Bolest zad | Moje zdraví

Bolest zad

Bolest zad lze rozdělit podle příčiny nebo podle místa, kde vás bolí (počínajíc krční páteří až po bedra). Jsou tři základní typy – bolest z pohybu, bolest ze stresu a bolest ze stáří.

Bolest zad způsobená pohybem

Záda mohou bolet kvůli tomu, že je přetěžujete nějakou náročnou aktivitou, tím, že špatně chodíte, nebo proto, že jste si vybrali nesprávné boty. Za velkou částí problémů se zády jsou nesprávná chůze a držení těla. Na vině může být i dávná zlomenina či stres nebo sport, který vaše záda jednostranně přetěžuje. Příčinou může být jednostranné a křečovité držení těla, neobvyklý, náhlý pohyb.

Bolest zad způsobená stresem

Druhým častým problémem jsou takzvané psychosociální vlivy čili to, jak žijete, zda jste vystaveni stresu, dlouhodobě se nehýbete, máte sedavé zaměstnání a jste přepracovaní. Ne nadarmo se říká, že „jste si toho prostě moc naložili“. Lidi často bolí krční páteř ze stresu.

Bolest zad ve stáří

Bolesti způsobují i změny na páteři, které přicházejí s věkem, zraněním nebo jinou vážnější nemocí. Jde výjimečně o projev nádorového onemocnění, ale spíše o problémy s páteří či plotýnkami. Když ploténky mezi obratli nemají dostatečnou výživu anebo jsou příliš namáhané, křehnou a můžou popraskat. V takovém případě přijdou o tekutinu z jádra, vznikne otok, což může podráždit nervy. Stejně tak můžou záda bolet kvůli osteoporóze nebo artritidě.

Jak vyléčit bolest zad? 

Záda, která bolí úporně nebo dlouho, jsou vždy prací pro lékaře. Až on by měl rozhodnout, zda bolest léčit pouze klidem, nebo léky, mastí, masáží či rehabilitací. Někdy je nutná i operace. Jako první pomoc si sami můžete „naordinovat“ odpočinek, případně mast proti bolesti. A to hlavně u lehkých úrazů svalů nebo při bolesti způsobené velkou zátěží.

Pokud však cítíte, že záda nejen bolí, ale jsou i ztuhlá – lékaři říkají zablokovaná, vezměte si raději léky, než použijte masti. Poznáte to například podle toho, že nemůžete úplně pohnout krkem nebo se sehnout. Při akutní bolesti rozhodně zapomeňte i na horkou koupel, masáž nebo domácí „napravování“.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.