Vitaminy a zdraví žen: Které vám chybí v jednotlivých životních etapách? | Moje zdraví

Vitaminy a zdraví žen: Které vám chybí v jednotlivých životních etapách?

Vitaminy a zdraví žen: Které vám chybí v jednotlivých životních etapách?
Autor: istock.com
28. května 2019 • 06:00

Když přijde řeč na vitaminy, většina žen si představí nepřeberné množství lahviček s barevnými pilulkami. Obvykle se ale jen stěží vyznáme v tom, které z nich bychom měly pravidelně užívat, aby byly našemu zdraví opravdu prospěšné. Poradíme vám, jak si je vybrat.

 

Obecně platí, že vitaminy bychom měly brát jen jedny a nekombinovat různé preparáty mezi sebou. Cílem jejich užívání je, abychom doplnily živiny, které zapomínáme přijímat ve stravě. Každé životní období má ale svá specifika, i proto je dobré si s tímto ohledem vitamíny vybírat.

Obecně většina z nás konzumuje méně ovoce i zeleniny, než je doporučeno. Náš organismus pak trpí nedostatkem vlákniny, vápníku, draslíku, hořčíku i omega-3 mastných kyselin. Často máme i deficit vitaminů A, D, E i C. Pokud tedy víte, že máte v tomto směru trochu dluh, obzvlášť třeba na konci zimy nebo jaře, sáhněte po multivitaminovém preparátu. Nemyslete si ovšem, že tímto jste "z obliga" a ovoce a zeleninu můžete vypustit. Naopak – aby se vitaminy ideálně vstřebávaly, je potřeba přijímat je i v přírodní formě.

Vitaminy pro budoucí maminky

Ženy, které přemýšlejí o otěhotnění, by měly myslet na kyselinu listovou. V prvním trimestru totiž kompenzuje riziko poškození mozku dítěte. Důležité ale je najít takový preparát, který obsahuje její bezpečné množství. Podle Americké akademie pediatrů obsahují nejlepší preparáty 400–600 mg kyseliny listové, zároveň 200–600 mg cholinu cholinu, 250 mg omega-3 mastných kyselin (DHA / EPA) a 150 mg jódu v denní dávce.  Bohužel, spousta doplňků obsahuje kyseliny listové více, než je nezbytné, a to může ženy vystavit riziku kardiovaskulárních onemocnění.

Cholin je důležitý pro vývoj mozku a může dokonce pomoci zabránit některým vrozeným vadám. Stejně tak ale můžete cholin přijímat ve stravě – dvě vejce obsahují více než 50 procent doporučeného množství pro těhotné ženy.

Omega-3 mastné kyseliny (DHA a EPA) jsou důležité pro imunitu, snížení rizika chronických onemocnění i vývoj mozku. Najdete je v oříšcích, semenech, olejích i sóje, ale nejlépe se do těla vstřebávají ty, které pocházejí z mořských plodů (losos, sardinky, sleď).

Vitaminy pro ženy před menopauzou

To, jaké vitaminy jsou pro vás nejvhodnější, záleží na mnoha faktorech, například jestli jste vegetariánky nebo veganky. O vlivu všech těchto okolností byste se měly vždy poradit se svým lékařem. Většina z nich se ale shoduje v tom, že ženy nejčastěji potřebují doplnit hlavně železo a vápník. Pokud mezi ně patříte i vy, uvažujte i o tom, jestli byste neměla brát i vitamin C a D. Vitamín D totiž napomáhá vstřebávání vápníku. Pokud se vápník nevstřebává správně, jeho nadbytek v zažívacím traktu může blokovat vstřebávání železa. Vitamin C mu s tím naopak pomáhá.

Pamatujte ale na to, že vitamin C můžete přijímat i ve stravě. Stačí, když budete jíst víc citrusů, rajčat, brokolice a listové zeleniny.

Vitaminy pro ženy po menopauze

V tomto věku bude vaše tělo vyžadovat méně železa, ale zvýšený příjem vápníku a vitaminu D. Posledně jmenované funguje jako tým – vápník je uložen v kostech a je nezbytný pro správnou funkci svalů, nervů a žláz. S pomocí vitaminu D čerpá tělo vápník z kostí, aby se navýšil v krvi, pomáhá ho absorbovat ze zažívacího traktu a recyklovat ho v ledvinách, když se ho větší množství vyloučí spolu s močí.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.