Bolest kloubů: Jaké má příčiny a kdy jít k lékaři? | Moje zdraví

Bolest kloubů

Bolest kloubů je většinou způsobena infekcí nebo přetížením. Pokud jde o přetížení, tyto bolesti po fyzickém odpočinku (někdy až za několik dní) zmizí.

Pokud klouby bolí dlouhodobě, je nemoc vážnější. Může jít o chybné držení těla, artrózu, dnu nebo infekci kdekoliv v těle (např. borelióza). Bolesti kloubů způsobuje také obezita nebo i nedostatek vitaminu C.

Příznaky

Bolí klouby, zejména ty kolenní. Bolesti neustávají ani v klidu a trvají dlouhodobě.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Klouby

Léčba bolesti kloubů

Je nutné najít a stanovit příčinu bolesti. V případě infekce nastupují na řadu antibiotika, v případě bolestí v důsledku jiných nemocí jsou užívány speciální léky. Operace nastupuje v případě pokročilé artrózy. V mnoha případech, například když je příčinnou dna nebo obezita, jsou nutná dietní opatření.

Léky

Analgetika (Ibalgin, Ibuprofen), nesteroidní protizánětlivé léky (Diclofenak), antibiotika (podle příčiny nemoci).

Bylinky

Kloubům pomáhají masti z kostivalu lékařského, jírovce maďalu. Čaje z měsíčku lékařského, jalovce, mateřídoušky a pupenů borovic působí blahodárně proti revmatismu.

Homeopatika

Rhus toxicodendron 15CH – na bolestivou ztuhlost kloubů, která se pomalým rozhýbáním zlepší. Ztuhlost je největší ráno anebo po delším sezení. Velká zátěž ale posléze opět vede ke zhoršení bolestí.

Dulcamara 9CH – zhoršení bolestí při vlhkém a chladném počasí.

Bryonia alba 15CH – na klouby zarudlé, oteklé a teplé a bolesti pociťují jako ostré, bodavé a zhoršující se s každým pohybem. Příčinou zde může být i zánět kloubu.

Arnica montana 9–15CH – při přetížení kloubů nebo po úraze.

Pulsatilla 15CH – bolesti, které neustále mění místo. Bolesti jsou ostré, doprovází je zimnice a třesavka.

Ledum palustre 9CH – pomáhá při dně a při větší konzumaci alkoholu. Klouby jsou oteklé, namodralé. Bolesti se zhoršují za chladného a vlhkého počasí, ale i studeným obkladem. Bolesti zhoršuje i pohyb.

Ruta graveolens 15CH – při bolavých a ochromených kloubech, pomáhá při přetížení kloubů.

Domácí léčba a babské rady

Na klouby jsou výborné obklady nebo masti z kostivalu lékařského. Můžete si natrhat listy a ovázat jimi bolavý kloub přes noc. Pomáhají také zábaly ze syrového zelí, zejména při otoku kloubu. Podobný účinek je také u listů devětsilu lékařského, účinek posílíte rozklepáním a překrytím igelitem na bolavém místě.
Na klouby také pomáhá kolagen, který lze koupit ve formě prášku či kapslí, a kyselina hyaluronová. Ty jsou doporučovány zejména jako prevence při větším zatížení kloubního aparátu, zejména u sportovců.

Vyšetření

Lékař provede klinické vyšetření, může nařídit ultrazvuk a vyšetření krve, aby se zjistila příčina nemoci.

V těhotenství

V těhotenství klouby bolí víc kvůli rychle rostoucí hmotnosti ženy. Je třeba více odpočívat a jíst vitamíny.

Možné komplikace

Bolest kloubů může mít mnoho příčin, nejvážnější jsou infekce v organismu, které mohou vést k celkovému selhání. Je nutné podrobné vyšetření a stanovení správné léčby. Trvalé následky závisí na příčině, nemusí být žádné, ale nikdy neleze vyloučit ochrnutí nebo amputaci.

Očkování

ne
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.

Prevence

Zdravý životní styl, přiměřený pohyb, hlídání váhy. Sportovcům se doporučuje užívat v případě enormní zátěže vitamínové preparáty s kolagenem nebo kyselinou hyaluronovou. Nezbytný je také vitamin C.

Kdy jít k lékaři

Při několikadenní bolesti kloubů, která nemá původ v nadměrné fyzické zátěži.

Autor: redakce Mojezdravi.cz
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.