Jaké vitamíny mají jablka a hrušky? Jsou jablka vhodná na hubnutí? | Moje zdraví

Proč jíst jablka a hrušky? Čistí organismus, mají hodně vlákniny a zaženou hlad

Proč jíst jablka a hrušky? Čistí organismus, mají hodně vlákniny a zaženou hlad
Jablka a hrušky jsou zdrojem minerálů a stopových prvků, jako jsou draslík, hořčík nebo železo, mangan, zinek • Autor: iStock.com
26. září 2024 • 06:00

Přestože momentálním hitem, co se ovoce týče, je avokádo, ani tuzemské druhy nemusí přijít zkrátka. Hrušky a jablka ze zahrádky jsou nejen dobré, ale také dlouhým transportem nepřicházejí o vitamíny. A můžou vám pomoci i zhubnout.

Podle některých odborníků je pro náš organizmus nejvhodnější konzumace těch plodin, které se přirozeně vyskytují v našich přírodopisných a klimatických podmínkách. Ale samozřejmě proč si nepochutnávat i na zdravých plodinách exotických, na které je navíc v současném globálním světě už zřejmě náš organizmus zvyklejší než v dávnějších (a chudších) dobách.

Přesto právě nyní je čas zpestřovat si jídelníček co nejvíc čerstvými tuzemskými plody, momentálně hlavně jablky a hruškami. Krom jiného nemusely absolvovat dlouhé transporty, při nichž často teprve dozrávají, takže nejsou tak vyzrálé a tolik chemicky ošetřené. A prospěšných látek mají přehršli. Zároveň, byť zejména hrušky, ale i jablka patří mezi ovocem k těm kaloričtějším druhům, u obou jsou potvrzeny pozitivní účinky i při hubnutí.

Hrušky snižují hladinu cholesterolu

Hrušky jsou vhodným doplňkem odtučňovacích diet z toho důvodu, že sice obsahují velké množství cukrů, ale rovněž mají mírný diuretický neboli močopudný účinek a napomáhají čištění organizmu, což hubnutí podporuje.

A co se týče cukrů, převažuje fruktóza, takže se jich nemusejí obávat ani diabetici, což pro některé druhy ovoce neplatí – například pro hroznové víno, které by měli konzumovat dosti střídmě.

A k redukčním dietám (i celkově zdravému životnímu stylu) neodmyslitelně patří i dostatek vlákniny. Té obsahují jen o málo méně než jablka, na druhé straně je předstihnou množstvím nerozpustné vlákniny bohaté na prospěšný lignin. Rozpustná vláknina pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a nerozpustná má projímavé účinky. Takže kdo je příliš citlivý na projímavé látky, tak musí udržovat rozumnou míru, aby hubnutí a čištění těla nebylo spojeno s nepříjemnostmi.

Již od středověku se hrušky používaly na snížení krevního tlaku právě díky močopudným vlastnostem a absenci sodíku, který způsobuje zadržování vody v těle. Diuretické vlastnosti se dnes využívají i v rámci detoxikačních postupů – i když si třeba chceme jen vyčistit organizmus od přemíry masných výrobků. Ale pozor, tyto močopudné schopnosti má především slupka, takže neloupat, jen pečlivě omýt! Slupka poskytuje i největší množství vitamínu B z celého plodu. Stejně je lepší neloupat jablka – právě slupka obsahuje nejvíc vlákniny a dalších látek.

Jak pomáhají jablka při hubnutí?

Ale vraťme se k hubnutí, tentokrát jak nám pomohou jablka: Obdobně jako hrušky obsahují množství vlákniny a vody, což zmírňuje hlad, sama o sobě jsou méně kalorická. Zkrátka, jak prokázaly odborné studie, když si před jídlem dáte jablka nebo jablečný džus, sníte toho pak méně a cítíte se rychleji sytí než u jiného předkrmu.

Přísun vitamínů konzumací hrušek a jablek se příliš neliší. Kromě toho je i ovoce zdrojem minerálů a stopových prvků, jako jsou draslík, hořčík nebo železo, mangan, zinek…Také nezapomeňme na protizánětlivé účinky. Vědecké studie rovněž potvrdily, že ovoce s bílou dužinou, kam se řadí jablka i hrušky, výrazně snižuje nebezpečí mozkové mrtvice.

Mnozí z nás si ovšem navzdory chuti dostatek jablek a hrušek nemohou dopřát do sytosti kvůli riziku nadýmání, což se týká spíše hrušek. Tepelnou úpravou případné obtíže podstatně zmírníme, ale ztratíme značnou část vitaminů, zatímco cukry a minerály odolávají snadno.

Když už jsme u toho, jak jablka nebo hrušky konzumovat, jak známo, mohou být i po tepelné úpravě součástí rozmanitých pokrmů. Nejen sladkých, ale třeba i pod maso. No a v syrovém stavu jsou pochoutkou hlavně v kombinaci s dobrými sýry.



Autor: Ivana Vajnarová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.