Krev v moči | Moje zdraví

Krev v moči

Pokud objevíte krev v moči, asi vás to vyděsí. Bohužel je to na místě, velice často může jít o závažné onemocnění, které je třeba urychleně řešit s lékařem. 

Příčiny krve v moči

Močové infekce

Ze všech možných diagnóz není tato zase až tak nebezpečná. Obvykle se krev v moči objeví spolu s velkými bolestmi, které jsou řezavé a doprovází je časté močení a nucení na močení. Pokud máte navíc i vysokou teplotu, může jít zároveň o infekci a zánět ledvin. Určitě běžte rychle k lékaři, bolesti vás k němu stejně velmi rychle doženou. Kromě léků likvidujících infekci dostanete i léky na silné bolesti, protože ty běžné vám pravděpodobně nepomohou.

Snížená srážlivost krve

Krev se v moči může objevit i kvůli vrozené snížené srážlivosti krve (u hemofilie či jiných chorob). Častěji k ní ale dochází následkem užívání nějakých léků, kterými se laicky řečeno ředí krev (nejčastěji Warfarin). Problémy mohou způsobit ale i léky na bolest a záněty (nesteroidní antirevmatika). Proto je tak důležité nepřekračovat doporučené dávkování a případně v případě potřeby a po dohodě dávky snížit.  

 Nefropatie

Porucha ledvin, která není způsobena zánětem. Nejčastěji se projevuje u lidí trpících cukrovkou, tedy diabetická nefropatie. Další variantou je IgA nefropatie související s poruchou imunity, která je někdy dávána do souvislosti s dědičností. Na nemoc se obvykle přijde náhodou během preventivního vyšetření krve, u diabetiků se samozřejmě vždy na tyto potíže myslí. 

Rakovina ledviny

Jedno z nejvážnějších onemocnění projevující se právě krví v moči. Jiné projevy nemoc ze začátku nemívá, a i proto je třeba každou krev v moči řešit s lékařem. Nezapomeňte přitom, že v případě rakoviny člověk nemívá teplotu ani jiné příznaky (ani bolesti).

Rakovina prostaty

Opět závažné onemocnění ohrožující zejména stárnoucí muže, pokud se navíc přidají problémy s odtokem moči, je vždy nutné myslet na vážnou diagnózu.

Močové kameny

Bolest způsobená průchodem močových kamenů močovými cestami může být velmi nepříjemná a může vést k ledvinové kolice projevující se prudkými bolestmi. Potíže pak může provázet krev v moči. K poranění močových cest dochází někdy i při nehodách či urologických výkonech a cévkování. Močové a ledvinové kameny je vždy třeba řešit s lékařem, který doporučí způsob jejich odstranění.

Červená moč

Moč může být červené i v důsledku něčeho jiného než krve, nejčastěji jde o následek požití běžného léku Pyrvinium proti roupům (má totiž rudou barvu).

Jak se zbavit krve v moči?

Vždy je nutné navštívit lékaře, který už v ordinaci ze vzorku moče pozná, zda jste měli pravdu. Následuje laboratorní vyšetření krve a určení přesné diagnózy i na základě dalších problémů a podrobných vyšetření. 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.