Preventivní prohlídky: Kolikrát ročně a proč je nezanedbávat? | Moje zdraví

Preventivní prohlídky: Jak často a kdy byste na ně měli jít?

7. června 2023 • 14:00

Celá řada zdravotních problémů a onemocnění se dá poměrně účinně léčit, pokud se objeví včas. A naopak, v případě, že je zanedbáte, může být v některých případech na řešení už pozdě. Kdy a jak často byste měli zavítat do ordinace lékaře a na co máte nárok zdarma?

Na pravidelné preventivní prohlídky, které jsou hrazeny zdravotními pojišťovnami, chodí podle posledních průzkumů jen zhruba pětina lidí. Přitom může včasná návštěva lékaře ušetřit spoustu zdravotních komplikací, nebo dokonce zachránit život. A zdaleka nejde jen o dnes tolik obávanou rakovinu.

Video se připravuje ...
Video: Jak provádět samovyšetření prsuVIDEO 

Preventivní prohlídky slouží k odhalení dosud skrytých onemocnění, jako jsou například vysoký krevní tlak, cukrovka, vysoký cholesterol a další. Řada onemocnění může totiž dlouho probíhat bez jakýchkoli příznaků a jejich odhalení výrazně sníží riziko leckdy i nevratného poškození zdraví. Například včasná léčba hypertenze sníží velmi významně riziko infarktu myokardu a mozkové mrtvice, což jsou stavy, které se jen zřídkakdy obejdou bez závažných trvalých následků,“ zdůrazňuje praktický lékař MUDr. Michal Lazák.

K praktickému lékaři každé dva roky

Na pravidelnou kontrolu u svého praktického lékaře, kterou máte plně hrazenou ze zdravotního pojištění, se objednejte každé dva roky. Co vás v rámci prohlídky čeká? Pohovor s lékařem na téma vašeho životního stylu, prodělaných onemocnění, stravovacích návyků, pohybové aktivity. Připravte si také odpověď na dotazy ohledně vaší rodinné anamnézy, tedy jaká onemocnění se vyskytla ve vašem nejbližším příbuzenstvu.

Součástí prevence je laboratorní vyšetření krve a moči, orientační kontrola zraku a sluchu, kontrola krevního tlaku, vyšetření pohmatem mízních uzlin a kontrola žil dolních končetin a také stavu kůže. Dále by měl lékař pohmatem vyšetřit břicho, štítnou žlázu a poslechnout si dýchání, poklepem a poslechem vyšetřit srdce a plíce.

Povinně se dnes již provádí také základní onkologická prevence. Lékař by měl zkontrolovat platnost očkování proti tetanu a pokud jste starší 45 let, čeká vás navíc kontrola glykémie, tedy hladiny cukru v krvi.

K zubaři dvakrát ročně

Téměř polovina dospělé české populace zanedbává pravidelné prohlídky stavu svého chrupu u zubního lékaře a do ordinace zamíří až ve chvíli, kdy se vyskytne akutní problém, například krvácení dásní nebo bolestivý zánět.

Kontrolu a základní ošetření u zubního lékaře máte hrazenou ze zdravotního pojištění dvakrát za rok. V rámci prohlídky proběhne vyšetření stavu chrupu, sliznic a měkkých tkání uvnitř ústní dutiny, kontrola stavu čelistí a případně vám lékař navrhne nejvhodnější řešení případných problémů.

Následná stomatologická péče pak může být hrazena pojišťovnami plně nebo částečně, v některých případech je ale zcela nehrazená. Součástí prevence bývá i instruktáž o správné ústní a dentální hygieně, případně vám lékař doporučí návštěvu u dentální hygienistky. Těhotné ženy mají nárok na preventivní prohlídku v zubařském křesle dvakrát v průběhu těhotenství.

.... • Autor: iStock.com

Nárok na EKG 

Pokud je vám více než 40 let, máte na kontrolu činnosti srdce pomocí EKG neboli elektrokardiografie nárok zdarma každé čtyři roky. EKG ale bývá dnes již poměrně běžnou součástí komplexní preventivní prohlídky v ordinaci vašeho praktického lékaře.

Přístroj velmi jednoduše, rychle a zcela neinvazivně zmonitoruje během pár minut činnost srdce a upozorní lékaře na všechny i sebemenší odchylky od pravidelného rytmu. Díky tomu se můžete začít včas léčit, a snížíte tak riziko možného srdečního selhání. Objednejte se včas, zejména pokud vás občas potrápí pocity silného bušení srdce, dušnosti, bolestí a tlaků na hrudi nebo závratě.

Prevence rakoviny

Rakovinou tlustého střeva nebo konečníku onemocní ročně v České republice téměř deset tisíc lidí, z toho zhruba třetina této nemoci nakonec podlehne. Češi se bohužel dlouhodobě drží na předních příčkách světového žebříčku této zhoubné nemoci.

Pokud je vám víc než padesát let, můžete bezplatně podstoupit bezbolestný a pohodlný test na takzvané okultní krvácení ve stolici, které může být prvním příznakem nádorového onemocnění (od věku 55 let ho máte zdarma každé dva roky).

O domácí test požádejte praktického lékaře, pokud vám ho sám nenabídne. Není čeho se bát. Dostanete obálku se sadou tří psaníček, která slouží k odběru tří po sobě jdoucích vzorků stolice, a pevné papírové lopatky k pohodlnějšímu pořízení vzorků. Vše tedy provádíte v naprostém soukromí, laboratorní vyhodnocení posléze zařídí váš lékař.

Screening sice není povinný, nikdo vás k vyšetření nemůže nutit, v zájmu svého zdraví byste ho ale neměli ignorovat.

Je vám více než 55 let? Pak máte navíc nárok na preventivní kolonoskopické vyšetření konečníku a tlustého střeva, které se provádí od této doby nadále jednou za deset let. Jde sice o trochu nepříjemné, ale důležité vyšetření, jelikož pokud se nádorové onemocnění střev odhalí včas, máte poměrně velké šance na úplné vyléčení.

Jedenkrát ročně ke gynekologovi

Všem ženám, které jsou starší než 15 let, hradí zdravotní pojišťovny preventivní vyšetření v ordinaci gynekologa, a to jedenkrát ročně. Přesto se na ně pravidelně dostaví jen asi polovina českých žen. Podle lékařů jde o velkou nezodpovědnost.

Vyšetření se provádí pohledem, pomocí gynekologických zrcadel a také pohmatem. Většina gynekologů také zkontroluje stav vnitřních orgánů (dělohy a vaječníků) za pomoci ultrazvuku (sonografické vyšetření). Součástí prohlídky je samozřejmě odběr vzorků tkáně z děložního čípku, které se zasílají do laboratoře k mikrobiologickému a cytologickému vyšetření.

Pokud jsou jakékoli změny na děložním čípku odhaleny včas, léčba je většinou účinná, zatímco neobjevený nádor dokáže (někdy i dost rychle) čípek zcela zničit a prorůst do okolních tkání. Rakovinou děložního čípku onemocní každoročně zhruba tisíc českých žen a téměř polovina jich nakonec v důsledku nemoci umírá.

.. • Autor: iStock.com

Boj o prsa: Kdy jít na mamograf?

Rakovina prsu je nejčastějším nádorovým onemocněním u žen. V České republice funguje už spoustu let dobře propracovaný systém celonárodní prevence, který ale bohužel využívá zatím jen zhruba 60 procent Češek. Každé ženě, která již oslavila 45. narozeniny, plně hradí mamografické vyšetření jejich zdravotní pojišťovna, a to každé dva roky. K objednání na vyšetření (v kterémkoli z mamografických center v republice) potřebuje pacientka pouze doporučení od gynekologa nebo praktického lékaře.

Vyšetření prsou (mamografické nebo sonografické) mají zdarma také mladé ženy od 25 let, a to v případě, že se v jejich blízké rodině nemoc vyskytla nebo se přímo u nich samotných objevují jiné rizikové faktory. Cílem prohlídky je objevit zhoubný nádor ještě v tzv. preklinické fázi, jelikož počáteční stadium představuje obrovskou šanci na úplné vyléčení.

Programy adresného screeningu

Zdaleka ne každý ví, že od začátku roku 2014 byl v České republice zahájen program adresného zvaní občanů do screeningových programů zhoubných nádorů. Jeho cílem je posílit stávající programy prevence a zvýšit dosud nedostatečnou účast v nich. Proto jsou adresně zváni občané, kteří se těchto programů dlouhodobě neúčastní, a riskují tak závažné nádorové onemocnění.

Program zastřešuje Ministerstvo zdravotnictví ČR, zdravotní pojišťovny pak na základě vyhodnocení dat o dosavadní poskytnuté zdravotní péči a nastavení screeningových programů zasílají vhodným klientům pozvánku k návštěvě praktického lékaře nebo gynekologa.

„Screeningové programy na vyhledávání časných asymptomatických stadií rakoviny prsu a tlustého střeva jsou prospěšné. Adresné oslovení klienta jeho zdravotní pojišťovnou zpravidla vede k návštěvě lékaře, minimálně alespoň z důvodu konzultace, zda má doporučené vyšetření smysl. Díky těmto programům se povede vyšetřit větší procento populace. Zejména v případě nádorů prsu a tlustého střeva je včasný záchyt velmi důležitý, protože léčba dosud nerozvinutého onemocnění je vysoce úspěšná a většinou vede k plnému uzdravení. Naopak, přijde-li člověk až ve chvíli, kdy má potíže, bývá na vyléčení zpravidla pozdě,“ upozorňuje MUDr. Michal Lazák.

Podrobně o náplni preventivních prodhlídek čtěte také ZDE.

Autor: Simona Procházková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.