Zařaďte do jídelníčku více vlákniny. Zdravě zhubnete a pročistíte tělo | Moje zdraví

Zařaďte do jídelníčku více vlákniny. Zdravě zhubnete a pročistíte tělo

Zařaďte do jídelníčku více vlákniny. Zdravě zhubnete a pročistíte tělo
Potraviny bohaté na vlákninu rozhodně zařaďte do jídelníčku • Autor: iStock.com
14. října 2022 • 14:00

O důležitosti vlákniny ve stravě v souvislosti se zdravím i hubnutím se mluví celkem často. Přesto ji většina z nás nejí dostatek. Víte, kolik jí máte sníst a v čem vašemu tělu prospěje?

Vláknina je velmi důležitá, neboť působí v těle jako prebiotikum neboli potrava pro střevní bakterie. Tím přispívá k udržování zdravého střevního mikrobiomu (dříve označovaného jako mikroflóra), který je mimo jiné i základním stavebním prvkem imunity celého organismu. Je velmi důležitou složkou lidské potravy, a i přesto ji lidé opomíjejí a do svého jídelníčku zařazují v minimální míře. „Většina Čechů konzumuje vysoce zpracované potraviny a zdroje sacharidů, které jsou na vlákninu velmi chudé, přičemž starším dětem a dospělým se doporučuje sníst přibližně 20–35 g vlákniny za den,“ uvádí nutriční specialistka Ing. Monika Bartolomějová ze sítě výživových poraden Svět zdraví.

Video se připravuje ...
Sportovní psycholožka: Člověka závislého na sportu mnohdy vysvobodí úrazVIDEO 

Co se týká zdrojů vlákniny, tak nejlepší volbou je jíst zejména nezpracované potraviny, čerstvou zeleninu a ovoce. Skvělým zdrojem jsou lněná semínka nebo sušené ovoce v bio raw kvalitě. „Už ve 100 gramech lněných semínek je 45 g vlákniny. Konzumovat lněná semínka můžete v jejich čisté podobě, ale musíte je před konzumací částečně rozdrtit, aby z nich tělo živiny vstřebalo. Dopřát si je můžete i v podobě raw krekrů, pečiva, placiček a sušenek na bázi lněného semínka,“ doporučuje Tereza Havrlandová, zakladatelka společnosti Lifefood zabývající se výrobou kvalitních raw produktů.

Po jaké vláknině sáhnout? A v čem ji najít?

Existují dva typy vlákniny, přičemž oba jsou velmi důležité. Rozpustná vláknina, která podporuje peristaltiku střev a změkčuje stolici. Váže na sebe totiž vodu a velmi snadno bobtná, proto by se mělo dbát i na dostatečný příjem tekutin. Když jíte čerstvé ovoce a zeleninu, máte vystaráno, protože ty obsahují vody dostatek. Tento typ vlákniny najdeme v zelenině, ovoci, luštěninách, obilovinách, ořeších nebo semínkách.

Nerozpustná vláknina sice vodu absorbuje, ale nebobtná. Je nestravitelná, navozuje pocit sytosti a působí proti zácpě. Bohaté na nerozpustnou vlákninu jsou celozrnné obiloviny, semínka, ořechy, slupky a zrníčka ovoce a zeleniny a hlavně luštěniny.

Vláknina jako skvělý pomocník při hubnutí

„Mezi hlavní benefity vlákniny patří zvyšování objemu v zažívacím traktu a vyvolávání pocitu sytosti, což představuje nejen v dietě neocenitelného pomocníka,“ říká hlavní nutriční specialistka Ing. Monika Bartolomějová a dodává, že vláknina pomáhá v boji s obezitou, cukrovkou i vysokou hladinou cholesterolu. Pozitivní účinky má konzumace vlákniny i při léčbě zácpy a hemoroidů. Proto ten, kdo se rozhodl hubnout, by měl do svého jídelníčku zařadit potraviny s vysokým obsahem vlákniny, což je čerstvá zelenina a ovoce, raw sušené ovoce (meruňky, švestky, fíky), raw oříšky (mandle, pistácie, lískové, pekanové), dále chia, lněná a konopná semínka, luštěniny a celozrnné obiloviny.

Vláknina vás zbaví toxinů

Obrovským benefitem vlákniny je to, že na sebe váže vodu a zvětšuje obsah našich střev. Vláknina nasává do střev vodu a zvětšuje tak jejich obsah, díky čemuž nejenže ředí toxiny, ale hlavně urychluje průchod hmot, čímž napomáhá regulaci vylučování. Pravidelné vylučování je základním bodem v prevenci karcinomu střev, jehož výskyt je v dnešní době na vzestupu. Vlákninu ve svém jídelníčku ocení i sportovci, což potvrzuje i hlavní trenérka Mgr. Kateřina Hollerová z fitness centra pro ženy Contours, která uvádí jako další její pozitivum zpomalení rychlosti vstřebávání sacharidů, potažmo regulaci hladiny krevního cukru a zabraňování vstřebávání cholesterolu.

Avšak i když má vláknina tolik pozitiv, neměli byste se jí až přejídat, neboť nadměrné množství vlákniny může působit zažívací obtíže, pocity nadýmání, průjem či zácpu.

Zajímá vás, jestli nemáte nadváhu? Spočítejte si to na naší BMI kalkulačce.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.