Leukémie (rakovina krve) | Moje zdraví

Leukémie (rakovina krve)

Leukémie je rakovina krevních buněk. Ty jsou tvořeny v kostní dřeni. Při leukémii tvoří kostní dřeň velké množství bílých krvinek, které jsou často nezralé a nejsou schopny plnit své normální funkce. Tyto buňky jsou často větší a více se dělí než normální buňky. Tvoří se na úkor normálních bílých a červených krvinek a krevních destiček.

Při leukémii jsou porušeny základní funkce krve, jako jsou transport kyslíku, krevní srážení, imunita. Příčiny leukémie nejsou známy. Někteří lidé mají vyšší riziko dostat leukémii, ale neví se proč. Některé typy leukémie jsou genetické, mohou být i z části dědičné. Známými rizikovými faktory jsou chemoterapie, radiační záření, chemické látky jako třeba pesticidy, kouření nebo pobyt zakouřeném prostředí.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Bílé krvinky

Leukémie se týká všech věkových skupin, záleží na typu:

Akutní lymfoblastická leukémie – hlavně u dětí.
Akutní myeloidní leukémie – děti i dospělí.
Chronická lymfocytární leukémie – nejčastěji u lidí nad 55 let.
Chronická myeloidní leukémie – hlavně u dospělých.

Chronická forma se rozvíjí pomalu, v průběhu mnoha let, akutní velmi rychle.

Příznaky leukémie

Na leukémii se často přijde jen náhodou při odběrech krve z jiných příčin. Příznakem může být časté krvácení z nosu a tvorba malých červených teček na kůži.

Mezi další příznaky patří horečka a noční pocení, časté infekce, slabost a velká únava, bolesti hlavy a kloubů, tvorba modřin bez příčiny, krvácení z dásní a z konečníku, hromadění tekutiny v břiše, bolest na levé straně břicha nebo v levém rameni kvůli postižení sleziny, zvětšené lymfatické uzliny v podpaží, na krku a v tříslech, snížená chuť k jídlu a úbytek na váze.

Léčba leukémie

Chemoterapie, ozařování, transplantace krvetvorných buněk. Jejich zdrojem můžou být buď kostní dřeň, periferní krev nebo pupečníková krev. U některých chronických leukémií je pro pacienta nejvýhodnější dlouhodobé sledování a terapie jen v případě komplikací nebo vzplanutí akutního onemocnění. Naděje se vkládá do biologické léčby a genové terapie.

Očkování

ne

Délka léčby

Individuální
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Léky

Pacienti absolvují chemoterapii několik týdnů cytostatiky (například daunorubicin, cytarabin, hydroxyurea, cytosinarabinosid, methotrexát, mercaptopurin), záleží na typu leukémie, určí lékař.

Bylinky

Zelený čaj slouží zejména jako prevence a při chronické leukémii. Tamaryšek podporuje správnou srážlivost krve. Eleuterkok ostnitý, rakytník a vřes na podporují imunitu. Bylinky podporující krvetvorbu: rehmanie lepkavá a withanie snodárná. Kostival lékařský.

Homeopatika

Použití homeopatik konzultujte s lékařem. Jako podpůrný přípravek je doporučován Symphytum.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Domácí léčba a babské rady

Někteří lidé doporučují konzumaci syrové stravy a několikadenní půsty, vždy však konzultujte s lékařem.

Vyšetření

Leukémie se pozná z krevních testů.

Trvalé následky

Leukémie může skončit smrtí, ale i zcela bez následků.

Kdy jít k lékaři

Lékaře navštivte při jakémkoliv krvácení, při dlouhodobé únavě, zvětšení uzlin.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.