Co je to lymfodrenáž? Je lepší ruční, nebo přístroj? | Moje zdraví

K čemu slouží lymfodrenáž? Jak často na ni musíte a pro koho je vhodná?

K čemu slouží lymfodrenáž? Jak často na ni musíte a pro koho je vhodná?
Lymfodrenáž slouží k odtoku lymfy, ale také k regeneraci organismu • Autor: iStock.com
17. listopadu 2017 • 06:00

Cítíte se unaveně? Trápí vás „těžké nohy“? Bolí vás často hlava? Nemůžete se zbavit celulitidy? Váš lymfatický systém zřejmě nefunguje tak, jak by měl. O lymfě proudící naším tělem na rozdíl od krve skoro nevíme. A přitom i ona má důležitou funkci – odvádí z těla ven toxické látky a ovlivňuje náš imunitní systém. 

Lymfatický (mízní) oběh se podobá oběhu krevnímu; lymfatické cévy a kapiláry procházejí celým tělem a plní hlavní úkol - vstřebávat přebytečnou tekutinu a navracet ji do krevního řečiště.

Tento systém transportuje z těla ven škodliviny (cizorodé látky a choroboplodné zárodky), jež vznikají při funkcích organismu a kromě toho do něj pronikají z vnějšího prostředí. Toto všechno má na starosti lymfa - čirá tekutina poháněná pohybem svalů. Pokud kvůli nedostatku pohybu, stresu nebo nemoci správně neproudí, začne se lymfatický systém zanášet a nefunguje tak efektivně, jak by měl. Pomoci mohou masáže cílené na lymfatický systém, tedy lymfodrenáže, jež lymfu aktivují a odstraňují zbytky látkové výměny z tkání. 

Co je to lymfodrenáž?

Lymfodrenáž je hmatová technika, která obnovuje a zvyšuje oběh lymfy, zlepšuje látkovou výměnu, detoxikuje organismus. Aby však byla opravdu přínosem, musí ji provádět odborník, jenž pozná, ve kterých částech těla se projevují poruchy lymfatického systému a kde musí působit. Jinak toto ošetření nejen nepomůže, ale může dokonce nevratně poškodit lymfatický systém a okolní tkáně. Zkušený lymfoterapeut manuální masáží (což jsou jemné doteky) odblokuje hlavní uzliny a odvede drenážovanou tekutinu vylučovacím systémem z těla ven.

Pro tyto účely je možné využít také přístroj, ale i v tomto případě by lymfodrenáž měl provádět vyškolený odborník, který musí před ošetřením otevřít mízní uzliny (v tříslech, v podpaží, nad klíční kostí), aby se lymfa nikde nehromadila a volně odtékala.

Obě techniky je možné kombinovat. Po prvních ošetřeních je možné pocítit výrazné uvolnění a někdy i zvýšené vyměšování sliznic (nosní dutiny, močový měchýř, střeva), objevit se může pocit velké žízně a hladu nebo častější zívání. 

Pro koho je vhodná lymfodrenáž?

Lymfodrenáže je dobré absolvovat po infekčních onemocněních, úrazech nebo operacích, ale také pro zlepšení stavu pokožky (například při rekonvalescenci po liposukci). V tomto případě se doporučuje série deseti masáží, nejlépe 2x týdně po dobu minimálně jednoho měsíce. 

Vhodné jsou ovšem i jako preventivní opatření pro lidi vystavené dlouhému stání, aby se předešlo vzniku křečových žil. Napomáhají také rychlejší regeneraci po fyzické zátěži, turistice nebo sportování. 
I zdraví lidé by na lymfodrenáž měli jít jednou nebo dvakrát do roka, aby povzbudili činnost lymfatického systému a posílili svoji imunitu.

Zdravotní pojišťovny hradí masáž ženám s odstraněnými uzlinami kvůli rakovině prsu, po některých gynekologických operacích a při chronické žilní nedostatečnosti, rovněž tak pacientům po úrazech a dalších potížích. 
Jinak si ji zájemce musí platit sám. 

Kromě zdravotního působení má lymfatický systém i funkci estetickou – proudění lymfy ovlivňuje stárnutí pokožky a její nedostatečná činnost může přivodit problémy, jako je celulitida, suchá, unavená, popelavá, hrubá či pórovitá pleť. 

Lymfa (míza) je tekutina vznikající při látkové výměně ve většině orgánů, z nichž je odváděna lymfatickými cévami. Součástí systému jsou mízní uzliny, které filtrují lymfatickou tekutinu a čistí ji od odumřelých buněk i škodlivých látek.

Lymfatický systém je jakýmsi kontrolním orgánem, který rozhoduje o tom, zda konkrétní látka bude vyloučena prostřednictvím jater, či využita. Nadměrné zatížení lymfatického systému toxiny, stresem, případně poškození lymfatických cév úrazem, operací, infekcí apod. se většinou projevuje nejprve únavou nohou, později celého těla, psychickým podrážděním, lymfedémy (mízními otoky), otoky očních víček, mízních uzlin, dechovými potížemi bez zřejmé vnější příčiny, sklonem k infekčním nemocem z oslabení imunitního systému, či dokonce vznikem nádorových onemocnění.

Kdy je vhodná lymfodrenáž?

  • při detoxikaci organismu
  • při potíže s křečovými žilami
  • při prevence a léčba celulitidy
  •  na otoky končetin nebo v oblasti obličeje
  • při nadváha
  • na relaxaci a regeneraci organismu
  • při problémech s dýcháním bez zjevné příčiny
  • při rekonvalescence po zranění, operaci
  • při léčbě lymfedému 


Pro koho se lymfatické masáže nehodí?

  • pro pacienty s těžší srdeční vadou
  • pro osoby s velmi vysokým krevním tlakem
  • při horečnatých onemocněních, chřipkách a nachlazeních
  • při maligních onemocněních
  • po cévních mozkových příhodách
  • pro ženy do pátého měsíce těhotenství a v šestinedělí 

Ruka, nebo přístroj?

Lymfoterapeuti tvrdí, že jedině ruční lymfodrenáž je ta nejlepší. Majitelé přístrojů zase sázejí na sofistikovanou techniku (přístroj se speciálními návleky na končetiny a systém komor postupně se naplňujících vzduchem), která je založena na přerušované kompresi a vytváření tlakové vlny. Praxe ukazuje, že oba postupy jsou užitečné, pokud je provádějí správně vyškolení odborníci. Ideální je obě metody kombinovat. 

Lymfodrenáže je ideální spojit s pravidelným pohybem, lymfa se tak rozpohybuje smršťováním svalů. Vhodné jsou delší procházky, jízda na kole nebo plavání. 

Autor: Adéla Nová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.