Pažitka pomáhá trávení a je vhodnou prevencí proti rakovině jícnu | Moje zdraví

Pažitka pomáhá trávení a je vhodnou prevencí proti rakovině jícnu

Pažitka pomáhá trávení a je vhodnou prevencí proti rakovině jícnu
Autor: Shutterstock.com
9. dubna 2019 • 06:00

Pažitka je nenáročná zelenina, kterou si doma může vypěstovat každý. Kromě toho výrazně prospívá i našemu zdraví. Mimo jiné snižuje krevní tlak a obsahuje i řadu vitamínů. K čemu všemu je pro náš organismus dobrá?

Pažitka obsahuje velké množství vitaminu C, B2 (riboflavinu). Najdeme v ní ale i vitamín K, který posiluje naše kosti. A málokdo ví, že pažitka obsahuje i vápník. „Pojídání pažitky je tak dobrou prevencí proti zlomeninám,“ říká výživová poradkyně Eva Dostalová. Je také dobrá pro naši paměť, neboť umí předcházet poškození neuronů v mozku, a tím zpomaluje nástup Alzheimerovy choroby. Najdeme v ní ale i tělu prospěšný vitamín A, který přispívá k tvorbě zrakového barviva, a je tak prevencí před šeroslepostí.

 

V pažitce jsou zastoupeny i vitamíny ze skupiny B-komplex. „Z dalších tělu prospěšných látek v ní najdeme i podíl draslíku a železa,“ podotýká Dostalová s tím, že tyto látky chrání naše nervy a regulují srdeční rytmus.

Do jídelníčku ji můžete zařadit i při různých dietách – pažitka má totiž nízký obsah kalorií – 100 g čerstvé zeleniny jich má v sobě jen kolem 30. Dále také snižuje krevní tlak a napomáhá odstraňování krevních sraženin. „To znamená, že je skvělou prevencí proti hypertenzi, infarktu a mrtvici,“ uvádí oslovená odbornice. V této zelenině jsou zastoupeny i takzvané flavonoidy, což jsou fenolové antioxidanty, které jsou prevencí proti rakovině ústní dutiny a plic. Dále v ní najdeme i velké množství vlákniny a obsahuje i antioxidanty. Má i antibakteriální a antivirové účinky.

Pažitka je také zdrojem folátů, respektive kyseliny listové, která prospívá například nastávajícím matkám – zabraňuje totiž defektu neurální trubice plodu dítěte. „Pažitka také podporuje trávení a čistí zažívací trakt, dokáže prý dokonce zlikvidovat střevní parazity a podporuje naši imunitu,“ připomíná Dostalová. Obecně také platí, že pažitka podporuje chuť k jídlu a tvorbu trávicích šťáv.

 

Vypěstovat ji zvládne každý

 

Její výhodou je, že jí můžeme pěstovat v podstatě kdekoliv. Na zahradě, ale třeba i v truhlíku za oknem. Truhlík či květináč umístěte na slunné, světlé místo. Nikdy ji nestříhejte blízko zeminy, začala by vám totiž usychat. Aby vám v bytě rostla celou zimu, je nutné ji pravidelně zalévat a také sestřihávat. Pokud vám z nějakého důvodu nať uschne, nevyhazujte ji. Suché listy ostříhejte a rostlinu i s květináčem dejte na nějakou dobu třeba do ledničky. Až jí následně dáte do tepla, pažitka se znovu objeví.

 Pokud nemáte místo na její pěstování, samozřejmě si ji můžete zakoupit na farmářských trzích či v supermarketu – dá se totiž několik dnů skladovat i v chladničce. Na Sibiři ji dokonce nakládají do soli.

 

Jak ji konzumovat

 

Pažitka je v tuzemské kuchyni hojně používanou zeleninou. Můžeme si ji dát třeba na chléb s tvarohem či máslem. Nasekat ji ale můžete i do salátu, vaječných jídel či do pokrmů z hub. Svou štiplavou chutí také úspěšně nahradí cibuli. Hodí se ale i na ryby, do omáček a skvělá je i v polévkách.

 

Udělat si můžete například skvělé pažitkové pesto. Pažitku opláchněte a společně s nakládanými paprikami v oleji jí nahrubo nakrájejte. Směs dejte do mísy a přidejte olivový olej a sůl. Vše dobře promíchejte a následně rozmixujte ponorným mixérem. Skvělá je ale i jednodušší varianta pesta – pažitku nakrájíte na hrubší kousky spolu s česnekem, přidejte sůl a olivový olej a směs rozmixujete ponorným mixérem. Uvařte si libovolné těstoviny a promíchejte je s některým z výše uvedených pest.

 

 

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.