Rakovina: Popis, druhy, příznaky a léčba smrtelné nemoci | Moje zdraví

Rakovina

Rakovina, nebo také nádorové onemocnění, je různorodá skupina chorob, které se projevují mutací některých skupin buněk v lidském organismu, jejich nekontrolovanému růstu a poškozování (ničení) okolních orgánů. Některé druhy nádorového bujení (například bradavice) jsou zcela neškodné, jiné agresivní typy ale dokáží nemocnému v krátké době přivodit smrt (například některé nádory krve = leukémie, nebo nevyléčitelná rakovina slinivky břišní).

Nezhoubné a zhoubné nádory

Nezhoubné (benigní) nádory nezakládají dceřinná ložiska a rostou omezeně (přičemž mohou působit problémy utlačováním okolní tkáně. Tyto nádory se svou strukturou také více podobají původní tkáni, ze které vyrůstají.

Za projev zhoubnosti rakoviny (malignity) se považuje to, když nádor začne prorůstat do okolní tkáně, napadat jiné orgány a zakládat vzdálená ložiska, takzvané metastázy (kromě nádorů na mozku).

Příznaky rakoviny

Mezi nejznámější druhy rakoviny patří a jejich typické příznaky patří:

Kromě toho, že nádor roste v místě, kde vznikl, většinou různou měrou ovlivňuje celkový stav organizmu. To se projevuje různorodými necharakteristické příznaky jako například silné noční pocení, nechutenství, náhlý úbytek hmotnosti apod.

U většiny druhů rakoviny se objeví v rozboru krve pozitivní nádorové (onkologické) markery. Jde o látky, které jsou produkovány nádorovými buňkami. Ty přecházejí do tělesných tekutin (krevní sérum, moč), kde je lze prokázat. Markerů lze využít i ve sledování možné recidivy rakoviny. Mezi onkomarkery patří CA 125, CA 72-4, CA 19-9, CA 15-3, CEA, NSE, CYFRA, PSA, fPSA, HE4, AFP, proGRP.

Vše o příznacích rakoviny plic čtěte zde.
Vše o příznacích rakoviny vaječníků najdete zde.

Vyšetření 

Nádorová onemocnění se diagnostikují pomocí pěti základních skupin metod:

  • biochemické - vyšetření krve, moči nebo stolice na množství určitých látek
  • genetické - zkoumají případné změny ve vzorcích DNA
  • bioptické - odběr vzorku tkáně (biopsie) a jeho následné vyšetření (histologie), patří sem například kolonoskopie nebo bronchoskopie
  • cytologické - odběr vzorku tekutiny (mozkomíšní mok, výpotek apod.), sleduje se přítomnost nebezpečných buněk
  • zobrazovací - hledají případné nádory na rentgenových a podobných snímcích, dále se využívá mamografie (rakovina prsu), počítačová tomografie (CT), magnetická rezonance

Léčba rakoviny

Pokud je to možné, je nejsnadnějším způsobem, jak zastavit šíření rakoviny, chirurgické odstranění nádoru. Uvádí se, že v takovém případě má pacient největší šanci na uzdravení, protože nádor byl zachycen včas, ještě než stačil prorůst do okolí.

Další známou léčbou rakoviny je chemoterapie, tedy léčba vysokými dávkami cytostatik – látek poškozujících rakovinné (ale i zdravé) lidské buňky. Tento druh léčby mívá někdy velmi nepříjemné vedlejší účinky (zvracení, průjem, anémie, vypadávání vlasů, sterilita a další).

Lidé s rakovinou také často podstupují takzvanou radioterapii neboli ozařování. Kde o terapii ionizujícím zářením, kdy se energie záření předává do nádoru, a ten se jím narušuje. Záření může být aplikované celotělově, nebo cíleně jen na místo růstu nádoru.

Mezi další druhy léčby rakoviny patří termoterapie, imunoterapie, hormonální terapie a alternativní medicína.

V posledních letech se dostává do popředí velmi účinná, ale také nákladná biologická léčba. Ta využívá přirozenou imunitu lidského těla k vyléčení onemocnění a může chránit pacienty před nežádoucími účinky některých jiných způsobů léčby (např. u chemoterapie). Při biologické léčbě se užívají látky které lidské tělo v malém množství produkuje jako odpověď na zánět nebo různá onemocnění. S pomocí moderních laboratorních technik je dnes možné tyto látky uměle vyrobit a použít je v léčbě rakoviny a dalších chorob.

Nedílnou součástí léčby rakoviny je také psychická pomoc a podpora, a to nejen od profesionálů (psychologů, terapeutů), ale také od lidí blízkých pacientovi.

Postihuje
muži
ženy
děti

Projevuje se

Bylinky

Některé potraviny a bylinky mají prokazatelnou a vědecky ověřenou účinnost proti rakovině. Patří sem zejména:

  • Potraviny na rostlinné bázi. Ty obsahují přirozeně se vyskytující látky zvané fytonutrienty. Jsou to například karotenoidy nebo karoteny, které najdeme v červené, oranžové, žluté a některé tmavě zelené zelenině.
  • Polyfenoly, nalezené v bylinách, koření, zelenině, čaji, kávě, čokoládě, ořechách, jablkách, cibuli, bobulovinách a dalších rostlinách.
  • Sloučeniny nalezené v pažitce, česneku a pórku.

Další informace k tématu čtěte zde.
O tom, co jíst při rakovině, čtěte zde.

Prevence rakoviny

Primární prevence

Na vzniku rakoviny se podílí celá řada faktorů, nejvíce však životní styl a prostředí. Mezi ty nejrizikovější patří zejména kouření, nadměrné pití alkoholu, nedostatek pohybu, konzumace uzenin, nedostatek vlákniny v potravě, vystavování některým chemikáliím (tzv. karcinogenům), expozice ionizujícímu záření a vrozené dispozice (genetika).

Prevence rakoviny tak spočívá hlavně dodržování zdravého životního stylu a odstranění všech možných rizikových faktorů.

Sekundární prevence

Kromě dodržování zásad zdravého životního stylu je nezbytné chodit na pravidelné lékařské prohlídky. Při včasném záchytu rakoviny může být nemoc mnohem lépe léčitelná, a často dochází i k úplnému uzdravení pacienta. Celá řada nádorů dokáže růst skrytě i po dobu 5 až 10 let, než se projeví prvními příznaky (a v některých případech – rakovina plic, slinivky břišní – už může být v takové chvíli pozdě).

Mezi základní lékařskou prevenci rakoviny patří:

  • pravidelné gynekologické prohlídky (rakovina nádorů děložního čípku)
  • samovyšetření prsu a mamografie (rakovina prsu)
  • test na okultní krvácení ve stolici (rakovina tlustého střeva)
  • vyšetření per rektum – konečníkem (rakovina konečníku, tlustého střeva a prostaty

Vše o preventivních prohlídkých čtěte zde.

Další informace o prevenci rakoviny čtěte zde.

Kdy jít k lékaři

Kromě pravidelných preventivních prohlídek bychom měli jít k lékaři vždy, když zaznamenáme některé z nejčastějších příznaků rakoviny:

  • změny ve střevních návycích (průjmy, zácpy)
  • bulky nebo bouličky pod kůži (zejména v prsní tkáni)
  • dlouhodobý kašel a chrapot
  • změny v činnosti močového měchýře
  • nevysvětlitelní přetrvávající bolest
  • nevysvětlitelný úbytek váhy
  • jakékoli krvácení kromě menstruace
  • nehojící se rány
  • otoky, které se neztrácejí

Autor: Marie Bezděková
 

Nejnovější články

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.