Rakovina tlustého střeva: Jaké má příznaky, příčiny a jak se léčí | Moje zdraví

Rakovina tlustého střeva

Lékaři rakovinu tlustého střeva označují odborně jako kolorektální karcinom. Česká republika bohužel drží ve výskytu a úmrtnosti na toto onemocnění jedno z prvních míst na světě.

Nemoc se obvykle projeví až ve fázi, kdy je pozdě. Proto je důležité chodit na preventivní prohlídky a také vzít v úvahu, že část případů tohoto onemocnění je podmíněna geneticky. Větší riziko mají muži, výskyt se zvyšuje s věkem a významný vliv na ni má strava, zejména vysoké množství tuku a málo vlákniny.

Příznaky rakoviny tlustého střeva

Pokud už se rakovina tlustého střeva projeví, je to obvykle jasně červenou krví ve stolici, dalšími příznaky bývají chudokrevnost, střídání průjmu a zácpy či hlen ve stolici. Později může nastat střevní neprůchodnost, zúžení střeva, bolesti konečníku a bolesti při stolici. Nemoc se nejčastěji zjistí při preventivním kolenoskopickém vyšetření.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Tlusté střevo

Léčba

Stejně jako u všech nádorových onemocnění závisí na stádiu, kdy byl kolorektální karcinom objeven. V první fázi se odstraní polyp, kde zhoubné bujení začíná, další zákrok pak není třeba. Ve fázi dvě je třeba obvykle kombinace chirurgické léčby s onkologickou, nejčastěji chemoterapií.

Léky

Případné užívání léků patří do rukou onkologů.

Prevence

Nemoc lze ovlivnit zdravým životním stylem, kromě udržení přiměřené váhy a dostatku pohybu je v tomto případě velmi důležitá vláknina ve stravě přijímaná zejména ve formě zeleniny. Doporučuje se také nižší množství tuku zejména z uzenin, negativní vliv má i pití piva. Důležitou součástí prevence jsou pravidelné prohlídky u lékaře, zejména kolonoskopické vyšetření (od 55 let).

Kdy vyhledat lékaře

Při jakýchkoliv potížích s vyměšováním. Varováním je krvácení do stolice.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.