Bulka v prsu | Moje zdraví

Bulka v prsu

Samovyšetřování prsu si už naštěstí dělá mnoho žen, nahmatání bulky je tak poměrně častým problémem, který řadu žen vyděsí. Není ale třeba se bát, velmi často nejde o nic závažného, a to ani o obávanou rakovinu prsu. 

Příčiny vzniku bulky v prsu

Cysta

Nejčastější problém, kdy dojde ke vzniku dutiny vyplněné tekutinou. Bulka je měkká a obvykle nebolí. Vyskytnout se může v jakémkoli věku. Velmi často zmizí sama, jinak se může tekutina uvnitř nahromaděná odsát.

Fibroadenomy a lipomy

V obou případech jde o nezhoubné nádory, přičemž první je z tkáně prsní, druhý vzniká z tukové tkáně. Nejsou nebezpečné.

Papilomy

Nezhoubné nádory, které vznikají v prsních vývodech. Proto mohou způsobit různé výtoky, případně i krvácení z bradavek. Obvykle nejsou nebezpečné, pokud dělají potíže, lze je odstranit.

Nenašli jste, co jste hledali?rakovina prsuprsacystymamograflipomultrazvuk

Abscesy

Jde o následek bakteriální infekce, proto se ve vzniklé dutině objevuje hnis. Jde o bolestivé onemocnění, které se často objevuje u kojících žen.

Rakovina prsu

Nejzávažnější z příčin. Myslete ale na to, že nemoc se dnes mnohem lépe a také snadněji léčí. Co je opravdu důležité, je prevence. Pokud si cokoli v prsu nahmatáte, běžte co nejrychleji k lékaři.

Jak odhalit příčinu bulky v prsu?

Opravdu jistotu získáte jedině po vyšetření ultrazvukem, které se doporučuje zejména u mladších žen, nebo na mamografu. Někdy je třeba vzorek zkoumat histologicky.

 

Nejnovější články

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.