Bolest zad: Jaké jsou příčiny a pomohou babské rady? | Moje zdraví

Bolest zad

Bolesti zad bývají velmi časté a mohou se objevit v jakémkoliv věku. Patří k nejrozšířenějším civilizačním nemocem, někteří lékaři je nazývají epidemií 21. století. Nejčastěji za ně může málo pohybu, špatné držení těla, sedavé zaměstnání, prostydnutí, namáhavá aktivita (i jednostranná), nadváha a úrazy, stres,  mohou ale souviset se závažnějším onemocněním. 

Bolesti v zádech se většinou objevují pouze na určité části páteře, na krční, hrudní nebo bederní. Mohou pak často vystřelovat i do okolí nebo příslušné končetiny. Bolesti se objevují při pohybu nebo při dlouhém stání, pojit se mohou i s poruchou hybnosti, bolestí kloubů nebo bolestí hlavy. Při poruše nervů se bolesti zad pojí s poruchami hybnosti a citlivosti končetin. U žen se bolest zad může objevovat spolu s menstruací. Bolesti zad mohou být akutní (většinou do 3 týdnů vymizí) nebo chronické.

Akutní bolest je většinou způsobená přetížením svalů, může vzniknout i při výhřezu ploténky. Bolesti jsou často soustředěny do jednoho místa.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

záda

Chronická bolest je často způsobena ochabnutím zádových svalů, například v důsledku nesprávného držení těla. Problémy se projevují spíše omezením hybnosti těla, brněním končetin, mohou je provázet i bolesti hlavy.

Bolestí zad se může projevovat i nádor či zánět. Bolestmi zad se mohou projevovat onemocnění, jako jsou například Bechtěrevova choroba, osteoartróza, spondylolýza, akutní blokáda krční nebo bederní páteře (lumbago), výhřez meziobratlové ploténky, Scheuermannova nemoc, mohou být způsobeny infarktem myokardu, vředy, žlučníkovými nebo ledvinovými kameny, nemocemi jater a podobně.

Léčba

Pokud se nejedná o závažnější onemocnění, které je nutné řešit individuálně, bolesti zad se zmírňují různými léky a rehabilitacemi. Proti bolesti se podávají analgetika, antirevmatika ve formě tablet nebo masti. Další farmakologickou léčbou bolesti zad mohou být tzv. obstřiky v blízkosti místa bolesti, lékař může volit i léky uvolňující svaly či zmírňující probíhající zánět.

Při vážnějších stavech má pacient setrvat v klidu na lůžku a některé stavy se řeší operačně. Při bolesti zad, která je spojena s jiným onemocněním, je třeba léčit nejprve dané onemocnění.

O příčinách bolesti zad se dočtete zde.

Léky

Na bolesti se podávají analgetika, sedativa nebo myorelaxancia.

Bylinky

Na bolesti zad mohou pomoci koupele z rozmarýnu nebo smrkového jehličí. Dále je vhodný třezalkový olej.

Homeopatika

Rhus toxicodendron se využívá při bolestech zad, které se objevují každé ráno a zhoršují se s pohybem. Bryonia se používá na bolest v zádech, která se zhoršuje při pohybu a polevuje při ležení, doprovází ji nevrlost a mrzutost. Lék Antimonium tartaricum se využívá na silné a křečovité bolesti, které jsou nejhorší vsedě. Lachnanthes tinctorica je vhodný na vyhřeznutí meziobratlové ploténky.

Rhus toxicodendron 15ch – 5 granulí každé ráno – Při bolestech zad, které se objevují každé ráno a zhoršují se s pohybem.

Bryonia D12 – 5 granulí 3krát denně, poté 2krát denně asi 2 týdny – Bolest v zádech se zhoršuje při pohybu a polevuje při ležení, doprovází ji nevrlost a mrzutost.

Antimonium tartaricum 9ch – první týden 5 granulí 4krát denně, pak 2krát denně do vymizení potíží – Silné a křečovité bolesti, které jsou nejhorší vsedě.

Lachnanthes tinctorica 9ch – 4krát za hodinu, ne déle než 3 hodiny, po úlevě 3krát denně.

Domácí léčba a babské rady

Na bolavá záda přikládejte dvakrát týdně zázvorový obklad, a to alespoň měsíc. Zázvorový obklad připravíte z nastrouhaného zázvoru, který vylouhujete v horké vodě, která se už ale nesmí vařit, aby ze zázvoru neunikly účinné látky.

Vyšetření

Lékař vám provede vyšetření páteře. Odebere vám krev, udělá rentgenové a neurologické vyšetření.

Inkubační doba

-

Očkování

ne

Délka léčby

záleží na příčině

V těhotenství

Bolest zad je jeden z nejčastějších problémů v těhotenství. Nastávající matka cítí ztuhnutí zad a tupou bolest, které ji ztěžují vstávání. Bolesti zad jsou v těhotenství obvyklé, obzvláště před porodem. Pokud však současně žena krvácí z pochvy, může to značit nebezpečí potratu.

Možné komplikace

Z důvodu velké bolesti se může stát, že člověk není schopen se správně hýbat a je velice omezen jak v osobním, tak pracovním životě. Bolest zad může doprovázet i bolest břicha, bolest na hrudi nebo zvracení, což značí závažnější příčinu. Příčinami mohou být osteoporóza, blokáda páteře, Bechtěrevova nemoc, vyhřezlá meziobratlová ploténka, porušení obratlového oblouku, stenóza páteřního kanálu, nádory nebo postižení orgánů. Postižen může být také míšní nerv, což doprovází velice intenzivní bolesti, porucha hybnosti a vyprazdňování.

Zdravotní cviky

Ideální cviky “šité“ na míru vám může doporučit jen rehabilitační pracovník – rehabilitační lékař či fyzioterapeut. Nevhodným cvičením je možné si i ublížit! Ale obecně platí, že pohyb, který vás nebolí a těší, neomezujte.

Cviky, které vám mohou pomoci od bolesti zad:

Lehněte si na břicho a ruce si dejte pod čelo. Zvedejte hlavu nahoru, nohy nechte položené. Hlavu nezaklánějte a vracejte se zpět na zem. Tento cvik opakujte alespoň 15krát a v pozici vždy chvíli setrvejte.

Lehněte si na břicho, opřete se o lokty, o špičky nohou a zvedněte se. Tělo má nyní tvar luku, v pozici vydržte a váhu pak přenášejte na loktech dopředu a zase zpět. Záda by měla být v rovině, hlava by se neměla zaklánět a pánev by měla být ve stejné výšce. Cvik opakujte alespoň 15krát a v pozici vydržte minutu.

Pokud se ale váš stav při cvičení zhorší, dojděte včas za odborníkem a ve cvičení nepokračujte.

Jak na bolavá záda způsobená celodenním sezením čtěte zde.

Prevence

Vhodnou prevencí je pravidelný pohyb a cvičení, kde je nejvhodnější plavání. Dobré je zpevňovat i břišní svaly a naučit se správnému držení těla. Pokud však cviky nejsou prováděny správně, můžete si s nimi bolest zad dokonce přivodit. 

Kdy jít k lékaři

Bolesti zad mohou značit vážnější onemocnění. Bolest proto nezanedbávejte a jděte k lékaři, pokud lékař neodhalí vážnější příčinu, dá vám alespoň doporučení na rehabilitace nebo na léky, které bolesti zmírní. Pokud při bolestech v kříži (či v oblasti kostrče) máte pocit, že hůře ovládáte svěrače (nemůžete se vymočit nebo naopak zadržet stolici), je potřeba vyhledat lékaře okamžitě!

Autor: redakce Mojezdravi.cz
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.