Deprese | Jaké má příznaky, příčiny a jak se jí zbavit? | Moje zdraví

Deprese

Pojem deprese lidé často používají, pokud mají nějaký splín či smutek z nějaké události ve svém životě, ve skutečnosti se však jedná o vážné psychické onemocnění, které nemá s okolnostmi života nemocného moc společného. Deprese je nemoc, která se projevuje intenzivním smutkem, rezignací a zabraňuje nemocné osobě žít normální život.

Depresivní porucha patří mezi poruchy nálady (afektivní poruchy). Afektivní poruchy významným způsobem ovlivňují náladu - buď směrem dolů (deprese) nebo směrem nahoru (mánie). V případě, že se fáze různým způsobem střídají, jde o takzvanou bipolární afektivní poruchu.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Mozek

Příznaky deprese

Deprese je charakteristická pokleslou náladou, snížením energie a aktivity, snížením schopnosti radovat se z věcí, které byly prožívány jako příjemné. Nemocný se může cítit apatický, bez síly a motivace vykonávat jakoukoliv činnost. Bývají přítomné porucha koncentrace, nerozhodnost, ztráta sebevědomí, pocity viny a bezcennosti, poruchy spánku, ztráta chuti k jídlu, snížení libida. Objevit se mohou i myšlenky na sebepoškozování, touha zemřít a sebevražedné myšlenky.

Rozlišujeme mírnou, střední a těžkou depresivní fázi. Těžká depresivní fáze nedovoluje postiženému vykonávat pracovní, společenské, ale ani běžné domácí aktivity.

Deprese může být diagnostikována jako zcela samostatné onemocnění, které se objeví zdánlivě bez příčiny. Depresivní projevy ale zaslouží pozornost i v případě, že doprovází jiné onemocnění nebo závažnou životní situaci. Často se objevují u nemocných s roztroušenou sklerózou, po cévní mozkové příhodě, s Parkinsonovu nemocí, s chronickou bolestí nebo migrénou.

Deprese se liší od takzvaných neurotických poruch. Sem se zařazují potíže, které mají něco společného s prožitky stresu, výrazné nepohody ve smyslu úzkosti, strachu. Patří sem fobie a jiné úzkosti, obsedantně-kompulzivní poruchy, reakce na závažný stres a somatické projevy stresu, úzkosti.

Léčba

K léčbě deprese je možné využít psychoterapii nebo léky. U lehkých případů deprese je možné začít pouze psychoterapií. Efekt léků se projeví až po čase, doporučuje se počítat s dobou 6 týdnů.

Těžká deprese může být léčena i elektrokonvulzivní terapií. V některých případech je EKT schopna vyvolat takové změny aktivity mozku, které nemocným přinesou úlevu.

Cílem léčby je udržet normální fungování po odeznění příznaků deprese a předcházet novým epizodám v budoucnu. Pro úspěch léčby je potřeba, aby pacient spolupracoval s lékařem a nevysazoval léky hned po zlepšení stavu nebo dříve, než mu lékař doporučí.

Léky 

Na zmírnění příznaků deprese pomáhají antidepresiva.

Bylinky

Jako podpůrné při léčbě deprese se mohou používat čaje z meduňky, třezalky a dobromysli (oregana). Veškeré užívání bylinek je ale důležité konzultovat s lékařem. Třezalka totiž může mít vliv na účinky některých léků.

Homeopatika

Zkušený homeopat vám může doporučit podpůrná homeopatika, deprese však musí být vždy léčena pod dohledem psychiatra.

Domácí léčba a babské rady

Částečně můžou pomoci hořčík a vitaminy C a B. Je proto vhodné konzumovat kromě těchto látek v tabletách také potraviny, které je obsahují – ořechy jak lískové, tak vlašské, pivovarské kvasnice, mák, kakao, luštěniny a další. Výborné antidepresivní účinky má také celer. Domácí léčba nikdy nenahradí konzultace s odborníkem.

Vyšetření

Depresi může diagnostikovat jen psychiatr na základě odborného psychiatrického vyšetření.

Očkování

ne

Délka léčby

Individuální
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Možné komplikace

Nejhorším výstupem deprese je sebevražda, dále různé možné problémy spojené s užíváním medikace (nežádoucí účinky léků a podobně). Nemoc se může vracet opakovaně, někdy je nutná celoživotní terapie antidepresivy.

Prevence

Jako prevence proti depresi, spíš však proti smutku či splínu, protože proti vrozené depresi prevence neexistuje, je doporučována pravidelná fyzická aktivita, otužování, nevyhýbání se lidem. Je také dobré omezit alkohol a drogy.

Kdy jít k lékaři

Lékaře navštivte při déletrvajícím smutku, pocitu rezignace, s myšlenkami na sebevraždu.

Pomoc můžete vyhledat i v nejbližsím krizovém centru nebo na krizové lince RIAPS.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.