Nadměrné pocení celého těla nebo hlavy: Co ho způsobuje? | Moje zdraví

Nadměrné pocení

Pocení je přirozený mechanismus těla, kterým reguluje teplotu. Jestliže je pocení nadměrné a není způsobené horkem nebo enormní fyzickou zátěží, nazýváme ho  hyperhidróza. V extrémních případech vypotí člověk i více, než litr potu za hodinu a je na místě se zamyslet, jestli nesouvisí se závažným onemocněním. 

Co způsobuje nadměrné pocení?

Vysoké teploty

K nadměrnému pocení mohou přispět vysoké teploty okolí. Docházet na místech, kde se člověk obvykle potí (jako je například podpaží), může se ale vyskytnout i na celém těle nebo na hlavě. 

Onemocnění s horečkou

Příčinou nadměrného pocení bývají často infekční nemoci, které jsou doprovázeny zvýšenou teplotou nebo horečkou. Léky na snížení horečky pocení ještě podpoří. Ztrátu tekutin je v takových případech důležité dostatečně kompenzovat.

Období hormonálních změn

Zvýšené pocení může provázet pubertu, těhotenství ale typické je s návaly horka především pro menopauzu. Po ustálení hladiny hormonů zpravidla nadměrné pocení vymizí.

Nemoci způsobující nadměrné pocení

  • zvýšené funkce štítné žlázy
  • vysoký krevní tlak
  • cukrovka
  • onkologická onemocnění

Nadměrné pocení bývá příznakem hypertyreózy (zvýšené funkce štítné žlázy) nebo hypertenze (vysokého krevního tlaku).

Zvýšená produkce moči a nadměrné pocení může signalizovat cukrovku (diabetes). Pokles hladiny krevního cukru se projevuje celkovou slabostí, třesem rukou, hladem, bolestí, pocením případně bušením srdce, rozostřeným viděním a dezorientací.

Nadměrné pocení může souviset s nádorovými onemocněními (leukemie, lymfom) nebo s některými neurologickými onemocněními (roztroušená skleróza, míšní léze, syndrom karpálního tunelu). Jedním z vzácných onemocnění je takzvaný feochromocytom – nádor, který do organismu uvolňuje stresové hormony, což způsobuje bušení srdce, vysoký tlak a pocení.

Úzkost

Nadměrné pocení bývá jedním z doprovodných příznaků stresu, úzkostných stavů nebo deprese.

Vyskytnout se může i jako součást abstinenčního syndromu.

Obezita

Vyskytuje se také u obézních lidí.

Nedostatek vitamínu D

Bývá příznakem nedostatku vitamínu D.

Strava

Zvýšenou tvorbu potu negativně ovlivňují kořeněná a horká jídla, kofein, alkohol a cigarety.

Kdy jít k lékaři

Pokud se potíte více, než jste se potili dosud nebo na jiných místech a nepomůže úprava jídelníčku (viz. výše) nebo pokojové teploty či lůžkovin (hlavně v noci), zajděte za svým lékařem.

Autor: redakce Mojezdravi.cz
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.