Které potraviny jsou vhodné při rakovině? | Moje zdraví

Co jíst, když máte rakovinu?

Co jíst, když máte rakovinu?
Jídlo dokáže tělo zklidnit nebo naopak povzbudit • Autor: iStock.com
6. listopadu 2017 • 06:00

Sestavování jídelníčku je pravděpodobně poslední věc, na kterou myslíte, pokud čelíte tak vážnému onemocnění, jako je rakovina. Správně zvolená strava je přitom důležitou součástí léčebného plánu. Poradíme vám, jak s nemocí můžete lépe bojovat pomocí toho, co jíte.

„Potraviny, které konzumujeme, nám mohou poskytnout energii, která je při léčbě závažných onemocnění nezbytná. Navíc chutné a výživné jídlo může přispět i naší psychice,“ vysvětluje lékařka Lucie Nováková.

Potraviny bohaté na živiny by tak na talíři rakovinou postižených pacientů měly být co nejčastěji. O tom, co jíte, se samozřejmě vždy poraďte se svým lékařem. Některé potraviny mohou mít pro vaši léčbu naopak negativní účinky.

Rajčatová pasta nebo omáčka

Rajčatové omáčky v sobě skrývají vysoký obsah vitamínu C. Kromě toho rajčata pomáhají přehlušit nepříjemnou pachuť v ústech, kterou někteří pacienti pociťují během chemoterapie. Omáčky samozřejmě vždy konzumujte bez koření.

Pomohou i některé druhy ryb

Losos, tuňák či sardinky jsou skvělým zdrojem proteinů. Pacientům také přináší omega mastné kyseliny, které dodávají tělu sílu. Mají v sobě i vitamín B12, který je důležitý pro tvorbu červených krvinek, a nechybí v nich ani vitamín D, který podporuje zdravé kosti.

Co dělat, když není chuť k jídlu

Nemáte chuť k jídlu? Zkuste si dát třeba jen hrst ořechů či lžíci arašídového másla. Zkrátka cokoliv, co je bohaté na kalorie. Nějak se zkrátka začít musí.

Jezte mléčné výrobky

Vápník, vitamín D a bílkoviny najdeme zejména v mléčných výrobcích. Všechny tyto látky přispívají ke zdravému stavu vašich kostí. Navíc bílý jogurt či kefír jsou skvělé proti střevním bakteriím. Nemáte rádi mléko, nevadí. Bohatá na vápník je i pomerančová šťáva. Blahodárné látky ale najdete i v rýžovém či sójovém mléce.

Kuřecí a krůtí maso

Pokud trpíte rakovinou, je dobré jíst zejména kuřecí a krůtí maso. Například vepřové naopak nejezte. U pacientů totiž přispívá k chronickým onemocněním (například srdeční choroby).

K zahození není ani zelenina

Asi vás nepřekvapí, že například brokolice, římský salát či špenát obsahují vápník a železo, najdeme v nich i hořčík a další látky, které jsou nezbytné pro řadu tělesných funkcí, které se často během náročné léčby zhoršují.

Jezte i luštěniny

Luštěniny obsahují vysoké množství bílkovin, které pomáhají proti oslabování svalů, a dodávají tak tělu potřebnou energii.

Zázvor

Tohle není mýtus: Zázvor skutečně pomáhá proti nevolnosti, která je vedlejším účinkem chemoterapie a některých léků. Přidáním nastrouhaného zázvoru do pokrmů nebo pitím zázvorového čaje můžete nevolnosti zmírnit.

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.