Krvácení z úst | Moje zdraví

Krvácení z úst

Krev v dutině ústní je často důsledkem úrazu rtů, zubů nebo krku. Krvácení na dně úst nebo vnitřní straně tváře může být velice nebezpečné, neboť nahromaděná krev v krku ztěžuje dýchání. Je tedy nutné krvácení ihned zastavit.

Příčiny krvácení

Často krvácíme z úst zejména po úrazech krku, měkkého patra, hrudníku, rozseknutí rtů nebo jazyka. Poranění v oblasti dutiny ústní se může stát i při kousnutí do něčeho tvrdého, ale většinou se tak děje při sportu, fyzickém napadení, pádu nebo dopravní nehodě. Velmi častý důvod krvácení z úst je vyražení zubu/ů. V takové situaci vložíme na místo po zubu sterilní obvaz smotaný do tvaru špalíku nebo papírový tampon a zkousneme. Zub uschováme (neomýváme) a i ihned vyhledáme stomatologa, záchrana zubu závisí na rychlosti péče u zubaře.

Závažnější příčiny

Krev v ústech a krku může být též zaviněna infekcí (zápal plic), antikoagulačními léky na srážlivost krve nebo je způsobena krvácejícími boláky, vředy v ústech, ale i při agresivním čištění zubů nebo onemocněním dásní (paradentóza). Výjimečně je krvácení vyvoláno nemocí zvaná hemofilie, kdy je srážlivost krve vrozenou poruchou.

Pokud kašlete krev je pravděpodobné, že krvácení vychází z dýchacích cest nebo zažívacího traktu. Na první pohled se však může zdát, že Vám krvácí hrdlo. V takovém případě rozhodně ihned vyhledejte rychlou lékařskou pomoc. Tento příznak mimo jiné způsobuje např. nemoc zvaná bronchiektázie, která zahrnuje vykašlávání krve nebo hlenu smíchaného s krví, bronchitida (zánět průdušek), kdy dochází k silnému podráždění průduškové sliznice, ale také tuberkulóza.

Nevysvětlitelné nebo nezastavitelné krvácení rozhodně neberte na lehkou váhu. Dohodněte si návštěvu lékaře, který na základě diagnózy určí další léčbu. V akutních případech jeďte rovnou do nemocnice na urgentní příjem nebo si zavolejte sanitku. 

Autor: peš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.