Kdo je neurotik: Poznejte příznaky neurotické poruchy! | Moje zdraví

Jste neurotik? Co to znamená, když vás tak někdo nazve?

Jste neurotik? Co to znamená, když vás tak někdo nazve?
Autor: istock.com
9. února 2024 • 06:00

Stává se vám, že jste často podráždění a reagujete přehnaně? Pak už jste si nejspíš od někoho vyslechli, že se chováte jako neurotik. Takové označení může být pravdivé, ale také nemusí. Co si pod tím pojmem máme přesně představit?

Za neurotika lidé často mylně považují člověka, který bývá nervózní, popudlivý a v nejrůznějších situacích reaguje přehnaně a neadekvátně. To ale není ani zdaleka přesné.

Neurotické poruchy jsou ve skutečnosti psychické potíže, které nejsou povahovým rysem a dotyčný za ně nemůže, i když nejsou vyvolané žádným reálným nebezpečím. Neurotické poruchy jsou charakterizované především úzkostí nebo strachem.  

Video se připravuje ...
Barvy prozradí vaši povahu.VIDEO 

Neurózy se mohou projevovat v náhlých záchvatech nebo jako trvalý stav. Mohou je také doprovázet tělesné příznaky a postižený o své neurotické poruše ani nemusí vědět.

Kdy jsme ještě „normální“?

Asi nikoho nepřekvapí, že mírné obavy, úzkost a strach přiměřené situaci jsou zcela normální a prožívá je v životě každý. Jsou dokonce užitečné, protože nás varují před nebezpečnými situacemi. Neměly by ovšem přerůst určitou mez. Problém nastává v okamžiku, kdy se úzkost nebo strach a jejich projevy objevují příliš často, trvají dlouho nebo jsou neúměrně intenzivní vzhledem k dané situaci. V takových případech jde už o neurotické poruchy, které negativně ovlivňují běžný život.

Intenzita příznaků neurotických poruch může být přitom různá, od pocitu mírné nepohody až po vyhrocené stavy hrůzy a paniky. Pokud se objeví náhle a bez zjevné příčiny, mluvíme o úzkosti, případně záchvatu paniky. Jestliže se to týká konkrétních situací, kterých se běžně lidé nebojí, jde o fobii. Pokud se rozvine při očekávání ohrožující situace, mluvíme o anticipační úzkosti.

Další informace o fobiích čtěte zde.

Druhy neurotických poruch

Do této kategorie spadá větší množství psychických problémů. Mezi fobické úzkostné poruchy patří:

  • agorafobie (strach z otevřeného prostoru, strach z prostranství plného davů)
  • sociální fobie (strach ze styku s lidmi, z veřejného vystupování)
  • specifické fobie (strach z výšek, ze zvířat – psů, hadů, pavouků atd.)

Další úzkostné poruchy jsou:

  • panická porucha (náhlé záchvaty intenzivního strachu až hrůzy bez příčiny)
  • generalizovaná úzkostná porucha
  • smíšená úzkostně depresivní porucha (kombinace obou stavů v menší míře)

S panickými atakami se potýkají i některé celebrity. Více čtěte zde.

Dále pak existuje obsedantně kompulzivní porucha (vtíravé myšlenky, obsese), neuróza jako akutní reakce na stres nebo posttraumatická stresová porucha či porucha přizpůsobení.

Lékaři dále dělí neurotické poruchy na disociativní, somatoformní (například hypochondrie – přehnané a intenzivní zaměření na vlastní zdravotní stav) a jiné neurotické poruchy (například neurastenie – nervová slabost).

Jak poznáte, že jste neurotik? Více čtěte zde.

Příznaky neurotických poruch

Mezi ty nejčastější patří:

  • úzkost
  • poruchy spánku
  • poruchy soustředění a pozornosti
  • extrémní strach z různých objektů a situací
  • tělesné potíže, u kterých se při vyšetřeních nenajde žádná organická příčina (bolesti hlavy, zažívací potíže, bušení srdce, bolesti páteře apod.
  • depresivní stavy, které se ale dají odklonit (na rozdíl od poruch depresivních, které už nepatří mezi neurotické poruchy)
  • nutkavé myšlenky a nutkavá jednání, kterých se postižený nedokáže zbavit

Jaké jsou příčiny?

Důvodem, proč se u člověka rozvine neurotická porucha, může být například vrozená přecitlivělost v kombinaci s nešťastným dětstvím, dlouhodobý stres, zátěžové situace nebo konflikty.

Jde většinou o poruchy, které bez léčby trvají mnoho let, nebo dokonce celý život, nejčastěji s obdobími zhoršování a zlepšování. Na neurotické poruchy jsou náchylnější ženy než muži. Většina z nich je však naštěstí dobře léčitelná.

Léčba

Neurotické poruchy se zpravidla léčí psychoterapií (individuální, skupinovou atd.), léky (antidepresiva, anxiolytika). Psychoterapie má delší trvání, její pozitivní výsledky jsou ale trvalejší. V praxi se nejčastěji kombinují oba postupy. U neurotických poruch je důležité předcházet také depresi, která je často doprovází.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.