Neuvěřitelné účinky čaje: Zhubněte a podpořte své zdraví jako nikdy předtím | Moje zdraví

Neuvěřitelné účinky čaje: Zhubněte a podpořte své zdraví jako nikdy předtím

Neuvěřitelné účinky čaje: Zhubněte a podpořte své zdraví jako nikdy předtím
Autor: istock.com
25. srpna 2019 • 06:00

Možná vás to překvapí, ale pokud při čtení tohoto článku popíjíte čaj, podporujete téměř všechny orgány ve svém těle. Neslazený čaj je bohatý na antioxidanty, které zabraňují vzniku chronických onemocnění a podporují imunitu. Dopřejte si každý den jeden šálek, a budete štíhlí a zdraví jako rybičky.

Pozitivních účinků pití čaje na lidský organismus je opravdu hodně. Již při jeho objevení Číňany se využíval k léčení kožních onemocnění, ale i střevních a žaludečních obtíží. Samotné pití čaje má navíc za následek snižování únavy a posilování tělesné a duševní činnosti. Konkrétní dopady pravidelného popíjení čaje jsou ale ještě mnohem pestřejší.

Sníží riziko vzniku rakoviny

Antioxidanty a další sloučeniny obsažené v čaji bývají spojovány s nižším rizikem propuknutí některých rakoviny kůže, prostaty, plic a prsou. V japonské studii měly ženy, které pily zelený čaj v množství až deseti šálků denně nižší riziko rakoviny proti ženám, které čaj nekonzumovaly. Někteří vědci také věří, že patnáctkrát vyšší výskyt rakoviny prostaty u amerických mužů ve srovnání s asijskými muži souvisí s daleko menší konzumací čaje v USA.

Působí jako prevence cukrovky

Každodenním pitím zeleného čaje se můžete vyhnout tomu, že onemocníte cukrovkou 2. typu. Obsahuje totiž silné antioxidanty a katechiny, které přispívají ke kontrole hladiny cukru v krvi. Z přehledu sedmi studií, jichž se dohromady zúčastnilo více než 200 000 lidí, vyplývá, že milovníci zeleného čaje měli o 18 % nižší riziko rozvoje cukrovky. Názory na to, kolik čaje bychom měli preventivně pít, se ale liší. Obecně se uvádí rozmezí tří až pěti šálků denně.

Podpoří spánek a psychickou pohodu

Trápí vás stres, a s ním spojená nespavost? Pokud si naše tělo nedopřává pravidelně kvalitní spánek, cítíme se podráždění, unavení a nejsme schopni normálně fungovat. Dříve než si vezmete prášek, vyzkoušejte čaje na uklidnění. Můžete si dát osvědčenou čistou meduňku, nebo speciální směsi bylin, které vás zklidní, odbourají stres a pomůžou vám usnout.

Posílí oslabené srdce

U pacientů s onemocněním koronárních tepen může černý čaj snížit riziko vzniku infarktu. Podle studie publikované v časopise Circulation dokáže čaj příznivě ovlivňovat cévy a působit proti poruchám funkce jejich výstelky. Studie se zúčastnilo 66 pacientů s onemocněním koronárních tepen. Náhodně vybraní jedinci pili po dobu čtyř týdnů denně 4 šálky černého čaje, zatímco členové kontrolní skupiny místo čaje stejné množství vody. Výzkum prokázal, že cévy pacientů, kteří pili čaj, dokážou lépe reagovat na potřeby organismu než cévy pacientů, kteří pili vodu.

Zbaví vás zubních kazů

Pití čaje má také pozitivní účinky na náš chrup. Uvádí se, že jeden šálek denně může snížit riziko vzniku zubního kazu až o polovinu, a to díky fluoridu, který je obsažený v čaji a posiluje sklovinu i zuby. Katechin v zeleném čaji navíc zabíjí různé druhy bakterií, a osvěžuje dech. Je sice pravda, že čaj je známý tím, že barví zuby, ale druhy, které obsahují méně taninu (zelený, bílý čaj a bylinkové), je nezabarví v takové míře.

Pomáhá při hubnutí

Pokud chcete zhubnout, určitě byste měli do svého dietního plánu zahrnout čaj, ideálně Pu-erh. Má zvláštní jméno i chuť a v Číně se pije již stovky let. Říká se, že čím je tento čaj starší, tím je vzácnější. Důležitější jsou ale pochopitelně jeho účinky. Má velmi nízký obsah kofeinu, ale ukrývá v sobě spoustu minerálů (zinek, železo, hořčík, vápník), stopových prvků (selen, zinek a mangan) a také vitaminy. Doporučuje se pít při hubnutí, můžete dopřát šálek Pu-erh před každým jídlem. Skvělý při shazování kil je ale i zelený čaj. Díky obsahu kofeinu a katechinových polyfenolů stimuluje nervovou soustavu a způsobuje uvolňování tuků do krve.

Více o jednotlivých druzích čaje čtěte ZDE.


Pozor na zrádný kofein

Je vidět, že pozitivních účinků čaje na naše zdraví je celá spousta. Neměli bychom ale zapomínat na to, že obsahuje kofein, na který může vznikat návyk. Obsah kofeinu je obvykle vyšší v sáčkovém, ale nejčastěji kolísá mezi 20 až 90 miligramy na čtvrtlitrový šálek, což je sice méně než v kávě, ale zároveň to není zanedbatelné množství. Kofeinové nápoje obecně jsou méně vhodné pro lidi trpící stresem nebo psychickými problémy, jako je například úzkost. Pokud jste na kofein citliví, pořiďte si čaj typu rooibos, ve kterém není obsažený.

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.