Časté močení | Moje zdraví

Časté močení

Pokud dodržujete zcela běžný režim, ale chodíte na toaletu častěji čili vícekrát než zhruba šestkrát za den, máte zjevně nějaký problém. 

Příčiny častého močení

Močopudné nápoje

Jestliže pijete hodně kávy, čaje nebo třeba alkoholických nápojů, není divu, že chodíte často na toaletu. Vyměňte je za obyčejnou vodu.

Zánět močového měchýře

Pokud při močení cítíte bolest, musíte jít na toaletu často, pak půjde pravděpodobně o zánět. Někdy se dokonce může stát, že vyčůráte krev. Mnohdy se přidá teplota. V takovém případě je nutná návštěva lékaře. Bolest při močení u žen doprovázená výtokem z pochvy a svěděním je signálem zánětu pochvy nebo pohlavní nemoci. Jděte ke gynekologovi. Více si přečtěte v článku časté močení u žen.

Zvětšená prostata

Je nejčastěji příčinou častého chození na toaletu u mužů. Tkáň zvětšené prostaty utlačuje močovou trubici a zhoršuje vyprazdňování. Člověk se totiž nemůže pořádně vymočit, a proto musí jít za chvíli znovu. Příčinou zvětšení prostatické tkáně může být i rakovina prostaty. Více čtěte v článku časté močení u mužů.

Léčba léky na odvodnění (diuretika)

Časté močení je způsobeno také některými léky, které způsobují odvodnění, což znamená, že se kvůli nim tvoří větší množství moči.

Cukrovka

Jestliže časté močení zároveň doprovází i velká a trvalá žízeň a přidá se i hubnutí, můžete trpět cukrovkou.

Jiné nemoci

Jestliže provází problémy také dušnost – špatně se vám dýchá a nemůžete spát na rovné ploše, při tělesné námaze se zadýcháváte a otékají vám nohy, trpíte nejspíš srdeční slabostí. V takovém případě se poraďte s kardiologem.

Hyperaktivní močový měchýř

Nemocný má častou potřebu jít na toaletu, přestože má poloprázdný měchýř. Na nemoc existují léky.

Jak zjistit příčinu častého močení?

Navštivte nejdříve svého praktického lékaře a ten vás pošle k odborníkovi, v případě zánětu močového měchýře stačí jít rovnou na urologii.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.