Žloutenka: Jaké existují typy a jak se projevují? | Moje zdraví

Žloutenka (Hepatitida)

Hepatitida je závažné infekční onemocnění, které poškozuje játra.

Nejčastější jsou tři typy – A, B a C. Nejnebezpečnější je typ C, proti kterému neexistuje očkování. Existuje také typ D, který ale není schopen se sám šířit a propuká jen za přítomnosti viru B. Průběh onemocnění pak komplikuje. Dále je rozpoznaný také typ E, který se projevuje i léčí podobně jako typ A, ale v České republice není, můžete si jej však dovézt z cest, například z Asie.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

játra

Žloutenka typu A se do organismu dostává ústy pomocí znečištěných potravin, rukou nebo vody. Inkubační doba je zhruba měsíc. Tento typ žloutenky nezpůsobuje závažné zdravotní problémy a většinou nezanechává po vyléčení žádné následky.

Hepatitida typu B je mnohem závažnější než typ A. Přenáší se tělesnými tekutinami, tzn. krví, slinami, spermatem nebo poševním sekretem. Po vyléčení zůstává virus v těle a člověk, který tento typ prodělal, musí být většinou na doživotní dietě. V České republice je proti tomuto typu povinné očkování v tzv. hexavakcíně, která se očkuje několik týdnů po narození dítěte a pak se třikrát přeočkovává.

Žloutenka typu C je nejzávažnější forma žloutenky. Je přenášena krví, může probíhat dlouho skrytě. Neléčená však může skončit cirhózou nebo rakovinou jater. Očkování proti ní zatím neexistuje.

Příznaky žloutenky

Projevuje se zežloutnutím kůže, sliznic, očního bělma a dalších tkání. Únava, teploty, svalové bolesti, nechutenství, zvracení, bolest břicha, zežloutnutí kůže a bělma. U hepatitidy B navíc nastupují příznaky podobné chřipce a tmavá moč. U typu C se přidává svědění kůže a bolesti jater (napravo pod žebry).

Inkubační doba je jeden měsíc.

Léčba žloutenky

Léčba závisí na typu žloutenky. Typy A a B se léčí zejména antivirotiky a dietou. U nejvážnějšího typu C se používá trojkombinační terapie, která obsahuje interferon, ribavirin a některý lék ze skupiny přímo působících antivirotik. Interferony se aplikují injekčně, ostatní léky jsou v tabletách.

Je důležité vyvarovat se nadměrné konzumace vitaminu A (například v multivitaminových přípravcích), která mohou nemocným játrům velmi škodit.

Léky

Užívají se antivirotika a léky na podporu imunity.

Bylinky

Výtažky z některých bylin podporují činnost jater a mohou pozitivně působit při léčbě žloutenky. Například ostropestřec mariánský (Silybum marianum, látka silymarin), pupava, smetánka lékařská, bělas, hořec, šťovík žlutý.

Homeopatika

Jako podpůrný doplněk léčby lze užívat Chelidonium majus 5CH, Phosphorus 9CH. Vždy se poraďte nejprve se svým lékařem.

Domácí léčba a babské rady

Pacienti svou léčbu musí podpořit dietou a zejména se pak i půl roku po ukončení léčby vyhnout alkoholu. Dieta spočívá ve sníženém množství tuků, častějších jídlech (více než 3x denně, tedy zařazování malých svačin). Je dobré sníst ke každému jídlu také porci ovoce nebo zeleniny.

Z bílkovin je lépe upřednostňovat mléčné, případně bílé maso. Důležitá je jeho úprava, není vhodné smažení či pečení, doporučuje se dušení a vaření, zejména v páře. Jídla také nesmí být příliš kořeněná.

Inkubační doba

Jeden měsíc

Očkování

ano

Délka léčby

Záleží na typuU typu A pár týdnů, u typu B a C několik měsíců. Klidový režim a dietní opatření jsou nutná i po skončení léčby

Vyšetření

Lékař diagnózu zjistí z klinických příznaků a potvrdí ji rozborem krve. Žluté bělmo nebo kůže přichází až v pozdějších fázích nemoci.

Očkování

Existuje očkování proti typu A a B. Proti typu B jsou děti očkovány v rámci povinného očkování hexavakcínou (Infarix hexa). Proti typu A je vakcína pro děti i dospělé (např. Havrix), která vyžaduje dvě dávky.

Možné komplikace

Zejména u typu C jsou nebezpečné komplikace – cirhóza jater a rakovina jater. Bývá nezbytná dlouhodobá, někdy doživotní dieta.

Prevence

Prevencí je očkování a také dodržování hygienických zvyklostí – mytí rukou před jídlem, omývání ovoce a zeleniny, pití vody jen z dobře ošetřených zdrojů atd.

Kdy jít k lékaři

Při nadměrné únavě, teplotách, zvracení, nechutenství, bolesti jater, žloutnutí bělma a kůže.

Autor: redakce Mojezdravi.cz
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.