Bolest v podbřišku: Příčiny bolesti vpravo, vlevo a uprostřed | Moje zdraví

Bolest v podbřišku

Oblast břicha je poměrně rozsáhlá a proto je důležité určit, v kterých místech vás zrovna bolí a kterých orgánů by se bolest měla týkat. Pokud vás bolí oblast pod žebry, nejspíš budete mít problém s žaludkem, bolest kolem pupku může zase značit průjmové onemocnění. Co ale značí bolest v podbřišku?

Bolest v podbřišku lokalizujete snadno. Projevuje se v oblasti mezi genitálem a pupkem. Důležité je rozlišit i přesné místo. Bodavá bolest v pravém podbřišku totiž bude mít nejspíše jiné příčiny, než bolest přímo pod pupíkem či po celé spodní části břicha. 

Typy bolesti v podbřišku

Další indicií k rozpoznání příčiny je i typ bolesti. Rozlišovat bychom měli mezi náhlou bolestí, která značí zpravidla akutní problém jako je zánět slepého střeva nebo zánět močového měchýře. A dlouhodobou mírnou bolestí, kterou způsobují chronická onemocnění typu crohnova choroba nebo endometrióza.

Příčiny bolesti v podbřišku

Pokud se bolest v podbřišku objeví, myslete nejprve na poruchu trávení. Ať už jde o plynatost, průjem nebo zácpu. Všechny tyto potíže mohou mít za následek křeče a ostré bolesti pod pupkem. Zpravidla odezní po podání vhodných volně dostupných léků.

Záněty a infekce

Dalším častým důvodem bolesti v podbřišku jsou záněty. Na vině může být zánět slepého, tenkého nebo tlustého střeva. Všechny tyto problémy by měl ale řešit váš lékař. Prasknutí slepého střeva je totiž stále ještě život ohrožující stav.

Infekce může postihnout i močové cesty, včetně močového měchýře. Toto onemocnění se nejčastěji objevuje u žen, muži jsou ale ohroženi také. Pokud pociťujete bolest v podbřišku a zároveň řezavou bolest při močení, navštivte co nejdříve svého praktika nebo urologa.

Onemocnění reprodukčních orgánů

V dolní části břicha jsou uloženy ženské reprodukční orgány. Vaječníky, vejcovody a dělohu může postihnout nejen zánět, ale také myomy, cysty nebo zhoubné a nezhoubné nádory.

Bolest se může ale objevit i u nepatologického stavu. Některé ženy pociťují v podbřišku bolesti během ovulace nebo v průběhu těhotenství. Tam je zpravidla na vině hormony a enormní růst dělohy. Je třeba ale odlišit mírnou bolest, která nemusí mít závažný důvod a bolest, která může předznamenat závažný problém.

Jak vyléčit bolest v podbřišku?

Pokud si myslíte, že za bolestí v podbřišku stojí menstruace nebo běžné zažívací problémy, sáhněte nejprve po domácí léčbě. Se střevy pomůže černé uhlí, Smecta, Endiaron nebo kapky proti plynatosti či zácpě. Na menstruační bolesti zpravidla pomohou běžné léky proti bolesti a teplé obklady.

Kdy jít k lékaři?

Většina bolesti v podbřišku nemá závažný důvod, menstruační bolesti nebo křeče po dietní chybě vyřešíte klidovým režimem. Pokud se ale bolesti nelepší, jsou bodavé a nesnesitelné, či naopak vleklé či se k bolestem přidá pocit tvrdého břicha a zvýšená teplota, vyhledejte okamžitě lékařskou pomoc.

Autor: miv
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.