Železo | Moje zdraví

Železo

Železo
Autor: istock.com
25. května 2020 • 10:34

Železo (Ferrum, Fe) patří mezi základní biogenní prvky (minerální látky) v lidském těle.

Minerální látky jsou anorganické biogenní prvky, které je potřeba tělu dodávat a které se účastní mnoha životně důležitých funkcí.

Účinky železa

Největší část železa v lidském těle je obsažena v červeném krevním barvivu - hemoglobinu, který je součástí červených krvinek. Červené krvinky zajišťují přenos kyslíku z plic do ostatních tkání, a tím umožňují jejich správné fungování. Bez železa se tedy lidský organismus neobejde.

Nedostatek železa

Při nedostatku železa se tvoří méně hemoglobinu a vzniká tzv. anémie – chudokrevnost. Důsledkem tohoto stavu je nedostatečné okysličení tkání. Nejprve se tento nedostatek projeví na tkáních, které jsou na kyslíku nejvíc závislé, tedy na mozku (dochází k únavě, ospalosti, apatii), svalech (snížení svalové síly) a na pokožce, která je bledá až bílá. Celkově se anémie projevuje pocitem nedostatku dechu i při malé námaze a pocitem bušení srdce.

O tom, jak poznat, že máte nedostatek železa, čtěte zde.
Vše o příznacích anémie najdete zde.

Nadbytek železa

Ke zvýšené hladině železa v krvi může dojít při nadměrné konzumaci potravin, které jej obsahují nebo při špatném vstřebávání železa nebo může být ve zvýšené míře vstřebáváno ze zažívacího traktu. Nadbytek železa je pro organismus velmi škodlivý. Železo se totiž ukládá do tkání, zejména do slinivky břišní, do jater, do srdce, kde působí problémy. Pokud tedy nastane takový stav, užívají se léky jménem cheláty, které mají schopnost nadměrné volné železo v krvi vychytat a vyloučit ho mimo organismus.

Dalším důvodem nadbytku železa je dědičné onemocnění, známé jako hemochromatóza, které má za vinu právě zvýšené vstřebávání železa ze střeva.

Železo v potravinách

Nejvíce železa obsahují živočišné výrobky, zejména tzv. "červené maso". Železo z živočišných zdrojů je navíc v nejlépe vstřebatelné formě. Bohatým zdrojem železa jsou obiloviny a pseudoobiloviny jako oves, pšenice, jáhly a quinoa nebo také rýže. Najdeme ho i v luštěninách, zejména sóje, červených fazolích, hrášku, červené čočce nebo tofu. Železo obsahuje také listová zelenina, červená řepa či brokolice. Dalším skvělým zdrojem je sušené ovoce, zejména meruňky a rozinky, melasa a ořechy či semínka. Hodně železa obsahuje také hořká čokoláda, kardamom a skořice.

Doporučená denní dávka železa je 10 mg pro muže a 15 mg pro ženy.

Co je dobré vědět

U žen je množství železa nižší než u mužů, což se přičítá ztrátám krve při menstruaci.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.