Nezhoubné (benigní) nádory | Moje zdraví

Nezhoubné (benigní) nádory

Benigní nádor je neobvyklá hmota tkáně, která vzniká při větším neregulovatelném dělení buněk spojený s poruchou kontrolních mechanismů jejich růstu.

Zpravidla tento druh nádoru není zhoubný a nepředstavuje pro člověka nějaká významná rizika, pokud neutlačuje jiný orgán nebo mozek. Většinou roste pomalu, nešíří se a neprorůstá do svého okolí, pouze ho může, jak už bylo zmíněno, utlačovat.

Opakem benigního nádoru je maligní, který už je život ohrožující a způsobuje vážné problémy v podobě rakoviny.

Nejlepší tipy, jak se vyhnout rakovině, najdete zde.

Příznaky 

Benigní nádor může být hmatatelný, může mít i ostré ohraničení nebo je to viditelný kožní útvar nejasného původu. U většiny případů se ale ukáže až na zobrazovacích přístrojích. Může dosahovat velikosti malé uzliny až velkého neurčitého tvaru a podstatné pro jeho další diagnostiku je, že je opouzdřený.

Léčba 

Léčba nezhoubných nádorů je podle jejich druhu individuální a někdy i složitá. Prokázané nezhoubné nádory, které nijak člověka neomezují a dále nerostou, ani nevykazují žádné jiné změny, se mohou ponechat a případně čas od času lékařem zkontrolovat. V opačném případě je nutný chirurgický zákrok, který je definitivně bez následků odstraní a zpravidla nedochází k recidivě.

Léky

Vzhledem k tomu, že překážející benigní nádory jsou řešeny většinou chirurgicky, případnou medikaci vyhodnotí lékař podle stavu pacienta a dalších možných komplikací. Například na cystu (cystický nezhoubný nádor) je první volbou hormonální léčba.

Bylinky

Není doposud známo, že by se bylinkami již vzniklý benigní nádor v těle sám od sebe úplně odstranil. Avšak očista těla může částečně přispět k tomu, aby se vůbec nevytvořil. Pijte bylinné čaje například pýr plazivý, kopřivu, břízu nebo řebříček, který je známý tím, že čistí krev.

Homeopatika

Pro léčbu homeopatiky je především nutná přesná diagnóza, aby se pro každého jedince mohla stanovit adekvátní individuální homeopatická léčba. Patologie vyžadující chirurgický zákrok mohou být léčeny až následně.

Domácí léčba a babské rady

Ke zmenšení kožních defektů jakéhokoli původu báby kořenářky doporučovaly potírání takového místa jablečným octem nebo pastovaným lesním medem. Dále pak užívat citron a česnek v jakékoli podobě a množství.

Vyšetření

Aby lékař zjistil, zda se jedná opravdu o nezhoubný typ nádoru, je třeba udělat biopsii pro histologické vyšetření, jehož výsledek dá jasnou odpověď a to i pro budoucí chování daného vzorku. Dalšími doplňujícími vyšetřeními mohou být ultrazvuk, CT a krevní obraz.

V těhotenství

Výskyt zhoubného (maligního) nádoru v těhotenství je vzácný, proto se většinou jedná o nádor nezhoubný (benigní), který, pokud je třeba chirurgicky odstranit, může počkat až po porodu.

Možné komplikace

Komplikací u benigních nádorů může například být:

  • omezení hybnosti kloubu vlivem tlaku při růstu nádoru
  • nitrolební hypertenze pokud je nádor v mozku
  • vyplavování nežádoucích hormonů
  • krvácení
  • bolest

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Prevence

Prevence jakéhokoli nádoru je velmi obtížná. S určitou pravděpodobností se doposud nedá určit, jak vznikají a jakou roli případně hraje také dědičnost. Lékaři doporučují obecně se vyvarovat kouření a při déle trvajících neurologických potížích se nechat vyšetřit neurologem.

Kdy jít k lékaři

Každý, kdo na svém těle objeví viditelnou bouličku nebo na kůži jinak neobvyklou změnu popř. trvá dlouhodobě bolest určité oblasti, je důvod navštívit svého praktického lékaře a poradit se s ním o případných vyšetřeních.

 

Autor: laš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.