Rakovina vaječníků: Jaké jsou nejčastější příznaky? | Moje zdraví

Rakovina vaječníků: 6 příznaků, které rozhodně nepřehlížejte

Rakovina vaječníků: 6 příznaků, které rozhodně nepřehlížejte
Autor: iStock.com
24. srpna 2023 • 06:00

Právě dnes si připomínáme Světový den rakoviny vaječníků. Ten nám má připomínat nemoc, která je považována za tichého zabijáka žen. Je zákeřná hlavně v tom, že ji nemusí odhalit ani lékař při běžné gynekologické prohlídce. I tak jsou některé varovné příznaky, které byste rozhodně neměla přehlížet.

Jen v České republice každý rok onemocní karcinomem vaječníků téměř 1300 žen a více než polovina z nich na tuto nemoc zemře. Zhoubné nádory ovarií nejčastěji postihují ženy mezi 50 a 75 lety. Mladší pacientky většinou onemocní kvůli dědičnosti, a to z důvodu mutací genů BRCA1 a BRCA2, které způsobují i rakovinu prsu. 

Projevy nádorového onemocnění vaječníků přicházejí často pozdě, proto je také nemoc odhalena u řady žen až ve stadiu, kdy už je těžké ji léčit. „Nemocné mívají pocit nepohody v břiše, jsou unavené, mají pocit plnosti, někdy se jim zvětšuje objem břicha. To způsobuje rostoucí nádor či tekutina z nádoru v dutině břišní. Nádor se také může projevit až vzdálenými ložisky – metastázami v jiných orgánech, tedy například dušností při postižení plic,“ uvedl docent Jindřich Fínek z Onkologického a radioterapeutického oddělení Fakultní nemocnice v Plzni. 

Na které varovné příznaky by si ženy měly dávat pozor?

 

Potíže se zažíváním

Jedním z častých varovných signálů karcinomu vaječníků jsou potíže se zažíváním. Trápí vás zácpa, průjem, nadýmání, tlaky v břiše, ale také pálení žáhy? Jestliže jste nikdy těmito obtížemi netrpěla a delší dobu u vás přetrvávají, je dobré to oznámit lékaři, aby vám udělal celkové vyšetření a případně vyloučil i obávanou rakovinu. 

 

Bolesti břicha

Sice mohou bolesti břicha znamenat cokoli, ale pokud vás trápí delší dobu, a to zejména v oblasti podbřišku, může jít právě o jeden z varovných signálů karcinomu vaječníků.

VIDEO: Jak snížit riziko vzniku rakoviny? Podívejte se na video a zjistěte to!

Video se připravuje ...
VIDEO 

 

Častější močení

I častější močení bývá příznakem nádoru ovarií. Jestliže tedy nejste zrovna nastydlá a objevily se u vás i další uvedené příznaky, nechte se raději vyšetřit. Čím dříve totiž lékaři rakovinu odhalí, tím větší je šance na úspěšnost léčby.

 

Menstruační poruchy

Samotné menstruační poruchy nemusí ukazovat na rakovinu vaječníků. Změny v menstruačním cyklu totiž mohou mít celou řadu příčin. A to od hormonální nerovnováhy přes záněty až po polypy. Pokud se u vás ovšem objevily navíc i další varovné signály, pak je rozhodně vhodné navštívit svého gynekologa. Ten by měl kromě běžné gynekologické prohlídky vyšetřit také vaječníky ultrazvukem.

 

Nechutenství

Stejně jako u dalších druhů rakoviny i u nádoru vaječníků je ztráta chuti k jídlu jedním z příznaků onemocnění. Můžete mít neustále pocit, že jste sytá, a to i v případě, že téměř nejíte. Důvodem je přítomnost vody v těle, která způsobuje nadmutí břicha a utlačování zažívacího ústrojí.

Autor: Petra Barochová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.