Jak se bránit stresu? Rady a tipy proti úzkosti | Moje zdraví

Stres a úzkost likvidují celé tělo. Jaké nemoci hrozí a jak jim předejít?

17. března 2024 • 06:00

Stres je každodenní součástí našich životů pracovních i osobních, a proto také častou příčinou mnohdy vážných zdravotních problémů. Necháme-li se jím zavalit, výsledkem jsou úzkosti, deprese, zažívací problémy, chronická únava. Jaké problémy vám hrozí? 

Víte, že stres měl původně nesmírně důležitý ochranitelský úkol? Pokud náš organismus cítí nebezpečí, aktivuje se tzv. sympatikus, autonomní vegetativní systém, který nepodléhá naší vůli. „Automaticky“ tak dochází ke zrychlení srdečního tepu, zvýšení krevního tlaku, zatínají se svaly a do krve jsou vyplavovány hormony (adrenalin a kortizol), které nás bleskurychle připraví na boj nebo útěk, což bylo kdysi dávno při setkání s nepřítelem (např. obrovským zvířetem či silnějším jedincem) velmi přínosné.

Protože jsme však neustále připraveni na „prehistorický“ boj nebo útěk, v těle se bohužel udržuje stálý oběh vysokých hladin stresových hormonů. Tím ztrácíme vitální sílu. Není možné být v takové tenzi a zachovat si zdraví!

Co způsobuje stres?

„Dnešní hektická doba nás zastihla nepřipravené. Velké nároky, velká očekávání, ekonomické problémy, náročný denní shon. Tento všudypřítomný tlak vede k přetížení organismu a vyvolává dlouhodobou stresovou zátěž. Ta vyčerpává náš imunitní systém, a tudíž potenciál zvládnout kupříkladu i běžná nachlazení. Namísto předpisu imunostimulačních léků však považuji za klíčový krok pátrání po konkrétní (individuální) příčině, protože imunita pacienta je postižena druhotně,“ vysvětluje MUDr. Eva Kettmannová, alergoložka a klinická imunoložka s lékařskou praxí zaměřenou výlučně na celostní medicínu.

Nespecifická podrážděnost a poruchy soustředění patří mezi počáteční signály, že není vše, jak má být.
Jestliže nenasloucháme, nezpomalíme a neprovedeme ve svém stylu života změny, můžeme se setkat s další fází, tedy například s problémy se srdcem (bušení, nepravidelný či zrychlený tep, vysoký tlak, arytmie apod.). Pokud ještě nedojde k organickým změnám, návrat ke zdraví je v tuto chvíli stále možný poměrně rychle. Nutné je samozřejmě dodržovat výživová doporučení, pohyb, dopřát si zklidnění (meditace), naladit se na změnu životního stylu.

Článek vyšel v původním znění v tištěném magazínu Moje zdraví.

Jak odbourat stres?

Se stresem souvisejí (z pohledu celostní medicíny) játra – u chronického stresu jsou VŽDY přetížená! A proto, pokud se delší čas cítíte unavení, stresovaní a často i úzkostní, je třeba detoxikace. Pravdou je, že pro detoxikaci a odhození všeho, co náš organismus zatěžuje a neprospívá mu, se hodí zvláště jarní období, nicméně ani v ostatních částech roku není třeba dlouho váhat.

„V rámci celostního přístupu ke zvládání projevů stresů doporučuji bylinky, kupříkladu rozchodnici růžovou, takzvaný adaptogen, který roste v horách a pomáhá nám adaptovat se na danou situaci. Dále pak  třezalku, u té pozor protože zvyšuje citlivost na sluneční záření, ostropestřec, který je nápomocný zejména při detoxikaci jater, ale též kupříkladu Bachovy květové esence (White chestnut, Elm či Oak). Možností, jak si v rámci bylinné říše pomoci, je mnoho. Jsem ale vždy pro individuální konzultaci s odborníkem, není dobré si ,ordinovat‘ najednou vše, co nás napadne, ale v moudrém a logickém propojení celého organismu,“ říká MUDr. Kettmannová.

Homepatika proti stresu

„V prevenci rozvoje psychických nebo fyzických příznaků po akutní stresové situaci může pomoci homeopatie. Například homeopatický lék Aconitum je vhodný jako první pomoc při neočekávané akutní stresující události. Pokud jej podáme dítěti, které bylo právě pokousané psem, pravděpodobně tím předejdeme rozvoji panického strachu ze setkání se psy v budoucnu. Stejný lék doporučuji užít bezprostředně po jakékoli neočekávané události, jako je pád ze stromu, tonutí, úraz při sportu apod. Na druhé straně je možnost homeopaticky ovlivnit také stres z očekávané nepříjemné události, jako je návštěva zubaře nebo náročná zkouška,“ podotýká MUDr. Eva Kettmannová.

Více o homeopatické léčbě stresu najdete ZDE.

Tři rady proti stresu

  • Důležitý je pitný režim. Únava může plynout z nedostatečné hydratace, i když si to v danou chvíli nejsme schopni uvědomit. Pijte v průběhu celého dne, nejen když máte žízeň.
  • Zásadní je také spánek: Větší efekt má dřívější odchod na kutě a dříve vstávat.
  •  Nejlepší způsob je aktivní pohyb, který vás baví. Zkuste třeba chodit na procházky nebo běhat.

 

Autor: Helena Míková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.