži, že to funguje. Rituál Freya je kombinací bio ostružinového oleje, bambuckého másla a oleje ze semínek divoké ostružiny.

Tento balzám pro tělo začíná suchým kartáčováním, které pokožku dokonale prokrví, a bude tak okamžitě jemnější a hladší. Dále už se můžete nechat unášet relaxační masáží příjemně nahřátým, voňavým olejem. Před nebo po rituálu si můžete navíc vychutnat místní finskou saunu či whirlpool, které si můžete rezervovat jen sami pro sebe.

Pro relax i vitalitu

Účinků španělské aromaterapie si užijete při relaxačních procedurách pro upevnění fyzického i psychického zdraví. Rituál květů zahrnuje celotělový peeling pokračující zábalovou terapií na vyhřívaném vodním lůžku. Zakončen je celotělovou masáží. Při Rituálu klidu se pak připravte na jemný peeling směsí mořské soli a olejů, který vitalizuje pokožku.

Uvolňující zábal s relaxační masáží hlavy a celého těla pak uvolní psychiku. Proti všem příznakům stárnutí působí Rituál věčného mládí. Hydratuje a vyživuje pleť, startuje regenerační procesy v organismu, zpevňuje kontury obličeje a vypíná vrásky. Zároveň hloubkově pečuje o pokožku těla, detoxikuje a formuje siluetu. Vyvážená kompozice aromaterapeutických složek zajistí dokonalý smyslový požitek. 

Autor: Simona Procházková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.