Které druhy ořechů jsou nejlepší pro zdraví a které při hubnutí?
Ořechy obsahují mnoho zdraví prospěšných látek a je dobré konzumovat je celoročně. Stačí si vybrat druh, který vám zachutná a zároveň bude tím nejlepším lékem nebo prevencí na vaše neduhy.
Asi nejrozšířenějším typem ořechů jsou u nás „vlašáky“. Někdo je konzumuje čerstvé, tj. právě spadané ze stromu, jiný je využije jako součást chutné bábovky. Vlašské ořechy jsou v každém případě velkým přínosem našemu tělu.
Vlašské ořechy zklidňují nervy
V zásadě pro ně platí totéž, co pro ostatní druhy ořechů: Mají mnoho zdraví prospěšných látek, je ale třeba hlídat zkonzumované množství. Obecně se doporučuje max. dvě hrsti vyloupaných plodů.
„Vlašáky“ zklidňují nervy, chrání tělo před buněčným poškozením, mají protizánětlivé účinky, přispívají k prevenci před chorobami srdce a obecně cévními chorobami i rakovinovým onemocněním. Jsou zdrojem vysoce kvalitních bílkovin a nenasycených tuků. Obsahují vitaminy, minerály a železo. Pomáhají regulovat krevní tlak a snižovat hladinu cholesterolu. Příznivě ovlivňují dráhy ledvin, plic, tlustého střeva.
Díky vitamínům skupiny B prospívají pokožce, vlasům a nehtům, údajně podporují i potenci. Nutno dodat, že od pradávna je všem ořechům včetně vlašských připisována krom jiného i významná role ve vývoji mozku a inteligence, takže by měly být součástí jídelníčku také malých dětí. I když pozor: Řada dětských lékařů jejich konzumaci v útlém dětství nedoporučuje!
Vlašské ořechy, stejně jako ostatní ořechy, mají poměrně vysokou kalorickou hodnotu. Díky svým živinám by však neměly chybět v jídelníčku žádného člověka.
Lískové oříšky snižují cholesterol
Také lískové oříšky jsou relativně tučné, ale jedná se především o mononasycené tuky, které pozitivně působí na hladinu LDL (špatný tuk) cholesterolu a také cukru v krvi. Mimo toho prospívají očím, měli by je vyhledávat „cukrovkáři“ druhého typu, napomáhají zpomalovat proces stařecké demence.
Mandle mají nejvíc vlákniny
Nejvíce vlákniny ze všech oříšků obsahují mandle. Mají blahodárný vliv na funkci střev, skýtají našemu organizmu antioxidanty, vitamín E a další látky, které snižují hladinu LDL, tedy onoho špatného tuku, rovněž cholesterolu a cukru v krvi. Ale ani mandlí bychom se neměli přejídat – doporučená denní dávka je nejvýš třiadvacet mandlových jader.
„Buráky“ plné vitamínů
Burské oříšky u nás jednoznačně patří k nejčastěji konzumovaným. Už z názvu rostliny, která je produkuje – podzemnice olejná – může být pro leckoho zřejmé, že zvláštností buráků je, že se vyvíjejí pod zemí.
Podstatnější je fakt, že společně s výše popisovanými vlastnostmi vlašských ořechů a mandlí obsahují více živin než kterákoliv potravina živočišného původu včetně masa. Svým obsahem sacharidů, tuků, proteinů, vitamínů B1, C, E, niacinu (vitamín B3) důležitého při metabolismu sacharidů a tuků, dále vápníku, hořčíku a draslíku předčí maso i vejce. Nemají v sobě žádný cholesterol a pouhé minimum nasycených mastných kyselin. Nicméně vzhledem k jejich kalorické hodnotě bychom ani je neměli pojídat takzvaně ve velkém.
Pistácie mají nejméně kalorií
Zmiňme stručně i charakteristiky exotičtějších oříšků. Vrátíme-li se ke kalorickým hodnotám, tak nejméně kalorií – dokonce čtyřikrát méně ve srovnání se svými příbuznými – mají pistácie. Kromě toho podporují dobrou náladu, imunitu a nervový systém.
Piniové ořechy podporují spalování tuků
I v tuzemsku patří k dosti známým také piniové oříšky, často používané do salátů, ale i omáček a různých exotických jídel. Pokud vás i u nich zajímá souvislost s redukční dietou, tak podporují spalování tělesných tuků. Mají velký obsah bílkovin, podílejí se na tlumení stresu a depresí nebo snižování hladiny cholesterolu.
Kešú ořechy pomáhají při revmatu
Ani oříšky kešú z vás tlouštíky neudělají. Doporučovaná dávka osmnáct jader na den představuje pouhých 165 kalorií. Jsou bohaté na železo, zinek a hořčík, zlepšují imunitu a paměť, používají se na revmatické bolesti.
Para ořechy chrání před rakovinou
Naopak, jak jsme již uvedli, paraořechy patří ke „kaloricky nejhutnějším“, ale sluší se dodat, že jsou nezanedbatelným zdrojem selenu, který je významnou obranou před rakovinnými onemocněními.
Co se týče množství tuků, příliš si paraořechy nezadají s pekanovými oříšky. Na druhé straně i tak snižují hladinu tuků nezdravých (LDL) a cholesterolu, navíc prospívají například cévnímu systému. Opět v omezeném množství – zhruba dvě střídmé hrsti denně.
Kompletní výčet ořechů by byl podstatně delší a možná už trochu nudný, protože všechny mají rozmanité pozitivní účinky. Z těch méně známých můžete okusit třeba ořech makadamový nebo maledivský. Když je seženete a zachutnají vám, svému zdraví neuškodíte.
Je ale rovněž slušné dodat, že v poslední době přibývá lidí, kteří mají na ořechy alergii. Ti samozřejmě nechť raději předcházející chvalozpěvy pominou, ale svým blízkým tyto laskominy dopřejí.