Zvětšení jater (hepatomegalie) | Moje zdraví

Zvětšení jater (hepatomegalie)

Játra jsou orgánem, který má v těle na starosti metabolismus většiny látek. Jde o velmi citlivý orgán tvořený jaterními lalůčky a vazivem. Jsou-li játra vystavena nepřiměřené zátěži (alkoholu, infekcím, drogám, nadměrnému přísunu tuků), reagují citlivě a rychle. Dojde-li k jejich přetížení, změní kromě velikosti také svou konzistenci. 

Příčiny zvětšení jater

Příčin zvětšených jater může být více. Z infekčních onemocnění jmenujme například žloutenku (všechny typy) nebo infekční mononukleózu (EB virus).

Vzácněji mohou být játra napadena i dalšími viry. Bakteriální infekce mohou také vést ke zvětšení jater, zejména vytvoří-li se v jaterní tkáni bakteriální abscesy. Zvětšení jater při napadení plísněmi či parazity je v našich zeměpisných šířkách velice vzácné, ale vyloučit nelze.

Ke zvětšení jater dochází rovněž při steatóze (ztučnění jater) způsobené obezitou nebo nadměrným příjmem alkoholu nebo při alkoholové hepatitidě, což je zánět jater způsobený alkoholem.
K úloze jater patří rovněž odvádění krve ze slinivky, žaludku. Dojde-li k městnání krve při srdečním selhávání, projeví se to rovněž zvětšením jater.

Další příčinou zvětšení jater může být hepatocelulární karcinom, velmi vážné nádorové onemocnění, do jater metastázují zejména nádory trávicího traktu a gynekologické nádory.

Kdy jít k lékaři?

Každý případ zvětšení jater je žádoucí nechat zkontrolovat u odborníka.

 

 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.