Mamografie | Moje zdraví

Mamografie

Mamografie je speciální rentgenová metoda, využívající schopnosti tzv. měkkého záření odlišit v prsu i jemné změny, kterými by se mohl projevit i počínající nádor. Provádí se na mamografickém pracovišti za použití mamografu. V některých případech se jako doplňující používá rovněž ultrazvukové vyšetření. Některá pracoviště jsou vybavena přístrojem určeným k odběru kousku tkáně na histologické vyšetření.

Co je mamografie

Mamografické vyšetření se provádí jednak v případě, když žena či lékař objeví v prsech cokoli nenormálního, jednak z důvodů preventivních. Žena jej podstupuje proto, aby měla jistotu, že je zdravá.

Jak probíhá mamografie

Do mamologického centra přijdete s žádankou od vašeho ošetřujícího lékaře, který zde uvádí, z jakého důvodu na vyšetření přicházíte. Zde vyplníte dotazník týkající se rodinné anamnézy a popisu případných potíží, jsou zde například i otázky týkající se počtu těhotenství, narozených dětí a případné délky kojení.

Před vyšetřením si v kabince odložíte vše, co by bránilo vyšetření prsů. Ve vyšetřovací místnosti se vás ujme laborantka, která vás provede celým procesem. Vysvětlí vám, jak se postavíte k mamografu, kam položit prs a kam dát ruku, aby se snímek zdařil. Každý prs se rentgenovými paprsky prosvítí dvakrát v odlišné poloze. Laborantka prs vždy rozloží na podložku mamografu do nejlepší pozice a fixuje jej průhledným držákem, aby při snímkování zůstal v nehybné pozici. Toto bývá pro mnohé ženy nepříjemné a zvláště pro ty, jež mají menší prsy, bývá tlak na prs až bolestivý, ale je nezbytné jej vydržet, jinak by snímek nebyl dostatečně ostrý, lékař, který mamogram čte, by eventuální změny nemusel zaznamenat a vyšetření by se muselo v nejbližší možné době opakovat. 

Po vyšetření se můžete opět obléci a posadíte se v čekárně. Laborantka vám sdělí, zda se snímky podařily a co máte dále dělat. Na některých pracovištích vám v případě potřeby ještě provedou sonografické vyšetření. V kabince si opět odložíte vrchní část oblečení, uložíte se na vyšetřovací stůl a lékař vaše prsy prohlédne, případně vyšetří pohmatem. Poté nanese na kůži vašich prsů gel a pomocí ultrazvukové sondy provede vyšetření. Jeho součástí je rovněž ultrazvukové vyšetření mízních podpažních uzlin. Celé vyšetření je nebolestivé.

Po ukončení vyšetření vám lékař předá závěrečnou zprávu, kterou co nejdříve dodáte svému ošetřujícímu lékaři. V nejčastějším případě vám přitom sdělí, že jste zdravá.

Existují však i další situace: Lékař objeví ve vašem prsu něco, co má převážně benigní (nezhoubný) charakter a nejspíše vás neohrožuje na životě. Může jít o cystu, fibroadenom nebo jiné bezvýznamné ložisko. O nezhoubnosti se lékař musí přesvědčit ještě s odstupem času, a proto vás pozve k ověřovací kontrole.

Pokud má lékař podezření na maligní nález, vysvětlí vám, jaké budou další kroky, co se bude dít dál a jaká další vyšetření bude zapotřebí provést, aby se podezření potvrdilo nebo vyvrátilo. Lékař především potřebuje informace o tom, z jakých buněk je podezřelé ložisko tvořeno. K tomu musí mít kousek ložiska samotného. To se provádí buď tzv. core biopsií, nebo otevřenou biopsií. Core biopsie se provádí přímo v mamodiagnostickém centru: Jde o nebolestivý zákrok, při němž je prs lokálně umrtven, speciálním přístrojem je z prsu vyjmut drobný váleček tkáně a ten je odeslán do laboratoře. Po skončení core biopsie můžete odejít domů. Otevřená biopsie se provádí během krátkodobého pobytu na chirurgickém oddělení.

Výsledek je znám obvykle do 14 dnů.

 

Cena vyšetření

Mamografické vyšetření jednou za dva roky je ženám ve věku 45 až 69 let ze zákona hrazeno ze zdravotního pojištění. V případě výjimek (prokázaný BRCA faktor v ženské linii, který zvyšuje nebezpečí zhoubného onemocnění na více než 70 %) je vyšetření rovněž hrazeno ze zdravotního pojištění.

Co dělat před vyšetřením

Na mamografii se nemusíte nijak dopředu připravovat.

V těhotenství

V těhotenství se rentgenová mamografie neprovádí.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.