Rakovina děložního čípku: Jak vypadají příznaky a jaká má stádia? | Moje zdraví

Rakovina děložního čípku

Za vznik rakoviny děložního čípku může lidský papillomavirus (HPV), který je přenášen z 99,9 % pohlavním stykem. K infekci jsou nejnáchylnější mladé dívky.

Lidských papillomavirů je asi 100 typů, dají se rozdělit do 3 skupin podle rizika, nejnebezpečnějšími jsou typy 16 a 18. Infekce může sama odeznít, zůstat v nezměněné formě nebo se rozvine v karcinom (ve čtvrtině případů). Rakovina děložního čípku je druhým nejčastějším rakovinným onemocněním žen po rakovině prsu, každoročně postihne půl miliónu žen na celém světě, u nás onemocní 20 žen ze 100 tisíc za rok. Polovina z nich bohužel na tuto nemoc umírá.

Rizikovými faktory jsou časnost prvního pohlavního styku, promiskuita a kouření, poruchy imunity.
Při snižování rizika nákazy HPV mohou pomoci kondomy. Protože však kondomy nezakrývají celou genitální oblast, nemohou infekci zcela zabránit.

Postihuje

ženy

Projevuje se

Děložní čípek

Příznaky rakoviny děložního čípku

Infekce HP se neprojevuje žádnými příznaky. Většina žen se o nákaze HPV dozví, když dostane atypické výsledky odběru onkologické cytologie (stěr z děložního čípku). Při pokročilém stádiu nemoci se už může objevit bolest v podbřišku, krvácení po pohlavním styku nebo zapáchající výtok z pochvy.

Léčba rakoviny děložního čípku

V časných stádiích nemoci je nejvhodnější chirurgický výkon. Alternativou je radioterapie, která se používá při pokročilejším stádiu nemoci nebo když nemůže být operována. Chemoterapie se používá u rozsáhlého nádoru, který se šíří do lymfatických uzlin a zakládá metastáze.

Léky

Může se léčit cytostatiky.

Domácí léčba a babské rady

Jako podpora imunity se doporučují hlíva ústřičná, vitaminy A, C, E, antioxidanty.

Vyšetření

Gynekolog provede stěr z děložního čípku, měl by ho provádět i preventivně minimálně jedenkrát ročně.

Očkování

ano

Délka léčby

Několik měsíců
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Očkování

Existuje očkování proti nejčastějším typům HPV, v ČR například Cervarix nebo Gardasil. Doporučuje se očkovat zejména dívky před zahájením sexuálního života, i u žen starších však má toto očkování smysl.

Možné komplikace

Komplikací při léčbě rakoviny děložního čípku jsou metastázy v lymfatických uzlinách.

Trvalé následky

Pokud se léčí příliš pozdě, může způsobit neplodnost nebo smrt.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Prevence

Očkování (např. Cervarix, Gardasil 9) se doporučuje zejména mladým dívkám před zahájením sexuálního života. Poté je pouze riziko, že dívka v sobě HPV má a očkování nemusí být zcela účinné.
Další prevencí je používání kondomu při pohlavím styku, což však není úplně 100 % ochrana.

Prevencí je také nestřídat sexuální partnery. Je nutné chodit na preventivní gynekologické prohlídky, kde lékař provádí stěr z děložního čípku, kde může být rakovina odhalena v časném stádiu a je velmi dobře léčitelná.

Kdy jít k lékaři

Každoročně jděte ke svému gynekologovi na preventivní prohlídku, lékaře také navštivte v případě krvácení při pohlavním styku, zapáchajícím výtoku nebo bolestech v podbřišku.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.