Co na chrapot u dětí a dospělých a jak hlasivky léčit? | Moje zdraví

Chrapot

Chrapot může mít různé příčiny, nejčastější jsou samozřejmě nemoci horních cest dýchacích. Pokud se chrapotu nemůžete zbavit a víte, že jste zrovna neměli úporný kašel, je třeba pátrat po závažnějších příčinách.

Příčiny chrapotu

Příčin chrapotu může být hned několik. Od banálních a sezonních onemocnění až po závažné choroby, které by měl řešit lékař. 

Laryngitida neboli zánět hrtanu

Je to celkem běžná nemoc, která se dramaticky projevuje jen u dětí. Můžou za ní různé viry, které napadají hrtan a hlasivky. To znamená, že laryngitida se neprojevuje jen chrapotem, ale třeba i bolestí svalů a kloubů, únavou a teplotou. Nemoc obvykle přejde do několika dnů.

U dětí, kde je větší riziko, že otok bude komplikovat dýchání, je třeba někdy dokonce přivolat záchranku, do jejího příjezdu nechte dítě dýchat chladný až ledový vzduch (například z mrazáku), který sníží otok.

Podrážděné hlasivky

Za chrapotem také může stát dlouhý pobyt v přesušeném nebo zakouřeném prostředí. Vzduch, který není pro naše dýchání ideální, obvykle vysušuje sliznice a dráždí je, hlasivky se pak brání chrapotem.

Nemocné hlasivky

Nejčastěji se potíže projeví, pokud své hlasivky přetížíte – třeba hlasitým zpěvem nebo třeba fanděním sportovcům. U profesionálů se pak stává, že se jejich dlouhodobě namáhané hlasivky poškodí natolik, že se ztlušťují a narůstají na nich uzlíky. Ty pak mění hlas, což se projevuje chrapotem.

Neustupující chrapot

Pokud chrapot trvá delší dobu a nedaří se ho léčit běžně dostupnými léky, je na místě navštívit svého praktického lékaře nebo ORL. Chrapot a změna hlasu totiž mohou souviset i s onkologickým onemocněním

Jak vyléčit chrapot?

Pokud jste si jistí, že nesouvisí s prodělanou nebo probíhající virózou, pak navštivte lékaře (PL, ORL).

Když je chrapot následkem běžného onemocnění viry, postačí vám léky rozpouštějící hlen nebo třeba inhalace teplého a vlhkého vzduchu. Na pastilky proti bolesti v krku příliš nespoléhejte – působí v nosohltanu a k hlasivkám se nedostanou.

Autor: redakce Mojezdravi.cz
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.