Mám rakovinu, ale musím do práce. Mají onkologičtí pacienti šanci na změnu? | Moje zdraví

Mám rakovinu, ale musím do práce. Mají onkologičtí pacienti šanci na změnu?

Mám rakovinu, ale musím do práce. Mají onkologičtí pacienti šanci na změnu?
Autor: istock.com
27. listopadu 2019 • 06:00

Vyslechnout si od lékaře diagnózu rakoviny je samo o sobě zdrcující. Pacienti se ale bohužel musí potýkat i s nepříznivými sociálními podmínkami. V době, kdy je jejich nemoc zaléčena, se vracejí do práce, a čelí tak stresu, který může jejich nemoc výrazně zhoršit. Teď se ale možná blýská na lepší časy.   

„Už jsou to skoro dva roky, kdy jsme poprvé začali hovořit o tom, že se musí úplně jinak nastavit podmínky pro určení délky pracovní neschopnosti,“ říká doc. MUDr. Jana Prausová, Ph.D., MBA, předsedkyně České onkologické společnosti. „Pacienti, kteří projdou velice náročnou léčbou, nemají nějakou dobu sílu nastoupit do práce a je potřeba se přizpůsobit jejich stavu a míře náročnosti jejich léčby. Měli by mít nastavené sociální podmínky takové, aby je to nestresovalo. Stres totiž může způsobit zhoršení zdravotního stavu i průběhu choroby,“ myslí si docentka.

Reakce ministerstva? Nulová

Také proto podali ministerstvu práce a sociálních věcí návrh na legislativní změnu zákona o státní sociální podpoře. „Ze strany Ministerstva práce a sociálních věcí je ale reakce prakticky nulová. Pro ně jsou ti pacienti jen čísla a sumy, které za ně musí vyplatit,“ kritizuje přístup instituce Prausová.

Podle ní se tato problematika týká především mladých žen, které se po léčbě dostanou do remise a okolnosti je nutí se vrátit do práce. „Je to nelidské. Tyto ženy by měly mít plnou invaliditu a maximální peníze už navždycky. Pokud budou chtít pracovat, já se před nimi skloním a nikdo jim v tom nebude bránit. Ale nemůže to pro ně být existenční nutnost, obzvlášť protože mezi pacientkami jsou i samoživitelky. Nelze, aby na ně byl vyvíjen tlak nemoci, léčby, strachu z budoucnosti a o děti a navíc ještě o peníze. K tomu by se ta společnost opravdu měla postavit čelem,“ myslí si docentka.

Stres jako největší nepřítel

Svými slovy tak potvrzuje to, co na vlastní kůži zažila celá řada pacientů. Návrat do práce po léčbě závažné nemoci totiž bývá velmi náročný. Dnešní společnost zdůrazňuje nutnost vysokého výkonu, klade důraz na úspěch a soutěživost. Zaměstnavatelé vysílají jasné signály, že stojí hlavně o mladé a perspektivní zaměstnance, mezi které ti po léčbě rakoviny určitě nepatří. Ti se tak vracejí do stresujícího prostředí, které jim může spíš škodit, než pomáhat.

Česká onkologická společnost ale podle své předsedkyně nehodlá boj za pacienty s rakovinou zdát. 11. prosince se proto její zástupci sejdou s náměstkem Ministerstva práce a sociálních věcí. Prausová ovšem doufá, že bude moct tento problém probrat i s ministryní Janou Maláčovou.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.