Jak posílit imunitu proti koronaviru? Přehledné rady a tipy | Moje zdraví

Jak posílit imunitu proti koronaviru? Přehledné rady a tipy

Jak posílit imunitu proti koronaviru? Přehledné rady a tipy
Autor: istock.com
11. září 2020 • 06:00

Nosit roušku, mýt si častěji ruce, vyhýbat se viditelně nemocným lidem. Všechna tato opatření proti nákaze koronavirem už všichni dobře známe. Existuje ale ještě něco, co můžeme udělat proto, abychom virus nechytli: Odpověď je ano – v první řadě můžeme především posílit naši imunitu.

Lidé s některými vážnějšími nemocemi, jako jsou cukrovka, vysoký krevní tlak nebo kardiovaskulární onemocnění, jsou vystaveni většímu riziku nákazy Covidem-19. Výskyt těchto nemocí se pochopitelně zvyšuje věkem, proto jsou také starší lidé na „chycení“ viru náchylnější. Nakazit se ale mohou i mladí lidé, a všichni bez rozdílů by se tak měli nyní soustředit hlavně na posílení své imunity. Jak na to?

Jak si správně mýt ruce? Podrobné informace najdete zde.

Zaměřte se na jídelníček

To, co jíme, je klíčovým aspektem při posilování našeho celkového zdraví a imunity. Měli bychom konzumovat hlavně potraviny s nízkým obsahem sacharidů, protože pomáhají kontrolovat hladinu cukru v krvi a vysoký tlak. Nízkosacharidová dieta pomáhá snižovat dopady cukrovky a víc se změřit na stravu bohatou na bílkoviny, které udržují organismus v dobré kondici. Pravidelně bychom měli jíst čerstvou zeleninu a ovoce bohaté na beta karoten, kyselinu askorbovou a další důležité vitamíny. Některá jídla, jako jsou houby, rajčata, paprika, brokolice nebo špenát, jsou také dobrou volbou při posilování imunity proti infekcím.

V jakých potravinách najdete nejvíc vitamínů? Více čtěte zde.

Velmi důležité je také obohatit jídelníček o omega 3 a 6 mastné kyseliny (zejména ryby – losos, sleď, sardinky, makrela, mořský pstruh, tuňák, dále pak lněná semínka a lněný olej, vlašské ořechy, brazilské ořechy, pekanové ořechy, chia semínka). Vyzkoušet můžete i superpotraviny (goji, zelený ječmen, chlorella). Vynikající na posílení obranyschopnosti je je zázvor, angrešt nebo kurkuma. Posílit organismus dokáží ovšem i některé bylinky (česnek, bazalka, černý kmín).

Nepodceňujte spánek

Spánek trvající alespoň 7 až 8 hodin je nejlepším způsobem, jak udržet organismus zdravý. Kratší spánek způsobuje nejen únavu, ale zhoršuje také činnost mozku. Nedostatek spánku a odpočinku vede k větší náchylnosti vůči některým nemocem, samozřejmě včetně koronaviru.

Hlídejte si pitný režim

Vypít každý den 8 až 10 sklenic vody je norma, kterou bychom nikdy neměli opomíjet. Správný pitný režim pomáhá vyplavit toxiny z těla a snížit riziko nákazy chřipkou nebo jiným respiračním onemocněním včetně koronaviru. Kromě vody můžeme pít šťávy z citrusových plodů nebo kokosovou vodu, samozřejmě vše 100% přírodní.

Dopřejte si pravidelné cvičení

I lehký pravidelný pohyb pomáhá tělo zbavovat škodlivých látek a udržet ho odolné proti virům. Doporučuje se cvičit 30 až 45 minut denně v závislosti na naší fyzické kondici. Pravidelné cvičení navíc zlepšuje metabolismus, který má přímou souvislost s imunitou.

Potlačte stres

Příliš mnoho stresu uvolňuje v těle hormon zvaný kortizol, který zhoršuje reakce na okolní události, a naše tělo je tak náchylnější k infekcím. Rostoucí úzkost kolem světové pandemie koronaviru tedy opravdu není nic, co by prospívalo našemu zdraví. Najděte tedy způsob, který vám pomůže stres odbourat – například velmi účinné meditace. Na internetu najdete také spoustu nahrávek, které vám pomůžou cíleně se uvolnit a relaxovat, například večer před spaním. To je ostatně doba, kdy bychom měli odložit mobily a další přístroje a věnovat se odpočinku.

Jak porazit stres? Změňte své myšlení, radí psycholog.

Vyvarujte se kouření a alkoholu

Některé návyky, zejména pak kouření nebo konzumace alkoholu, mají přímou souvislost s oslabenou imunitou a respiračními chorobami. Je prokázáno, že kouření oslabuje plíce a ničí buňky v dýchacích cestách. Ty jsou přitom zásadní v boji proti koronaviru a dalším virům, které vdechujeme nosem. Existuje také výzkum, které tvrdí, že lidé, kteří hojně konzumují alkohol, mají tendenci trpět syndromem akutní respirační tísně, což je jeden z efektů, který vzniká při nákaze Covidem-19.

Co způsobuje kouření ženskému organismu? Více čtěte zde.

Potraviny a doplňky na posílení imunity

Vitamín C

Je klíčovým účastníkem v podpoře imunity a pomáhá předcházet běžnému nachlazení. Působí jako silný antioxidant a chrání tělo před oxidačním stresem. Bylo prokázáno, že u závažných infekcí včetně sepse a syndromu akutní respirační tísně zlepšuje podávání vysokých dávek intravenózního vitamínu C průběh nemoci.

Vitamín D

Doplňky obsahující tento vitamín mají mírný ochranný účinek proti infekcím dýchacích cest. Většina lidí má přitom nedostatek vitamínu D (pochází především ze slunečního záření), proto je dobré konzultovat jeho navýšení pomocí doplňků stravy s praktickým lékařem. 

Další informace o vitamínu D a koronaviru čtěte zde.

Zinek

Tento prvek je důležitou složkou bílých krvinek, které tvoří imunitní systém. Nedostatek zinku často zvyšuje náchylnost k chřipce, nechlazení a dalším virovým infekcím. Zejména senioři by měli užívat zinek v potravinových doplňcích.

Bezinky

Bezinky jsou plné živin včetně minerálů, jako jsou fosfor, draslík, železo, měď, a vitamínů A, B, C. Jsou taky plné bílkovin a vlákniny, mají antibakteriální a antivirové vlastnosti, které pomáhají bojovat proti virovým nákazám.

Kurkuma a česnek

Zářivě žlutě zbarvené koření jménem kurkuma obsahuje sloučeninu zvanou kurkumin, která posiluje imunitní systém. Česnek má protizánětlivé a antivirové schopnosti, které také podporují celkové zdraví.

Co pomáhá proti nachlazení? Tipy, jak na něj vyzrát, čtěte zde.

Více o tom, které potraviny posílí imunitu, vám řekne Petr Havlíček v následujícím videu:

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.