5 příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat! Každý třetí Čech je ohrožen! | Moje zdraví

5 příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat! Každý třetí Čech je ohrožen!

5 příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat! Každý třetí Čech je ohrožen!
Autor: iStock
5. března 2024 • 06:00

V Česku se rakovina vyskytuje u jednoho z každých tří obyvatel a každý čtvrtý na ni bohužel zemře. Šance na vyléčení závisí zejména na stadiu, ve kterém je objevena. Proto je klíčové pravidelně navštěvovat preventivní prohlídky a nezanedbávat žádné varovné signály.

Česká republika je ve statistikách pacientů postižených rakovinou bohužel na předních místech. Každoročně onemocní touto zhoubnou nemocí přes 94 tisíc lidí a téměř 27 tisíc boji s ní podléhá. I proto se lékaři snaží každý rok v rámci Světového dne boje proti rakovině, který připadá na pondělí 4. února, na zhoubná onemocnění upozornit. Stejné je to s Českým dnem proti rakovině, který letos vychází na 11. května.

Video se připravuje ...
VIDEO 

Podle statistik Češi nejčastěji trpí na karcinom tlustého střeva a konečníku, plic, kožní nádory, u žen se neustále zvyšuje počet bojujících s rakovinou prsu a u mužů s prostatou. Za velké viníky onemocnění se označuje nezdravý životní styl, alkohol, kouření, obezita, ale také časté slunění.

Příznaky rakoviny se liší podle jejích druhů. U některých nádorových onemocnění se symptomy projeví až v pozdějším stadiu nemoci, někdy se dokonce nemusejí ukázat vůbec. Obvykle závisí na typu rakoviny, místě a velikosti nádoru. Je nutné si uvědomit, že výskyt některých příznaků nemusí vždy ukazovat na karcinom, ale i na jiná onemocnění. Přesto byste některé varovné signály neměli přehlížet, zvláště pokud trvají delší dobu.

Bulka

Podezřelá bulka není jen příznak nádorových onemocnění prsu, ale týká se také varlat, lymfatických uzlin, hrtanu, štítné žlázy a dalších druhů rakovin. Pokud tak tedy objevíte kdekoli na vašem těle hrudky, bulky nebo zahuštění tkáně, měli byste navštívit co nejdříve lékaře.

Ženy by samozřejmě neměly nikdy přehlížet jakékoli změny prsní tkáně a hmatatelný útvar v prsu. Není radno podceňovat ani změny velikosti či zbarvení pih a znamének na těle. Může se totiž jednat o rakovinu kůže.

Krvácení

Jakékoliv nevysvětlitelné krvácení může být příznakem rakoviny, a to jak v raném, tak v pokročilejším stadiu. Ženy, které mají pravidelný cyklus nebo již prodělaly menopauzu, by mělo varovat neočekávané či nepravidelné krvácení z dělohy. To totiž může být příznakem rakoviny děložního čípku.

Pokud objevíte krev v moči, tak ta zase může poukazovat na nádor močového měchýře nebo ledvin. Problémem mohou být i stopy krve ve stolici. Za tu sice mohou často hemoroidy, ale někdy i rakovina tlustého střeva. K lékaři byste měli jít i v případě, že se u vás objeví opakované vykašlávání malého množství krve, které může být příznakem rakoviny plic.

Teplota

Zvýšená teplota se obvykle vyskytuje, když se rakovina rozšiřuje nebo již ovlivnila imunitní systém. Tento symptom je typický pro rakovinu krve neboli leukémii. U pacienta se mohou objevit časté infekce a také právě již zmíněná zvýšená teplota, která trvá několik týdnů.

Kašel

Dlouhotrvající kašel je jedním z častých příznaků rakoviny plic. Mnoho lidí však tento varovný signál přehlíží, a k lékaři tak často přijdou pozdě. Pokud se vám dlouhodobě špatně dýchá, kašlete a bolí vás na hrudi, je třeba navštívit odborníka.

Nevolnost a hubnutí

Trápí vás dlouhodobá nevolnost a hubnutí? I to může být jeden z varovných signálů nádorového onemocnění. Při náhlé ztrátě hmotnosti, která není způsobená úpravou jídelníčku, byste měli rozhodně zbystřit. Tento příznak, který obvykle doprovází i ztráta chuti k jídlu a únava, může totiž ukazovat na karcinom tlustého střeva, jater, slinivky, plic, ale také prostaty.

Pokud spolu s úbytkem váhy zaznamenáte i noční pocení, motání hlavy či bušení srdce, mohlo by jít o leukémii. Pocit nasycenosti a nechuť k jídlu zase může být příznakem rakoviny vaječníků. A jestliže jste příliš unavení a dlouhodobě vás bolí hlava a zvracíte, může jít o nádor na mozku.

U všech příznaků platí doporučení, že když trvají delší dobu, je důležité upozornit svého ošetřujícího lékaře a nechat se vyšetřit.

Autor: Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.