Rakovina ledvin | Moje zdraví

Rakovina ledvin

Ledviny postihuje několik druhů zhoubného bujení, které se liší druhem buněk, ze kterých vznikají. Nejčastějším nádorem u dospělých je adenokarcinom, který má původ v buňkách žlázového epitelu. K méně častým patří papilární renální karcinom nebo chromofóbní karcinom. U dětí se nejčastěji objevuje Wilmsův nádor, jenž roste z ledviny a jeho charakteristickým rysem je vyklenutí dětského bříška a hmatatelná nádorová masa.

Nádor ledvin je o něco častější u mužů než u žen a nejvíce případů bývá mezi 50. a 70. rokem života. Příčiny vzniku nádoru bohužel nejsou dosud známy, jen malé procento zhoubných nádorů ledvin je podmíněno geneticky.

Nemoc postihuje přibližně stejně často jednu nebo druhou stranu ledvin, vzácněji se nachází na obou stranách. Jak postupně roste, způsobuje nádor zvětšení ledviny. To se ale dlouhou dobu nemusí projevit. Pokročilé onemocnění se krevním řečištěm může šířit do organismu a zakládat metastázy. Nejčastěji jsou postižené kosti, plíce a centrální nervový systém. Dále se nádor šíří lymfatickou cestou  do uzlin. Metastázy se mohou objevit po vyjmutí primárního nádoru i po 10 - 15 letech.

 

Příznaky rakoviny ledvin

 

Příznaky nejsou až tak zjevné a právě v tom je nádor na ledvinách velmi zákeřný. Mezi základní příznaky patří krev v moči a bolest v bederní oblasti. Krev v moči je často nezpozorovatelná a člověk si jí většinou ani nevšimne. Bolest v bederní páteři je příznak až velmi pozdní, kdy už je pomoc opravdu obtížná.

 

Mezi méně časté příznaky patří únava, nechutenství, úbytek na váze, opakující se horečky. Nádor ledvin se někdy může projevit i vysokým krevním tlakem a nízkým počtem červených krvinek (chudokrevnost). Pacienti si občas stěžují na bolesti v boku nebo břicha. Někdy je bolest tupá a stálá, jindy ale i kolikovitá – v případě, že ji způsobí krevní sraženina nebo část nádoru putující vývodnými močovými cestami z ledviny.

První obtíže, jimiž se nádor může projevit, jsou různorodé, někdy dokonce jen přechodné a nejsou ničím charakteristické. V počtu případů nádorů ledvin je České republika v celosvětovém měřítku na prvním místě. Žádný plošný screening, zaměřený na preventivní vyhledávání karcinomu ledvin, se neprovádí.

 

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Ledviny

 

Rakovina ledvin může také způsobovat vysoký obsah vápníku v krvi. Nádor má totiž schopnost vzdáleně řídit hladinu vápníku v plazmě. Jako obecně u každého nádorového onemocnění je často přítomný velký úbytek váhy. Toho si většinou okolí všimne, a pokud to není záměrné, donutí daného jedince jít k lékaři. 

 

Často je prvním příznakem patologická zlomenina. To je zlomenina, která je způsobena zcela běžným pohybem, který by normálnímu člověku nijak neublížil. 

 

Léčba rakoviny ledvin

 

Základní metodou je operační léčba, kdy je třeba odstranit pokud možno celý nádor. Provádí se takzvaná radikální nefrektomie, tedy vyoperování ledviny a spádových lymfatických uzlin v dutině břišní. V některých případech lze odstranit jen část ledviny.

 

Mezi další možnosti léčby patří radiofrekvenční ablace. Při ní je v narkóze přes kůži zavedena pod kontrolou CT jehlová elektroda k nádorovému ložisku ledviny. Nádorové buňky jsou pak zničeny za pomoci vysokofrekvenčních vln. Tato metoda se provádí u nádorů menších než 4 cm. Chemoterapie a ozařování jsou u nádoru ledvin neúčinné.

 

Jestliže nelze nádor kompletně odstranit, může se podávat biologická léčba, která má zpomalit růst nádoru, a tím prodloužit přežití pacienta. Jestliže nádor již metastazoval, je dobré, pokud jsou chirurgicky přístupná, tato vzdálená nádorová ložiska odoperovat.

 

Biologická léčba se používá samostatně nebo v kombinaci s imunoterapií. Imunoterapii lze podávat i samostatně. Jejím cílem je ovlivnit imunitní systém člověka a povzbudit jeho protinádorovou aktivitu. Hormonoterapie je používaná jako podpůrná léčba.

 

Bylinky

Bylinky mohou v léčbě pomoci, jejich nasazení ale konzultujte s lékařem. Můžete zkusit pampeliškový čaj: jednu až dvě čajové lžičky směsi kořene a listů zalijte 2,5 dl vroucí vody a nechte louhovat asi 15 minut. Šálek čaje pijte 2 až 3 krát denně, nejlépe před jídlem. Z dalších bylinek mohou při nádorovém onemocnění ledvin pomoci zlatobýl obecný (většinou v nějaké čajové směsi), svízel siřišťový, bílá nebo žlutá hluchavka, jitrocel kopinatý, kopřiva, vlaštovičník větší.

 

Homeopatika

Carcinosin se hodí pro pacienty s rakovinou, pro ty, kdo se rakoviny bojí, a pomáhá zbavit se dispozice k rakovin.

 

 

Vyšetření

 

Moč je tekutina vytvářená ledvinami, a proto její složení může o funkci ledvin mnohé vypovídat. Konzistence moči může vypovídat o schopnosti zahušťovat moč. Bakterie v moči se mohou vyskytovat u zánětu ledvin, nález krve v moči může souviset s infekčním zánětem, glomerulonefritidami nebo právě rakovinou ledviny. Bílkovina v moči může být spojena s řadou nemocí ledvin včetně poškození ledvin při cukrovce a při glomerulonefritidách.

 

Ze zobrazovacích metod jsou nejčastěji používané ultrazvuk a rentgen ledvin. Při nejasnostech je možné provést dokonalejší CT vyšetření ledvin nebo metodu biopsie, kdy dojde k odběru části tkáně.

 

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

 

Komplikace

 

Pokročilý nádor způsobuje tvorbou metastáz v jiných orgánech těla. Někdy až ty způsobí první projev karcinomu ledvin. Pokud se nádor rozšíří do cév a postihne ledvinovou nebo dolní dutou žílu, může se projevit bolestivým varletem s rozšířenými žilami na šourku, takzvanou varikokélou, či otoky dolních končetin. Vzdáleně metastazuje nejčastěji do plic a kostí. Pokud se to stane, pacient může trpět dušností, vykašlávat krev, pociťovat bolesti na hrudi, případně si může způsobit zlomeninu kosti, aniž by kost jakkoli nadměrně zatěžoval.

Trvalé následky

V případě poškození a odstranění obou ledvin je nutná doživotní dialýza.

 

Prevence

 

Zásadní je nekouřit, nebýt obézní, mít dostatek pohybu, vyhýbat se pokud možno chemické zátěži a uvažovat nad každým užívaným lékem, protože neplatí, že čím více medikamentů člověk užívá, tím je zdravější. Pokud se v rodině najde více příbuzných s nádorovým onemocněním vzniklým v mladším věku, je třeba svou situaci konzultovat s lékařem.

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.