Bolest hlavy a aromaterapie: Které oleje účinkují nejlépe? | Moje zdraví

Nejlepší éterické oleje pro různé bolesti hlavy: Který na migrénu a který na stres?

  • Video se připravuje ...
    13. srpna 2019 • 06:00

    S bolestí hlavy se během svého života setkala drtivá většina dospělých. Někdy jsou příčiny dost jasné, například prohýřené noci nebo stres, jindy musí člověk pátrat déle. Většina z nás má také svůj osvědčený postup, jak s bolestivou hlavou bojovat, a jedním z nich jsou určitě i léky. Už jste ale zkusili éterické oleje?

    Aromaterapie je jednou z účinných metod, jak bojovat proti nemocem nebo špatné náladě. Jak ale zdůrazňuje Noah Rosen, ředitel Centra pro bolesti hlavy Northwell Health z Great Neck v New Yorku, aromaterapie nemusí fungovat na každého. „Někteří lidé trpící migrénami mohou být naopak na vůně nebo pachy velice citliví a vnímat je nepříjemně,“ vysvětluje. „Pro ostatní mohou mít ale vůně uklidňující účinek.“

    Důležité je, aby si každý člověk vybral tu vůni, která mu navozuje příjemné pocity. A které doporučují odborníci na jednotlivé druhy bolestí hlavy?

  • Tenzní bolesti hlavy: Máta

    Máta je skvělou volbou ve chvíli, kdy vás trápí tenzní bolest hlavy. Jde o tupou pulzující bolest, která je cítit v jakémsi pásu kolem hlavy, někdy až po temeno nebo krk. Některé lidi hlava nejvíc bolí ve spáncích nebo v oblasti čela, většina má ovšem prostě nejasný pocit, že v hlavě má tlak, a převládající pocit je, jako by byla sevřená v obruči.

    Přidejte 10 kapek máty peprné k přibližně 3 centilitrům nějakého základního nosného oleje, například kokosového, mandlového nebo jojobového. Jemně ho vmasírujte ke krku a k ramenům. Podle některých studií přináší do čtvrt hodiny úlevu od bolesti.

  • Bolest hlavy ze stresu: Levandule, kadidlo, citron, neroli

    Některé nepříjemné bolesti hlavy mohou být zapříčiněny i stresem. V takové chvíli zkuste inhalovat. Podle studie z roku 2006 inhalace éterických olejů významně snížila krevní tlak a hladinu kortizolu v těle a tím významně přispěla k celkovému zklidnění většiny účastníků experimentu. „Vyzkoušejte levanduli, neroli, kadidlo nebo citrus, záleží na tom, co voní nejvíce vám,“ doporučuje Mindy Green, aromaterapeutka působící v Coloradu. „Pokud sami vnímáte vůni jakou příjemnou, to samo o sobě pomůže ke zklidnění srdečního tepu.“

    Smíchejte dvě kapky oblíbeného éterického oleje s čajovou lžičkou nosného oleje, vetřete do zápěstí a vdechujte. Můžete ho také inhalovat z kapesníku (také dvě kapky), případně dát stejné množství do aromalampy.

  • Migréna: Levandule

    Podle studie zveřejněné v časopise European Neurology v roce 2012 pomohla inhalace levandulové vůně pacientům s migrénou ztlumit bolest. Pokud trpíte na migrény a levandule patří k vašim oblíbeným vůním, zkuste čtvrthodinovou inhalaci.

    Pokud cítíte, že může přijít migréna, zkuste inhalovat olej přímo z lahvičky. Můžete také smíchat dvě kapky s čajovou lžičkou nosného oleje a jemně masírovat spánky, místa před ušima a čelisti.

  • Dehydratace: Pomeranč, mandarinka, máta

    Bolest hlavy je jedním z průvodních jevů dehydratace. Pokud vás bolí hlava a víte, že příčinou je právě nedostatek tekutin, určitě v první řadě tekutiny doplňte: Pijte minerálky nebo vodu s bylinkami nebo ovocnou šťávou.

    Od bolestí hlavy vám pak může pomoci obklad z vlažné vody, do které přidáte dvě kapky máty, mandarinky nebo pomeranče. Obklad přiložte na čelo.

  • Bolest před menstruací nebo během ní: Geranium

    Pokud trpíte v období před menstruací bolestí hlavy, zkuste éterický olej z pelargonie, nazývaný také geranium. Napomáhá stabilizaci hormonálních hladin, takže ho můžete využít i v období přechodu nebo jiných stavů, které doprovází hormonální změny.

    Jednu až dvě kapky smíchejte s nosným olejem a masírujte břicho. Můžete také přidat 5–8 kapek gerania do nosného oleje a to celé nalít do vany s teplou vodou. Geranium mimo jiné zlepší i prokrvení pokožky.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.