Rakovina prsu | Jaké má příznaky, jak se léčí a jaká je prognóza | Moje zdraví

Rakovina prsu

Nádor se vytvoří z abnormálních rakovinných buněk, které se vymkly kontrole a ztratily svou funkci. Nádor prsu se může šířit do okolí a do okolních lymfatických uzlin, v případě neléčení může tvořit metastázy všude po těle.

Příčiny rakoviny prsu, stejně jako u jiných druhů rakoviny, nejsou přesně známy, ale existují rizikové faktory, které pravděpodobnost rozvoje rakoviny prsu zvyšují. Mezi ně patří věk – čím starší žena, tím vyšší riziko.
Dále dědičnost a genetika – pokud někdo z blízkých příbuzných měl rakovinu prsu (tato rizika jsou vyšší, pokud tyto ženy měly karcinom prsu ještě před menopauzou), genetické mutace BRCA1 a BRCA2 vysoce zvyšují riziko rozvoje rakoviny prsu a vaječníků.

Rizikovější je také porod prvního dítěte po 30. roku věku nebo bezdětnost, časná menstruace (před 12. rokem) a pozdní menopauza (po 55. roku věku), nadváha a ukládání tuku hlavně kolem pasu, ozařování prsu, výskyt jiných nádorů v rodině, alkohol, dlouhodobé užívání hormonální substituční terapie (například při léčbě osteoporózy).

Postihuje

muži
ženy

Projevuje se

Prsa, lymfatické uzliny

Příznaky rakoviny prsu

Prvním příznakem je bulka v prsu nebo vedle prsu nebo v podpaží, která se s menstruačním cyklem nemění. Může být velká jako hrášek. Dalšími příznaky jsou změny ve velikosti, tvaru a kontuře prsu. Vytékající krvavá nebo čirá tekutina z bradavky. Změna kůže na prsou – může být s dolíčky, svraštělá, šupinatá červená nebo zanícená, to stejné platí i o bradavce. Méně častým příznakem může být i mramorovaná tvrdá oblast na kůži.

Nejčastější příznaky rakoviny prsu:
- nepravidelná bradavka
- rozdílná velikost prsů
- pomerančová kůže
- výtok z bradavky
- zarudlá kůže a bolest
- bulka a vtažení tkáně prsu

Jak přesně tyto příznaky vypadají?

Nepravidelná bradavka
Nádor může v některých případech způsobit zploštění nebo vtažení bradavky. Může to být vidět na první pohled anebo v kontrastu s druhým prsem, jehož bradavka je zdravá - volná a pravidelná.

Každý prs je jinak velký
Některé ženy mají asymetrická prsa od dospívání, drobné odchylky velikosti a tvaru jsou normální. Zbystřit (a zajít k lékaři) byste měla v momentě, kdy se jeden prs postupně zvětšuje a tuhne.

Pomerančová kůže
To, co známe z jiných tělesných partií, například ze stehen a hýždí, se může týkat i nemocného prsu. Takzvaná pomerančová kůže se na prsu vytvoří v momentě, kdy nádorové buňky zaplní drobné lymfatické cévy.

Výtok z bradavky
Jestliže z bradavky vytéká krev nebo zabarvená tekutina, na nic nečekejte a jděte k lékaři. I tento příznak totiž signalizuje nádor prsu.

Zarudlá kůže a bolest
V mnoha případech se ukáže, že rudá a teplá kůže na ňadru je příznak zánětu. Může se ale jednat i o karcinom. To samé platí o viditelné a rozšířené spleti žilek a také o bolesti prsu. Způsobit to mohla hormonální změna, cvičení nebo namáhavá práce. Vyloučit nádor by ovšem měl opět lékař.

Bulka a vtažení tkáně prsu
Jestliže si nahmatáte v prsu jakoukoliv bulku nebo tuhý útvar, je to jasný signál k návštěvě lékaře. Jen ten totiž s pomocí vyšetření na mamografu (případně i ultrazvuku) dokáže určit, zda se jedná o nezhoubnou cystu, anebo o nádor. S nádorem může souviset i “vtažení” části tkáně do prsu a následný důlek. Ani to není běžný stav - kůže na zdravém prsu bývá volná a hladká.

Průběh nemoci

Rozlišujeme čtyři stádia rakoviny prsu:

Stádium I označuje malý nádor nepřesahující 2 cm, který se nešíří mimo prs ani do lymfatických uzlin.

Stádium II označuje nádor o velikosti 2 až 5 cm, přičemž lymfatické uzliny mohou, ale nemusí být zasaženy. Pokud jsou zasaženy, tak ložisko v tomto stádiu nesmí být větší než 2 cm.

Stádium III označuje nádor, který prorůstá do tkání mimo prs, anebo případ, kdy jsou zasaženy lymfatické uzliny. Vzdálené metastázy nejsou prokázány.

Stádium IV označuje stádium, kdy se kdekoliv v těle bez závislosti na velikosti nádoru či zasažení uzlin najdou nádorová ložiska (metastázy). Nejčastěji to bývá v plicích, játrech, kostech či mozku.

Šance, že se díky léčbě v následujících pěti letech od diagnózy neobjeví žádné známky karcinomu, je u I. stadia asi 90 %, u II. stadia 86–91 %, u III. stadia 54–67 % a u IV. stadia 20 %.

Léčba rakoviny prsu

Rakovina prsu je léčitelná nemoc s 50% šancí na úplné uzdravení. I u pacientek v pokročilém stádiu nemoci je možné nádor zmenšit a potíže, které vyvolává, odstranit nebo zmírnit.

V době stanovení a sdělení diagnózy je o každou ženu postaráno a je jí zpravidla navržen optimální léčebný postup. Ten se stanovuje na základě konsenzu odborníků – nejčastěji chirurga, radiologa, onkologa a patologa. Pokud tomu tak není, je třeba, aby se žena poradila se svým ošetřujícím lékařem, zpravidla gynekologem či praktickým lékařem, který ji nasměruje do specializované prsní poradny.

Metodami léčby rakoviny prsu jsou chemoterapie, radioterapie a chirurgická terapie. Kromě nich dnes dochází k velkému rozvoji biologické léčby, tedy takové, která cíleně působí na nádorové buňky a nepoškozuje ostatní tkáně. 

Homeopatika

Při chemoterapii je doporučováno užívat Ipecacuaha a Tabacum.

Vyšetření

Lékař provede vyšetření prsu pohmatem, ale vždy posílá ještě na ultrazvuk či mammograf. Při potvrzení nálezu se provede biopsie (odebrání kousku tkáně z nádoru tenkou jehlou). Na histologii se určí, zda jde o zhoubný, nebo nezhoubný nádor.

Očkování

ne

Délka léčby

IndividuálníDlouhodobá, několik měsíců
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Možné komplikace

Nemoc komplikují metastázy v lymfatických uzlinách nebo jiné vzdálené metastázy, které již nejdou operovat.

Trvalé následky

Trvalým následkem je amputace prsu nebo obou. V zahraničí bývá už poměrně běžné, že se během jednoho zákroku provádí amputace a plastika zároveň. Velkou výhodou je, že ženě ušetří traumatizující období, kdy se náhle ocitne zcela bez prsou.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Prevence

Jako prevence se doporučuje ženám každý měsíc provádět samovyšetření prsu, po 20. roce si nechat vyšetřit prsa specialistou na ultrazvuku každé 3 roky, po 40. roce každý rok. Po 40. roce věku by se každé ženě měl dělat každoročně mammograf. Jak probíhá toto vyšetření? Více čtěte zde.

Nebezpečný, zejména u mladých dívek, může být i neinvazivní karcinom prsu, obzvlášť pokud je spojen s genetickou mutací. V danou chvíli sice pacientku neohrožuje přímo na životě, ale pokud by lékaři nic včas nepodnikli, brzy by jí o život mohlo jít. V takových případech se provádí preventivní odstranění (ablace) prsu. Tento zákrok podstoupila napříkla i populární americká herečka Angelina Jolie. Více o tom čtěte zde.

Kdy jít k lékaři

Lékaře vyhledejte při nahmatání bulky v prsu, v případě jakýchkoliv změn na a v prsou.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.