Jak správně připravit bylinkový čaj: Manuál, který oceníte po celý rok | Moje zdraví

Jak správně připravit bylinkový čaj: Manuál, který oceníte po celý rok

Jak správně připravit bylinkový čaj: Manuál, který oceníte po celý rok
Autor: istock.com
22. července 2021 • 12:00

Bylinkové čaje získávají opět na oblibě. Ať už jako podpůrný prostředek léčby nemocí, či směsi navozující klid a dobrou náladu, své místo mají snad ve všech domácnostech. Jak je ale skladovat? A připravují se všechny stejně? A v jakém množství je můžeme pít? To vše vám prozradí naše bylinkářka Markéta Janďourková.

Jak připravit bylinkový čaj

Správně připravit čaj je věda – důkazem je kultura přípravy a pití čaje například v Japonsku. Nám však postačí opět několik základních pravidel.

  • Konvička, do které si čaj připravujeme, by měla být z materiálu, který nepřijímá pachy a ani vlastní pach nemá. Vyhneme se i kovovým a nerezovým konvičkám. Kov často reaguje s tříslovinami v bylinkách a to může chuť čaje změnit. Nejlepší jsou tedy konvičky z porcelánu, skla nebo keramiky. Konvičku pak pouze vymýváme vodou, nepoužíváme žádné mycí prostředky. Nelijte do ní tedy ani žádné jiné tekutiny. Vzniklá patina nevadí.
  • Pro přípravu čaje používáme nejlépe přefiltrovanou vodu. To je důležité, zejména pokud máte tvrdou vodu. Čaj připravený z vody s vysokým obsahem vápníku totiž ztrácí na chuti.
  • Pokud připravujeme čaj ze sušených bylinek, počítáme jednu vrchovatou lžičku bylinek na jeden šálek. Pokud používáme bylinky čerstvé, potřebujeme jich třikrát více.
  • Teprve teď – těsně před přípravou – bylinky smícháme a podrtíme. Čaj nejlépe chutná, pokud bylinky zalijeme přímo v šálku/konvici. Po vylouhování ho pak přelijeme přes sítko do druhého, předehřátého šálku/konvičky.
  • O správné době louhování můžeme diskutovat opravdu dlouho. V základu ale platí, že čaje ovocné zaléváme vroucí, ještě klokotající vodou a necháme je louhovat patnáct minut, čaje bylinkové zaléváme vodou horkou, nikoli však vroucí, a necháme louhovat pět až deset minut. Pokud naše čajová směs obsahuje bylinky i ovoce, zalijeme vroucí vodou a necháme louhovat deset minut.
  • Sladit, či nesladit? Bylinkové čaje pokud možno nesladíme. Pokud ale sladkou chuť vyžadujeme (či nám například dítě odmítá neslazený čaj pít), sáhneme po kandysovém cukru či medu. Cukr přidáváme hned do horkého čaje, med až v okamžiku, kdy čaj mírně zchladne.

Jaké je správné dávkování?

Záleží, jaké bylinky naše čajová směs obsahuje a zda ji užíváme jako kúru, nebo jako řešení aktuálního a akutního problému. Několik pravidel ale platí ve všech případech:

Vše o bylinkách vhodných v těhotenství čtěte zde.

  • Pokud užíváme bylinkový čaj jako kúru (například jarní detox), pak maximálně souvisle šest týdnů. Po šesti týdnech užívání čaj na šest týdnů vysadíme a poté ho opět můžeme pít. Zamezíme tak případnému nadměrnému skladování obsažených látek v těle, případně i snížení účinnosti.

Video se připravuje ...
Které čaje vám pomohou zrychlit metabolismus a zhubnout?VIDEO 

Jak bylinkový čaj skladovat

Bylinky jsme nasbírali, usušili, ale co s nimi dál? Aby nám vydržely do příští sezóny, je třeba je správně uskladnit. Jak?

  • Bylinky nemícháme dohromady, uchováváme je odděleně a mícháme až při přípravě čaje. Tak si nejlépe uchovají aroma a my můžeme vytvářet směsi podle aktuální chuti a potřeby.
  • Chráníme je před přímým světlem, vlhkostí a horkem. Pokud by bylinky navlhly, začala by se na nich tvořit plíseň. Nejenže by tím ztratily své účinky i aroma, ale ještě by se tak staly pro náš organismus nebezpečnými.
  • Uchovávat je můžeme v papírových sáčcích, kartonových krabičkách či v uzavíratelných sklenicích z tmavého skla. Ty se mi osvědčily nejvíce. Sáčky i krabičky sice bylinky ochrání před světlem, pokud ale máte v bytě vyšší vlhkost, dostane se k bylinkám i přes takový obal. Kdo se k nim také dostane, jsou potravinoví moli. Pokud se tak stane, je třeba napadené bylinky vyhodit. Lékárenské sklenice z hnědého skla jsou tedy ideální volbou. Plastovým nádobám a igelitovým sáčkům se zdaleka vyhneme!
  • Usušené bylinky také nijak nedrolíme, nelámeme a nedrtíme – to vše až těsně před přípravou čaje. Čím méně je usušená bylinka porušená, tím menší plocha přijde do kontaktu se vzduchem a tím více účinných látek a aromatu si zachová.

Jak vylepšit bylinkový čaj

Prozradím vám jeden postup, jak si své domácí čajové směsi vylepšit. Přidávání maliníkových, jahodníkových či ostružiníkových listů je známá věc – ovšem když předtím projdou procesem fermentace, posune to vaše směsi na další úroveň.  Fermentace není vůbec tak těžká, jak se zdá být, stačí čtyři kroky:

1. Zavadnutí – tento krok se vyřídí téměř sám od sebe – stačí rozprostřít natrhané maliníkové či ostružiníkové listy v tenké vrstvě na papír a nechat je do druhého dne mírně zavadnout.

2. Pomačkání – Nejlépe to zvládneme válečkem na nudle. Při tomto kroku jde o to narušit stavbu listů tak, aby se buněčná šťáva dostala do kontaktu se vzduchem, to je – spolu s navlhčením listů a teplem – základním předpokladem úspěchu celého konání. Navlhčení provedeme tak, že dostatečně vysoko nad hrnec s vařící se vodou umístíme cedník s pomačkanými listy a 5–8 minut napařujeme. Správnou teplotu páry poznáme snadno – pokud nad ní udržíme bez obtíží ruku. To je teplota pro listy vhodná.

3. Fermentace – Ve třetím kroku je nejdůležitější výběr nádoby. Rovnou zavrhneme jakýkoliv kov či nerez, vyhneme se skleněným nádobám (kvůli přístupu světla), v nejhorším případě sáhneme po smaltovaném hrnci, nejlepší službu ovšem odvede kameninová nádoba. Napařené listy do ní naskládáme, zakryjeme talířem a zatížíme kamenem. Pak umístíme do tepla – aby se fermentace podařila, potřebujeme stálou teplotu cca 30 stupňů.

4. Sušení – Po třech dnech je proces fermentace u konce. Odstraníme kámen a talíř, listy ihned vyjmeme a rozprostřeme na kuchyňské utěrky. Necháme usušit.

A to je celé kouzlo s fermentací. Takto upravené lístky voní i chutnají po pravém čaji a používáme je do čajových směsí.

Video se připravuje ...
Jídlo z Česka: Čaje ze všech zákoutíVIDEO 

Autor: Markéta Janďourková, Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.