Bolest břicha | Moje zdraví

Bolest břicha

Břicho může bolest z mnoha důvodů, některé z nich jsou zcela banální, jako jsou třeba potíže se zažíváním, jiné je třeba řešit s lékařem okamžitě.

Příčiny bolesti břicha podle místa bolesti

Nadmuté břicho obvykle souvisí s tím, že jste snědli potraviny, které nadýmají, například čočku. Může také jít o alergickou reakci, znak nádorového onemocnění, problémy s játry či parazitární nákazu. Pokud máte problémy dlouhodobě a nevíte proč, nechte se vyšetřit.

Břicho a střeva

Průjem či zácpa, bolest břicha, nevolnost bývají reakcí na stres či obavy nebo jinak nepříjemné situace. V úvahu připadá i střevní nákaza, to když průjem neustává a dostavuje se také malátnost či zvýšená teplota. Může to však být i rakovina střev, reakce na cizokrajnou stravu či alergie na určitou potravinu. Užíváte-li léky, přečtěte si v příbalovém letáku, zda nemůže být průjem vedlejším příznakem léčby. Pokud nemoc trvá déle jak týden, je na místě konzultace s lékařem.

Bok

Píchání v boku obvykle souvisí se zablokovanými střevními plyny. Běžci znají tuto bolest jako reakci na drobné svalové křeče nebo uvolňování kyseliny mléčné. Tento druh bolesti můžou podněcovat i stres nebo problémy se zády či s ledvinami. U těhotných žen se může jednat o bolest způsobenou rozpínající se dělohou.

Nadbřišek

Silná bolest v pravém nadbřišku může znamenat: problémy se žlučníkem, jeho zánět či žlučníkovou koliku. Bolest se může objevit ve dne i v noci, nemusíte ani udělat dietní chybu. Jestliže tuto bolest pociťujete poprvé a neustupuje, měli byste co nejdříve zamířit k lékaři.

Břicho a oblast pasu

Vyrážka může znamenat: pásový opar nebo alergickou reakci. To platí zejména, pokud se změny na kůži objevily v okolí pasu a jakoby v několika řadách. Vyloučené ale není, že máte jen obyčejný otlak ze špatně padnoucího oblečení nebo nekvalitního materiálu. Vyrážku, která nezmizí do tří dnů, by měl vidět praktický nebo kožní lékař.

Podbřišek

Bolest v pravé části podbřišku ukazuje často na akutní zánět slepého střeva, když se z těchto míst ozývá stupňující bolest. Doprovázet ji mohou i teploty. Celý podbřišek je rizikovou oblastí pro vznik kýly. Tu zpočátku vůbec cítit nemusíte, později je možné pociťovat bolest nebo nahmatat si mezi vazivem větší otvor. Slepé střevo si žádá rychlou reakci, proto návštěvu lékaře neodkládejte.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.